Férfi kosárlabda: a paksi Buljevic célja a horvát válogatott

Vágólapra másolva!
2021.09.10. 07:40
null
Lovro Buljevic (labdával) a paksiak edzésén (Fotó: Árva Károly)
A nyáron alaposan átalakult Atomerőmű SE 211 centis játékosa, Lovro Buljevic egyelőre csak ismerkedik a magyar kosárlabdával.  

Kimagaslik a többiek közül Lovro Buljevic, ami nem csoda, 211 centiméter magasra nőtt. A férfibajnokságban szereplő Atomerőmű SE nyáron érkező horvát centere egyike a tolnaiak új igazolásainak, s noha még csak 23 éves, már nagy rutinnal rendelkezik. A paksi gárdánál az előző, a klub hagyományaihoz mérten halovány eredménnyel (6. hely a bajnokságban, negyeddöntős búcsú a Magyar Kupában) záruló idény után újragondolták az alapkoncepciót, s egy szlovén edzőre, a 40 éves Teo Hojcra bízták az együttes újjáépítését. Így került Buljevic is Paksra.

„Jó elegyet alkotunk a néhány idősebb és tapasztaltabb játékossal, de alapvetően fiatal és energikus a csapat - mondta a középjátékos a Nemzeti Sportnak. - Én sem vagyok koros, mégis tapasztaltnak mondhatom magam, hiszen másfajta kosárlabdakultúrából érkezem, és az Adria-ligában is szereztem rutint. Tulajdonképpen a Cibona Zagreb nevelésének számítok, ott tanultam meg a kosárlabda alapjait, aztán tizennyolc éves koromtól a szlovén Cedevitában folytattam, az előző idényben pedig a Sirokival nemcsak a bosnyák bajnokságban, hanem az Adria-ligában is pályára léptünk, utóbbiban nagyon jelentős játékerőt képviselő gárdákkal csatáztunk.”

Az már az idei felkészülési meccseken is látszott, hogy Buljevic nemcsak a magasságát kamatoztatja, a termetéhez képest sokat fut, mozgékony és nemcsak a gyűrű alól veszélyes. Eilingsfeld János, a paksiak rutinos erőcsatára is dicsérte az új centert, elmondta, hogy jól helyezkedik és rendkívül harcos.

„Nagy álmom, hogy a horvát felnőttválogatottba is bekerüljek - folytatta Buljevic. - A korosztályos nemzeti együttesekbe rendre behívtak, ez lenne a következő nagy lépés a karrieremben – még nem feltétlenül a következő évben, hiszen még fiatal vagyok, de néhány esztendőn belül jó lenne, ha sikerülne. Pakson is igyekszem a legjobbamat nyújtani, noha Magyarországon még nem játszottam és nem ismerem a bajnokságot. Az eddigi edzőmeccsek alapján, amelyeket magyar együttesek ellen vívtunk, azt mondom, jó a színvonal, alig várom, hogy elkezdjük az idényt.”

A TRIPLAVONALRÓL IS VESZÉLYES
Lovro Buljevic az előző évadot a bosnyák HKK Sirokiban töltötte, 32 bajnokin átlagban 24.7 percet játszott, 11.3 pontot és 6.4 lepattanót szerzett. Csapata az Adria-ligában is szerepelt, ebben a sorozatban a center 12 mérkőzésen 23.3 percet volt pályán, ezalatt 11.5 pontot és 6.8 lepattanót jegyzett. Nem ijed meg akkor sem, ha a gyűrűtől távol kap labdát, ezt bizonyítja az a statisztika, amely szerint az Adria-ligában 19-ből tíz hárompontosát (51%) értékesítette.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik