Férfi kosár NB I: könnyen lehet, hogy megismétlődik a tavalyi finálé

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 09:54
null
Perl Zoltán húzóembere a címvédő Falcónak, amelynek várhatóan a legutóbbi idényhez hasonlóan ismét a Szolnok lesz a legfőbb riválisa (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
Az élvonal rájátszásának első körében alapvetően két sima és két kiélezett párharcra számíthatunk, de az aktuális forma és a sérülések sok mindent átírhatnak.

Sokak megkönnyebbülésére a következő évadtól eltörlik a középszakaszt a férfibajnokságban, amellyel szemben több játékos is kifejezte ellenérzéseit, s a szövetsége rezo­nált ezekkel a hangokkal. Idén azonban még lenyomták a csapatok ezt az etapot, majd ennek végeztével kialakult az NB I negyeddöntőjének párosítása. A legizgalmasabb egyértelműen a Sopron–Alba ütközet lesz, de a másik három csatában is várhatnak ránk érdekességek.

FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY–NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK
NS-tipp: 3:0

Az egyetlen honi klub, amely valóban fogást tudott találni a címvédő vasiakon, az éppen a Naturtex-SZTE-Szedeák volt. Simándi Árpád együttese a Magyar Kupa debreceni nyolcas döntőjének negyeddöntőjében tréfálta meg az akkor még a kupában is címvédő Falcót – a Tisza-partiak megérdemelten győztek és meneteltek a döntőig. Milos Konakov a Bajnokok Ligájában 16 közé kerülő legénysége simán nyerte meg az alapszakaszt, majd a középszakasz felsőházában sem veszélyeztették a pozícióját. Valószínűleg nem botlik meg a bajnoki negyeddöntőben sem, de van oka az óvatosságra – Benke Szilárd már bevethető, ám Váradi Benedek csapatkapitány feltehetően egyelőre nem léphet parkettre.

SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–DUNA ASZFALT-DTKH KECSKEMÉT
NS-tipp: 3:0

Nem szeretnénk ismét alulértékelni a kecskemétieket, akik lapunk előzetes várakozását messze felülmúlóan teljesítettek eddig, de nem nagyon látjuk, hogyan lenne valós sanszuk a tavalyi döntős szolnokiak ellen. Gasper Potocnik fiai az alapszakaszban kétszer, majd a Magyar Kupa negyeddöntőjében is elpáholták aktuális riválisukat, amelynél az állandóságra alapozhatnak – Ivkovics Sztojan szakmai igazgató bejelentése szerint az évad közben visszatérő szakember, Forray Gábor ül majd le a kecskeméti kispadra a következő idényben is, ami garantálja a megfelelő színvonalú szakmai munkát.

EGIS KÖRMEND–MVM-OSE LIONS
NS-tipp: 3:2

Mivel két nagyon erős hazai pályával büszkélkedő alakulat mérkőzik, a pályaelőnynek hatalmas jelentősége lesz ebben a párharcban. Ennek némiképp talán ellentmond, hogy a körmendiek győzni tudtak Oroszlányban az alapszakaszban, viszont az a találkozó a második fordulóban volt, és azóta rengeteget fejlődött az OSE. A középszakasz középházát hét győzelemmel és egy vereséggel nyerte meg Sebastjan Krasovec csapata, de a vasiak is várakozáson felül teljesítettek eddig az élvonalban – könnyen kisülhet ebből egy ötmérkőzéses klasszikus!

SOPRON KC–ALBA FEHÉRVÁR
NS-tipp: 3:2

Az előző párosításal ellentétben itt az egyik csapatot, a Sopront fanatikus szurkolótábor támogatja a Novomatic Arénában, gyakorta pokoli hangulatot teremtve, a Fehérvár – fogalmazzunk finoman – kevéssé vehemens drukkerekre számíthat, tehát hatalmas nyereséget könyvelhetett el a leghűségesebb város csapata azzal, hogy a felsőház záró körében idegenben bánt el Vojvoda Dáviddal és társaival, így otthon kezdheti a rájátszást. Az Alba kerete ugyanakkor nagyon masszív, ha minden légiósára számíthat Matthias Zollner, óriási fejtörést jelent majd a fehérvári alakulat legyőzése az egységes, de kissé rövid kispadú Sopronnak.

VÉLEMÉNYEK
„Jó csapat ellen játszunk, a Magyar Kupában volt alkalmunk összecsapni vele, ami nekem az első meccsem volt a Kecskeméttel szemben. Keményen küzdő rivális, az edzője kitűnő munkát végez az együttessel, tehát mindenképpen nehéz párharcra számíthatunk. A testünket is hangoltuk a rájátszásra, összedugtuk a fejünket, megbeszéltük a játéktervet.”
Brandon Young, a Szolnok irányítója
„Úgy gondolom, van esélyünk ebben a párharcban, és ez így lenne bármelyik másik ellenféllel szemben is. Jó passzban vagyunk, fontos győzelemmel a hátunk mögött. Tudjuk, nem mi vagyunk a favoritok, egészen biztosan nehéz dolgunk lesz Szolnokon, de ez csak az első fejezete lesz az egész történetnek. Remélhetőleg mi kerülünk ki győztesen a csatából!”
Xavier Pollard, a Kecskemét irányítója
„Mindenképpen szeretnénk megőrizni a hazai pálya előnyét, vagyis győznünk kell szerdán! A playoffra jellemző, hogy egy-egy mérkőzésre kell koncentrálni, így mindig mindent egy lapra kell feltennünk, ami jelen esetben a negyeddöntő első felvonása lesz. Ahogyan azt mindenki tudja, erős a hazai pályánk, ezt ki kell használnunk, és meg kell nyernünk a találkozót.”
Bors Miklós, a Sopron segédedzője
„A Sopron elleni középszakaszzáró mérkőzés előtt azt mondtam, ez már előre hozott összecsapás a rájátszásból. Sajnos a második fél­időben nem volt megfelelő a játékunk ritmusa, ezt kell most úgy alakítanunk, hogy jobb eredményre legyünk képesek. Sokszínűen támad a Sopron, többféle taktikával is rohamozza a gyűrűt, ezért is fontos, hogy domináljunk és megakadályozzuk az egy-egyeket.”
Matthias Zollner, a Fehérvár vezetőedzője

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik