GYŐRI FERENC
2023.03.23 08:56 Frissítve: 2023.03.23 12:16

Férfi kosár NB I: az előző idényhez képest ég és föld a különbség Pakson

Zalaegerszegen nem tudott nyerni az Atomerőmű SE, de Kovács Ákos, a csapat rutinos irányítója úgy véli, a rájátszásra mindenképpen méltó a gárda.

 

Kovács Ákos (labdával), az Atomerőmű SE 34 éves hátvédje szerint ebben az idényben playoffra méltó a tolnai csapat (Fotó: Földi Imre)

A negyedik negyedet 68–55-ös előnnyel kezdte az Atomerőmű SE a Zalakerámia ZTE KK elleni szombati, idegenbeli bajnokin, azonban az utolsó öt percben csupán két pontot szerzett, így 81–78-as vereséget szenvedett, s az alapszakasz zárása előtt két fordulóval a hetedik, még rájátszást érő helyen áll, de nagy a tülekedés az ötödik és a kilencedik pozíció között.

„Az elbaltázott hajrá megpecsételte a sorsunkat – jelentette ki Kovács Ákos, az ASE rutinos irányítója. – A jövőre nézve tanulságos volt, hogyan nem szabad lejátszani a végjátékot. Eladott labdák, nem kidolgozott helyzetek, nehéz dobások, amelyek nem is estek be – ezek miatt kaptunk ki. Megkönnyíthettük volna a helyzetünket a rájátszásért zajló harcban, de van még két meccsünk, hogy elérjük a playoffot.”

A 34 éves játékmester úgy véli, a körülményekhez képest reális a jelenlegi helyezésük. Sok sérülés és betegség hátráltatta őket, teljes kerettel csak a meccsek töredékén tudtak kiállni, viszont csonka csapattal is elértek egy-két bravúrgyőzelmet. Összességében nem lehet panasz az eddigi szereplésükre, az előző évadhoz képest meg ég és föld a különbség, hiszen tavaly playoutra kényszerült a Paks, 13.-ként zárt az NB I-ben, idén viszont Kovács szerint a rájátszásra mindenképpen méltó a gárda, amely a hétvégén, az utolsó előtti játéknapon a Naturtex-SZTE-Szedeákot fogadja.

ÁPRILIS 26-IG VÉGET ÉR A NŐI ÉVAD
A női élvonalban szombat este fejeződik be az alapszakasz, aztán jövő kedden, pénteken, és ha szükséges, a rá következő hétfőn már le is bonyolítják a negyeddöntőt. A júniusi Európa-bajnokság miatt rohamtempóban folytatódik a rájátszás, háromnaponta rendeznek mérkőzéseket, s ha a maximális öt összecsapáson át tartana a finálé, akkor is befejeződik az évad április 26-án.

„A Szeged sok szoros mérkőzést bukott el, lehetne több győzelme, de hazai pályán meg kell nyernünk a meccset – szögezte le Kovács Ákos. – Erre van is esélyünk, mindenki tudja, milyen fontos ez a találkozó, ennek fényében készülünk rá. Hál' istennek szinte mindig telt ház előtt játszunk, nagyon örülök ennek, jó látni, hogy ennyien járnak a meccseinkre és biztatnak minket – igaz, tavaly is kiálltak mellettünk a szurkolók, ám idén sokkal jobb a csapat, így meg tudjuk hálálni a támogatásukat. Nemigen kell matekoznunk, a saját kezünkben van a sorsunk, két győzelemmel biztosan a rájátszásba jutunk, egyelőre ezzel foglalkozunk, egyéb forgatókönyvvel nem.”

Az Atomerőmű SE áll még a Magyar Kupában is, a negyeddöntőben a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétet fogadja április 5-én, szerdán. A tolnaiaknak fontos a kupaszereplés, s miután hazai közönség előtt játszhatnak, megnő az esélyük, hogy bekerüljenek az azon a hétvégén Budapesten rendezendő négyes döntőbe – legutóbb meglehetősen régen, 2012-ben jutottak fináléba. Kovács Ákos hozzátette, az MK-ra is ugyanúgy össz­pontosítanak, mint a bajnoki mérkőzésekre. A csapatban mindenki egészséges, s nem csak az irányító bízik benne, hogy a folytatásban elkerülik a betegségek és a sérülések Csirke Ferenc rájátszásra jó eséllyel pályázó legénységét.

 

2023.06.03 10:08:30

Kosárlabda nemzetisport.hu

A május 26-án elhunyt egykori kosárlabdázó volt osztályidegen, kényszermunkás, disszidens, hazaáruló.

2023.05.23 17:36:31

Kosárlabda nemzetisport.hu

Noha még csak 32 éves, szögre akasztotta magas szárú csukáját a 28-szoros válogatott kosárlabdázó.

2023.05.22 22:28:56

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Már akkor hitt abban, hogy egyszer ő is ezen a szinten kosárlabdázhat.

2023.05.13 14:20:03

Kosárlabda nemzetisport.hu

A MAFC-cal és a Bp. Honvéddal összesen 8 bajnoki címet szerzett, 116-szor szerepelt a válogatottban.

2023.05.02 18:54:56

Kosárlabda nemzetisport.hu

Aligha túlzás: a háromszéki fővárosnak nemzetközi szintű női kosárlabda-együttese van.