BOBORY BALÁZS (Opatija) 2022.08.18 07:59 Frissítve: 2022.08.18 07:59

Férfi kosárlabda: sztárok ellen tesztel a magyar válogatott

Két edzéssel, videózásokkal készült szerdán a magyar férfi kosárlabda-válogatott közelgő tétmérkőzései előtti utolsó, csütörtöki edzőmeccsére Horvátország ellen. Szabó Zsolt és társai olyan NBA-játékosokkal csapnak össze, mint Dario Saric, Ivica Zubac vagy éppen Bojan Bogdanovic.

 

Benke Szilárd, Váradi Benedek és Keller Ákos (balról jobbra) társaikhoz hasonlóan aprólékos munkát végeznek a válogatott edzőtáborában (Fotó: Pókász Endre)

Abbázia – horvát nevén Opatija – pontosan nem az a hely, ahol egy sportoló könnyedén minden idegszálával a feladatára koncentrálhat. Az Isztriai-félsziget észak-keleti csücskében található város már a 19. század végén népszerű üdülőhely volt, szanatóriumai tele voltak a Habsburg-kori arisztokrácia tagjaival, akiket többnyire nagy tudású magyar orvosok kúráltak.

A magyar kosárlabda-válogatott itt csap össze csütörtökön a házigazdákkal, ez lesz Ivkovics Sztojan csapatának utolsó felkészülési mérkőzése a jövő heti litvánok, illetve csehek elleni világbajnoki selejtezők, valamint a szeptemberi Európa-bajnoki küzdelmek előtt.

Természetesen hiába van a csapat a város központjában, az egyik legrégibb és legpatinásabb, minden igényt kielégítő szállodában elszállásolva, sem a bántóan közel lévő tenger, sem a nyüzsgés, az állandó forgatag nem vonja el Hanga Ádámék figyelmét a legfontosabb feladattól: a tökéletes felkészülésről és persze a csütörtöki összecsapásról.

Edzésből szerdán is volt kettő, miután a játékosok elfogyasztották kiadós reggelijüket, majd kávéztak a hotel hangulatos, pálmafákkal körülölelt teraszán, videón elemezték a múlt heti, szlovákok elleni edzőmeccsen elkövetett saját hibáikat, és már igyekeztek feltérképezni az NBA-sztárokkal felálló horvát együttest is. A napi első tréning délben kezdődött, s mikor a mieink a csarnokba léptek, néhány horvát játékos még levezetésként dobált, de így legalább néhány régi ismerős összepacsizhatott. Hanga például Mario Hezonjával trécselt öt percet, a hazaiak 203 centiméter magas bedobója a nyártól szintén a Real Madrid játékosa lesz, vagyis jövendőbeli csapattársak váltottak eszmecserét.

 CSALÁDI TRAGÉDIA MIATT NINCS HOPKINS

A magyar szurkolók minden bizonnyal keresik a magyar válogatott névsorában Mikael Hopkinst, a korábbi vb-selejtezőkön már debütáló honosított amerikai centert, aki a múlt hét elején csatlakozott is a nemzeti csapathoz. A Reggio Emilia amerikai születésű 29 éves játékosának édesapja balesetet szenvedett és jelenleg is kórházban ápolják súlyos sérülésekkel, ezért Hopkins hazautazott, és jelenleg Karahodzsics Kemal helyettesíti a keretben.

Persze nem teadélutánra használta az edzésidőt a válogatott, a bemelegítés után bő egy órás taktikai foglalkozás következett, amelyen Ivkovics Sztojan néha úgy lépte le játékosaival a helyezkedés szisztémáit, mintha sakkbábukat pakolna jobbra, balra. A szövetségi kapitány időnként hangosabban is felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákok hogyan okoztak zavart nekünk, és milyen hibákat nem szabad újra elkövetni – egyszóval rendkívül aprólékos munka zajlott, amelyet könnyed dobógyakorlatok zártak.

A horvátok ellen tényleg kiderül, hogy javul-e a mieink védekezése, és a feladat jóval nagyobb lesz, mint múlt hét pénteken, északi szomszédaink ellen, mert a házigazdáknál az NBA-ben szereplő játékosok is pályára lépnek. Érdekes lesz látni például, mire mennek a magas embereink például a Los Angeles Clippers 216 centiméteres centerével, Ivica Zubaccal, vagy éppen a Phoenix Suns 208 centiméter magas erőcsatárával, Dario Sariccsal.

„A csapatmunka fontos lesz, segíteni kell egymásnak védekezésben, csapdázni, megcsinálni azt, amit megbeszéltünk – mondta Szabó Zsolt, az Alba Fehérvár 36 éves erőcsatára. – A vb-selejtezőkön és az Eb-n is találkozunk majd domináns magas emberekkel, szóval ez egy jó gyakorlás lesz, hogy felkészüljünk ilyen szintű ellenfelekre. Ritkán szerepelhet magyar kosárlabdázó NBA-játékosok ellen, szóval nagyszerű élmény lesz, és persze szintmérő is. Nagyon jól érzem magam a felkészülés alatt, remek a csapategység. Szeretnék ott lenni az Eb-n is, amilyen szerepet kapok, igyekszem százszázalékosan megoldani. Persze a testet ennyi idősen egyre jobban megviseli az ilyen jellegű terhelés, de az Európa-bajnokság pluszmotivációt is jelent, és ez segít átlendülni a nehéz pillanatokon. A csütörtöki meccs jó teszt nekünk, hiszen a közelgő tétmeccseken hasonló erősségű csapatokkal találkozunk majd.”

Az eredmény persze ezen a meccsen még másodlagos, de a szerdai edzésekből azt lehetett leszűrni, hogy igenis a lehető legkomolyabban veszi ezt a találkozót a magyar csapat, mert egy biztató teljesítmény lendületet adhatna a következő három hétre is.

INTERJÚ MARIO HEZONJÁVAL, A REAL MADRID HORVÁT BEDOBÓJÁVAL

 

Milyen a hangulat a horvát válogatottban? Itt vannak az NBA-játékosok, tényleg nagyon erősnek tűnik ez a keret.
– Az elmúlt néhány évünk nem volt túl fényes, most dolgozik bennünk a nemzeti büszkeség, és szeretnénk javítani a kosárlabdánk összképén. Fontos, hogy újra kialakuljon az egység a csapaton belül, újjá kell építenünk mindent, és akadnak új játékosok is a keretben.

– Csütörtökön a magyar csapat ellen játszanak, és most régi ismerősként üdvözölte Hanga Ádámot.
– Tényleg évtizedes az ismeretségünk, már akkor is játszottunk egymás ellen, amikor nagyon fiatal voltam, ő a Baskoniában, én a Barcelonában szerepeltem. Erős csapat a magyar, tudjuk, hogy legyőzte a grúzokat kétszer és a szlovákokat is. Csehországban jól sikerült a torna, amelyen szerepeltünk, de az Európa-bajnokságig már kevés idő van, és nincs sok lehetőség a fejlődésre, szóval minden összecsapás fontos.

– Milyen horvát szerepléssel lenne elégedett az Eb-n?
– Lépésről lépésre kell haladnunk, nem szabad nagy nyomást helyezni magunkra, mert az korábban sem tett jót nekünk. A lényeg, hogy mindig fejlődjünk, és megnyerjünk olyan szoros meccseket, amelyeket az elmúlt években elvesztettünk.

FÉRFI KOSÁRLABDA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

19.00, Opatija: Horvátország–Magyarország

2022.09.13 14:52:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.14 11:57:49

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.09 22:37:38

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Luka Doncic, a szlovénok 23 éves világsztárja öt évvel ezelőtt már Európa-bajnok lett, aztán egy évre rá Euroliga-győztes, most pedig az NBA öt legnagyobb csillagának egyike. Szavakkal leírhatatlan, mennyire szereti ezt a játékot, mennyire tudja, mikor kell csapatjátékosnak lennie, és mikor kell „one man show”-t a parkettre varázsolnia.

2022.09.07 20:03:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A házigazda németek sokkal jobbnak bizonyultak a tartalékos magyar válogatottnál az utolsó csoportmérkőzésen.

2022.09.06 16:43:52

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Férfi kosárlabdacsapatunk a továbbjutás reménye után újabb csoportmérkőzését is elveszítette az Eb-n.