Férfi kosár: Maronka Zsombor – a magyar kissrác, aki beszél katalánul

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.11.02. 09:20
null
Maronka Zsombor nagy álma válik valóra, hogy ott lehet a válogatott edzőtáborában (Fotó: Joventut Badalona)
A 19 éves, Spanyolországban légióskodó bedobó-erőcsatár, Maronka Zsombor a nagyon jól sikerült előszezon után sok lehetőséget kap a Badalonában, emellett részt vehet válogatottunk novemberi felkészülésén.

 

– A Joventut Badalona eddigi nyolc ACB-liga-mérkőzésén hatszor is lehetőséget kapott, továbbá a két ULEB Európa-kupa-találkozón szintén pályára lépett. Az előszezonban reálisnak tűnt ilyen sok szereplés?
– Szerintem reálisnak, mert az előszezon nagyon jól sikerült – felelte a Nemzeti Sportnak a 19 éves bedobó-erőcsatár, Maronka Zsombor, aki a spanyol bajnokság negyedik helyén álló Joventut Badalonát erősíti. – Korábban nem volt ilyen jellegű elvárás felém, de Amerikából nagyon jó formában érkeztem vissza Spanyolországba. A tengerentúli utam sokat segített, aztán jól kezdődött a felkészülés – az ott elvégzett munkának köszönhetően van lehetőségem a csapattal utazni és játszani.

– Milyen típusú edző Carles Durán? Bízik a fiatalokban és foglalkozik velük?
– Igen, ez általánosságban is igaz, emellett jó a személyes kapcsolatom vele, sokat segít nekem. A második csapatnál – amelynek néhány meccsén mostanában is részt veszek – korábban megismerhetett, tudja, hogy fest a helyzetem.

– Pau Ribas és Ante Tomic személyében két korszakos Barcelona-játékos is a csapattársa. El lehet tőlük lesni különböző fortélyokat a pályán, illetve azon kívül?
– Persze, néhány éven át néztem őket, s az előző idényben már volt lehetőségem velük játszani, de ez a mostani időszak teljesen más. Pau valamennyire a szárnyai alá is vett, sok észrevételt tesz, elmondja a tapasztalatait, megoszt velem néhány okosságot. Ante azért ridegebb típus ennél.

– Mi a célja a klubnak ebben az idényben?
– Az évad előtt azt tűztük ki célul, hogy a spanyol ligában bekerüljünk a legjobb négy közé, és ugyanezt szeretnénk elérni az ULEB Európa-kupában. Ahogy alakul az idény, majd kiderül, összejöhet-e a döntő az egyik, vagy akár mindkét küzdelemsorozatban.

– Tartja a kapcsolatot a szintén hosszú évek óta Spanyolországban légióskodó Hanga Ádámmal?
– Nagyjából egy-másfél éve kezdtük a kapcsolatfelvételt. Szoktunk beszélni, de nem rendszeresen, nem szeretnék a terhére lenni. Nemrég kezdett Madridban, nagyon jól megy neki a játék, nem akarom zavarni őt.

– Mint utalt is rá, nyáron több mint egy hónapot töltött Amerikában. Megjegyezték a nevét, optimistán tekint a jövő évi NBA-draft elé?
– Egyrészt az idei nyár arra is jó volt, hogy bemutatkozzam a kinti megfigyelőknek, és belekóstoljak az ottani játékba, mert eléggé más, mint az európai. A legfontosabbak a fizikai különbségek, és teljesen máshogyan működik a kommunikáció a pályán. Utóbbi terén voltak problémáim, de ez gyökeresen megváltozott, már nem esik a nehezemre. A fizikai játékot illetően jobban használom a testem, igaz, még így is vékonyka vagyok a többiekhez képest. Ahogy hallottam, az aktuális idényben is jöttek a meccseimre megfigyelők, ám jelen pillanatban csak arra koncentrálok, hogy a Badalonával minél jobban teljesítsünk, aztán majd jövő nyáron kiderül, hogy lesz, mindenesetre optimista vagyok.

– Bedobó poszton előnyös, hogy magasnak számít?
– Hátránynak semmiképpen sem tartom, nagyon jól védekezem az alacsonyabbak és a gyorsabbak ellen. A magasságomhoz képest jó a lábmunkám, nem tudnak mellettem könnyen elmenni a fürge ellenfelek és odaérek a dobásokra is – egy-két labda beleakad a csápjaimba. Mivel magas vagyok, négyes poszton is tudok játszani.

– Kereste már a magyar válogatott stábja?
– Igen, utazom haza ebben a hónapban, részt vehetek a felnőtt válogatott edzőtáborában. Nagyon örülök neki, gyermekkori álmom vált ezzel valóra. A felkészülésbe három nap késéssel kapcsolódom majd be, mert a Badalona első és második csapatának is van meccse, amikor az összetartás kezdődik.

– Követi a magyar bajnokság történéseit?
– Őszintén szólva nem igazán, az „ősökön” keresztül tudakozódom, az édesapám a Szedeák férficsapatánál dolgozik. Az a gond, hogy fel kell készülnöm az ellenfelekből, emiatt rengeteg csapatot követek figyelemmel, nem fér bele, hogy még többel foglalkozzam.

– Furcsa, hogy előbb lépett pályára a spanyol élvonalban, mint a magyar NB I-ben, vagy teljesen természetesnek tűnik?
– Mivel ennyire régóta kint vagyok, természetesnek tűnt. Az életem egyharmadát Badalonában töltöttem, emiatt az otthoni lét fogalma is kezd átalakulni, igaz, ezt a szüleimnek inkább nem szoktam emlegetni. Nagyon jól beilleszkedtem itt Spanyolországban, a klub családias, és kezd híre menni a városban, hogy a magyar kissrác beszél katalánul, így a szurkolók is sokkal jobban elfogadnak.

– Mire számít az évadban még veretlen Partizan otthonában esedékes keddi összecsapáson? A fergeteges hangulat garantált.
– Még mi is veretlenek vagyunk a nemzetközi színtéren, úgyhogy nagy csata várható. Nekem korábban nem volt szerencsém ehhez fogható atmoszférában pályára lépni, hatalmas harcra számítok a parketten. Plusz támogatást is kapok majd a lelátóról, hiszen édesapám eljön megnézni a meccset.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik