Férfi kosár: erős magyar válogatott indul a vb-szereplésért

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 10:17
null
Ivkovics Sztojan nagyon tudja motiválni játékosait – a kapitány koronavírus-fertőzése miatt nem lehet ott Portóban, szerepeét ideiglenesen Pór Péternek kell átvennie (Fotó: Nemzeti Sport)
Pénteken hosszú menetelésbe kezd a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely ugyan nem számít fő esélyesnek arra, hogy kijusson a 2023-as világbajnokságra, de több esetben is meglepheti a papíron erősebb csapatokat, mert keretében minden korábbinál több nemzetközi szintű játékos van.

 

Több mint nyolc esztendő telt el azóta, hogy Ivkovics Sztojan átvette a magyar férfi kosárlabda-válogatott szakmai vezetését. A montenegrói-magyar edző korábban, 2007-ben és 2008-ban már volt a nemzeti csapat szövetségi kapitánya, azonban saját döntése nyomán távozott, mert nem értett egyet a szövetség által kijelölt útiránnyal, nem sikerült elérnie, hogy a bajnoki mérkőzéseken legalább két magyar játékos kötelezően a parketten legyen.

BÁRKIT LE TUDNAK GYŐZNI

Filipovity Márkó, a válogatott magasbedobója

– Hogy érzi magát Spanyolországban?
– Sikerült beilleszkednem, bár ha a szakmai oldalát nézzük, kissé lassabban ment, mint amire számítottam. Szerencsére az utóbbi hetekben már sokkal több játékidőt kapok, és azóta minden rendben van. Egyéb téren sem panaszkodom, Spanyolország nagyszerű hely, jól érzem magam.

– Olaszországból igazolt az Obradoiróhoz a nyáron, miben más a kosárlabda új állomáshelyén?
– Olaszországban gyorsabb a játék, Spanyolországban meg taktikusabb. A spanyol bajnokságban szinte minden együttes tizenkét játékost használ a rotációjában, ezért is volt nehezebb több szerephez jutnom az évad elején, fel kellett építenem magam.

– Milyen érzésekkel tért haza a válogatottba?
– Mindig jó hazajönni, találkozni a többiekkel, magyarul beszélni. A nyáron mindössze másfél hónapot tölthettem itthon.

– Mennyire látja erősnek ezt a csapatot?

– Erősnek tűnik a válogatott, fontos, hogy évek óta együtt játszunk. Mondom ezt annak ellenére, hogy kissé foghíjasak lettünk, de úgy érzem, így is bárki ellen van esélyünk a győzelemre. Mindenki tudja, mi a dolga a pályán, bizakodva állok a világbajnoki selejtezősorozathoz.

– És milyen esélyekkel vágnak neki ennek a hosszú menetelésnek?
– Nem könnyű a csoportunk, de az erős kosárnemzetek Euroliga-játékosai nem állnak csapatuk rendelkezésére, ez nekünk kedvezhet. Fontos lenne a jó rajt, úgy megyünk Portugáliába, hogy mindenképpen nyerni szeretnénk.

A férfiválogatott a 2017-es kolozsvári Európa-bajnokságot megelőzően 1999-ben járt legutóbb kontinensviadalon, abban a csapatban olyan klasszisok szerepeltek, mint az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras, Dávid Kornél vagy éppen Gulyás Róbert, Sitku Ernő, Halm Rolland. A 2000-es években ugyancsak nemzetközi szintű kosárlabdázóvá nőtte ki magát Németh István, Simon Balázs, Kálmán László, Lóránt Péter vagy Báder Márton, ám bárki ült a válogatott kispadján, a sikerek elkerülték a csapatot. Igaz, 2013-ig mindössze 16 csapat juthatott ki az Eb-re, de a bővítés után két tornáról is lemaradtak a mieink, pedig akkor már a csapathoz tartozott a jelenleg a Real Madridot erősítő Hanga Ádám, valamint Vojvoda Dávid.

Ivkovics első igazi megméretése majdnem sikerrel zárult, hiszen a 2015-ös Eb-ről úgy maradtak le a mieink, hogy a csoportban Grúziával és Csehországgal holtversenyben az élen végeztek, ám a hármas összevetésben végül harmadikok lettek, így a másik két nemzet örülhetett, mi pedig azzal a tudattal búslakodtunk, ha a bármelyik mérkőzésen két ponttal többet szerzünk, sikerül a kvalifikáció.

Viszont ez a sorozat meghozta az önbizalmat, a kapitány pedig a saját, konfliktusokkal kikövezett útján felépítette azt a hierarchiát és szisztémát, amely immár két Európa-bajnokságra is eljuttatta a válogatottat. Sőt, a 2017-es kontinensviadalon a legjobb tizenhat közé kerültek Hanga Ádámék, és a nyolcaddöntőben is szoros mérkőzést játszottak a későbbi ezüstérmes szerbekkel, a 2017–2019-es világbajnoki selejtezősorozatban pedig eljutottak a végső körbe, vagyis megint Európa legjobb tizenhat csapata közé, és lényegében ott is egy győzelem hiányzott ahhoz, hogy kiutazhassanak a vb-re.

„A világbajnoki selejtező rendszere általában segítheti az olyan kisebb csapatokat, mint mi, mivel nekünk egyetlen Euroliga-játékosunk van, aki évad közben nem tud csatlakozni hozzánk, míg az erősebb nemzetek sokkal több klasszist nélkülöznek – mondta Vojvoda Dávid, a nemzeti csapat fő pontfelelőse. – Mindig csak álmodhattunk a vb-ről, és azt is tudjuk, hogy kellene némi szerencse is, hogy eljussunk egy ilyen tornára, de a reményt sohasem adjuk fel, megyünk, ameddig lehet. Jó lenne egyszer kijutni a világbajnokságra.”

Filipovity Márkó az olasz után a spanyol bajnokságban is megállja a helyét (Fotó: MTI)
Filipovity Márkó az olasz után a spanyol bajnokságban is megállja a helyét (Fotó: MTI)


A magyar válogatott helyzete nem könnyű, hiszen a kvalifikáció első körének E-csoportjában velünk együtt szerepel a 2019-es vb bronzérmese, Franciaország, amely minden bizonnyal NBA- és Euroliga-sztárjai nélkül érkezik hétfőn Kaposvárra, de ahogy Pór Péter, a válogatott edzője fogalmazott, a B- és a C-kerete is bombaerős. Ugyancsak ellenfél lesz Montenegró, amely Szerbia mellett a másik olyan délszláv nemzet, amelyet az elmúlt nyolc évben még nem sikerült legyőznünk, a kolozsvári Eb-n például simán kaptunk ki tőle a csoportban. És az első, pénteki rivális is kellemetlen, hiszen a portugál kosárlabdázás rohamléptékkel fejlődik, így egyetlen előre borítékolható győzelemben sem reménykedhetnek a mieink.

„A franciák kiemelkednek a négyesből, de a másik két riválissal egyértelműen fel tudjuk venni a versenyt –
magyarázta Vojvoda. – A kvartettből az első három helyezett továbblép a második körbe, természetesen nekünk sem lehet más a célunk, mint a továbbjutás, de nem lesz könnyű, nem becsülhetünk le senkit, így a portugálokat sem, akik nagyon erősek fizikailag, kellemetlenek, de győzni megyünk hozzájuk.”

Abban mindenképpen bízhatunk, hogy az egyéni képességeket tekintve a jelenlegi magyar válogatott talán még jobb is annál, amely a 2016-os Eb-selejtező során hibátlan teljesítménnyel harcolta ki a kontinensviadalra jutást. A szak­ágnak három olyan kosárlabdázója van, aki a világ második legerősebb bajnokságában, a spanyol ACB-ligában szerepel, közülük Hanga Ádám nem csatlakozhatott most sem a kerethez, de az Obradoiro profija, Filipovity Márkó és a Badalona 19 éves tehetsége, Maronka Zsombor készülhet a világbajnoki selejtező első két fordulójára. Az igazi előny mégis az lehet, hogy a magyar pontvadászat címvédője, a Falco KC Szombathely immár teljesen a válogatott játékosaira alapoz itthon és a Bajnokok Ligájában is, így Váradi Benedek, Perl Zoltán, Keller Ákos, Benke Szilárd, Somogyi Ádám és Golomán György hétről hétre kemény terhelést kap, magas hőfokú és színvonalú nemzetközi összecsapásokon gyűjti a tapasztalatot. Ez a tapasztalat pedig a vb-selejtezőn, illetve a jövő nyári Európa-bajnokságon, Kölnben is jól jöhet.

TÉTMÉRKŐZÉSEK AZ IVKOVICS-ÉRÁBAN (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
TÉTMÉRKŐZÉSEK AZ IVKOVICS-ÉRÁBAN (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
A STABILITÁS A LEGNAGYOBB ERÉNY
Ivkovics Sztojan, a válogatott szövetségi kapitánya

– Másodszor 2013-ban nevezték ki szövetségi kapitánynak, azóta dolgozik a válogatottal. Folyamatos a fejlődés íve?

– Úgy gondolom, a kezdetekkor talán még jobbak is voltak a lehetőségeink a játékosok egyéni képességeit tekintve, de sokan nem szerettek volna válogatottak lenni, ez nehezítette az indulást. Most ugyan tényleg van három játékos, aki az ACB-ligában szerepel, közülük Hanga Ádám nem tud csatlakozni hozzánk, Maronka Zsombor pedig először van velünk. Ezt a válogatottat azok húzzák, akik a magyar bajnokságban fejlődtek és értek be, illetve akiket kiemeltünk az utánpótlásprogramból. Egyelőre azoktól a játékosoktól, akik külföldön nevelkedtek vagy futottak be karriert, nem kaptunk sokat. Kivétel Hanga Ádám, aki rengeteget segített a 2016-os Eb-selejtezőn, majd egy évvel később az Európa-bajnokságon. Sok fiatal kosárlabdázó ment el külföldre játszani, ők egyelőre nem tudtak helyet követelni maguknak a válogatottban.

– Lehet, hogy ez most változik meg? Hiszen ezúttal Maronka Zsombort és Mócsán Bálintot – igaz, utóbbi sérült – meghívta a keretbe.
– Maronka Zsomborral éppen az volt a baj, hogy kihagyta az U16-os, U18-as és U20-as válogatott programjait, így sokkal nehezebb integrálni a játékunkba. Ha korábban is velünk dolgozott volna, nem lenne kérdés, hogy játszik-e vagy sem.

– Mennyit jelent a válogatottnak, hogy a keretben rengetegen a Bajnokok Ligájában edződnek, illetve szerepeltek már külföldön? Erősebb ez a csapat mondjuk annál, amely a 2016-os Eb-selejtezőn szerepelt?
– Azt mondanám inkább, hogy más. A bő keret valóban erősnek tűnik, de Portugáliában rögtön hiányzik három olyan játékos, aki fontos tagja lenne a szűk rotációnak. Ráadásul Vojvoda Dávid játéka is kérdéses, vagyis így már egyből nehéznek tűnik a feladat. De nem akarok panaszkodni, mert nem hiszem, hogy ebben a helyzetben a többi csapatnak nincsenek problémái.

– Mi az erőssége a jelenlegi válogatottnak? Éppen a 2013 óta befektetett munka?
– Sajátos kosárlabdát játszunk, amely a mi szintünkön eredményes is, a hasonló és kicsit magasabban rangsorolt válogatottakat azért le szoktuk győzni. Amikor olyan Euroliga- vagy NBA-sztárokkal felálló csapatokkal találkoztunk, mint Litvánia, Spanyolország vagy Szerbia, nyilván kikaptunk, de előfordult, hogy a Tomás Satoranskyval felálló cseheket megvertük, és felülmúltuk az Eb-címvédő Szlovéniát is. Azt hiszem, a legnagyobb erősségünk a stabilitás.

– Milyen a jövője ennek a válogatottnak?

– A jelenlegi keretből két játékos idősebb, a többiekre 2025-ben is nyugodtan számíthatunk. Ez megnyugtató lehet.

– Milyen álmokkal, célokkal vágnak neki a vb-selejtezősorozatnak?

– Az álom, hogy kijutunk a vb-re. A realitás, hogy megismételjük az előző vb-selejtező eredményét, amikor a második csoportkörig mentünk, amely valójában a harmadik, mert előselejtezőt is játszanak, amelyen az elmúlt hat év jó eredményei miatt nem kell részt vennünk.


„A mostani keret az egyik legerősebb, amióta a válogatottban játszom, annak pedig már tizenhárom éve – folytatta Vojvoda. – Az elmúlt nyolc esztendőben is megvolt minden garnitúrának a maga erőssége, de talán ez a legmasszívabb felhozatal, több játékosunk az ACB-ligában vagy a Bajnokok Ligájában edződik, és csatlakoznak még olyan tehetséges fiatalok, mint például Maronka Zsombor vagy Mócsán Bálint. A válogatott jó kezekben van, a jövő nyáron én már a második Európa-bajnokságomon léphetek pályára, kívánom az ifjaknak, hogy legalább ennyi nekik is megadasson.”

A válogatottban tizenhárom éve játszó Vojvoda Dávidot bokasérülése akadályozhatja meg a Portugália elleni szereplésben (Fotó: Szabó Miklós)
A válogatottban tizenhárom éve játszó Vojvoda Dávidot bokasérülése akadályozhatja meg a Portugália elleni szereplésben (Fotó: Szabó Miklós)

 

NS-SZAKÉRTŐ
Halm Rolland, 98-szoros válogatott bedobó

„Játékosállomány szempontjából nagyon erősnek érzem ezt a válogatottat, persze a most hiányzó Hanga Ádámot is ideszámítva. Rajta kívül ketten szerepelnek még az ACB-ligában, de több olyan tapasztalt játékosunk is van, akik légióskodtak már, Vojvoda Dávidra, Keller Ákosra, Golomán Györgyre, illetve a jelenleg Japánban pattogtató Allen Roscóra gondolok. És itt vannak még azok a kosárlabdázók, akik húzó­emberek a magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Szerencsés elegy alakult ki, de még így sem könnyű a helyzet, mert férfi kosárlabdázásban nagy a rivalizálás, és erős a nemzetközi mezőny. Nem vagyunk esélytelenek, a portugálnál mindenképpen jobbnak tartom a csapatunkat, a másik két válogatott nagyobb falat, de azért ez a válogatott ért már el bravúrokat, itthon bárki ellen képes lehet kiemelkedő eredményre. Különböző korszakokat és csapatokat nehéz összehasonlítani, a mi időnkben, a kilencvenes években még alig lehetett külföldre igazolni, mára kinyílt a világ, már az NBA is tele van európai játékosokkal, a magyar kosárlabdázók is könnyebben állhatnak légiósnak, ami pozitívum. A magyar bajnokságot is erősnek tartom, jó csapatok alkotják, érdemes itthon játszani.”

Nyilván egy másfél évig elhúzódó selejtezősorozat a koronavírus-járvány idején rengeteg bizonytalanságot hordoz magában, s a válogatott rögtön az első forduló előtt nehézségbe ütközött: a Falcóban remeklő center, Golomán György mellett a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan sem lesz ott Portugáliában – és valószínűleg a hétfői, franciák elleni kaposvári meccsen sem. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a kisgyermekét először meglátogató Allen Rosco sem csatlakozott a csapathoz, Vojvoda pedig bokasérüléssel küzd, és csak Portóban derül ki, játszhat-e, akkor nyilvánvaló, hogy távolról sem rózsás a helyzet.

A jövő viszont sokkal szebbnek tűnhet, hiszen végre szinte csak olyan kosárlabdázó van a válogatott keretében, aki folyamatosan nemzetközi szinten kosárlabdázik, vagy megjárta már légiósként a világot. Mindez egységbe gyúrva sokat érhet, szóval érdemes lesz végigkísérni ennek a garnitúrának az útját a világbajnoki selejtezőn és a jövő nyári Európa-bajnokságon.

És akár hosszabb távon, mert a jelenlegi keretben alig van olyan kosárlabdázó, aki a kora miatt ne állhatna a válogatott rendelkezésére még 2025-ben is, amikor az Európa-bajnokság egyik házigazdája szeretne lenni Magyarország. Az lenne a mieink harmadik Eb-je sorozatban, rendezőként a mezőny biztos tagjaként. Mi más adna nagyobb lökést a szakágnak, mint hogy a kirakatban, a legmagasabb polcon lévő csapat folyamatosan a legjobbakkal verseng?

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Somogyi Ádám, Váradi Benedek (mind Falco), Eilingsfeld János (Atomerőmű), Ferencz Csaba (Körmend), Filipovity Márkó (Obradoiro, spanyol), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Lukács Norbert, Pongó Marcell, Szabó Zsolt, Vojvoda Dávid (mind Fehérvár), Maronka Zsombor (Badalona, spanyol)

A magyar válogatott vb-selejtezőjének programja
2021. november 26.: Portugália–Magyarország
2021. november 29.: Magyarország–Franciaország
2022. február 24.: Magyarország–Montenegró
2022. február 27.: Montenegró–Magyarország
2022. július 1.: Magyarország–Portugália
2022. július 4.: Franciaország–Magyarország

A kvartett első három helyezettje továbbjut a második csoportkörbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik