Férfi kosár: az Euroliga végjátékában Hangáéknak csak a győzelem számít

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 08:09
null
Hanga Ádám szerint a védekezés az erőssége, erre alapozzák a játékukat (Fotó: AFP)
A hét év után újra négyes döntőbe kerülő katalán sztárgárda magyar játékosa, Hanga Ádám bízik csapatában, amely 2010 után hódítaná el ismét a legrangosabb európai trófeát.

 

Öt év után van ismét magyar szereplője a férfi Euroliga négyes döntőjének, a spanyol Barcában játszó Hanga Ádám. A katalánok kétszer nyerték meg a sorozatot – legutóbb 2010-ben –, most az olasz Milano ellen kezdenek péntek este a Kölnbe helyezett négyes döntőben.

A 32 éves magyar hátvéd és klubtársai a koronavírus-járvány miatti különleges protokoll szerint már kedd óta a helyszínen készülnek, de legalább nincsenek bezárva a szállodába, hiszen „félbuborékban” rendezik meg a viadalt.

MÁSODIK NEKIFUTÁS
Hanga Ádám másodszor léphet pályára a legnívósabb kupasorozat négyes döntőjében, öt éve egyszer már megtapasztalhatta a final four légkörét. A 2016-os berlini minitornára némi meglepetésre bejutó Laboral Kutxa az elődöntőben 11 ezer néző előtt 88–77-re kikapott a török Fenerbahcétől, a magyar hátvéd kezdőként tíz pontot és öt lepattanót szerzett. A vitoriai gárda aztán a bronzmeccset is elvesztette az orosz Kubany ellen 85–75-re, Hanga három pontja mellett hét lepattanót és egy gólpasszt jegyzett.

„Jó a szállás, mind a négy csapat itt lakik, az a furcsa, hogy egy nappal korábban kellett jönni a tesztelések miatt – mondta a Nemzeti Sportnak a 2017 óta a Barcához tartozó Hanga. – Eleinte lassan telt az idő, még az a szerencse, hogy egy másik csarnokba elmentünk kondizni és dobni, de így is elég sokat üldögéltünk a szobáinkban... Sétálni persze elmehetünk, de itt most szinte minden zárva van. Izgatottan, mégsem idegesen várjuk az elődöntőt, alaposan felkészültünk az Armani Milano játékából. Noha volt két bajnokink is, az elmúlt két hétben az olaszokkal foglalkoztunk: taktikailag, mentálisan, a legapróbb részleteket is elemezve hangolódtunk. Egy-két húzással persze majd kirukkol mindkét gárda, de alapjában véve mindenki azt erőlteti, ami eddig működött. Bízom magunkban, ugyanakkor tudjuk, a Milano támadásban kiemelkedik a mezőnyből, külső poszton sok jó játékosa van, aki ragyogóan egy egyezik. Ponterős csapat, a pontok eloszlanak a játékosok között, viszont a védekezése nem ennyire kiegyensúlyozott. Nekünk meg éppen a védekezésünk az erősségünk, erre alapozzuk a játékunkat.”

Az Euroliga-idényben 39 meccsen átlagban 16.5 percet játszó magyar kosaras a saját formájáról őszintén elmondta a véleményét, nem beszélt mellé, amikor az elmúlt hetekben mutatott teljesítményéről kérdeztük: „Az előző hetekben nekem nem ment jól a játék, ettől függetlenül megteszem, amit az edzőnk kér, bármennyi időt is kapok. Nem tudom, mennyit és milyen poszton játszom, itt már csak az számít, hogy nyerjünk, a kupa elhódítása a lényeg. A mérkőzéseken belül is sokszor változtatunk, egyelőre nem tudjuk, mi a konkrét haditerve Sarunas Jasikevicius edzőnek.”

A Barca 2014 után jutott ismét a final fourba, emiatt a spanyol sajtó fel is fújta a katalánok visszatértét a legjobbak közé, s meglehetősen nagy várakozással tekint a közelgő hétvége elé.

„Sokan azt mondják, ez a mi évünk, s hogy nagy esélyünk van újra nyerni, a lehetőséggel élni kell – folytatta Hanga. – Nekünk egy mérkőzés lebeg a szemünk előtt, az elődöntő, szó sincs még a fináléról – az első meccset is fináléként kezeljük. Mind a négy résztvevő úgy gondolja, van sansza nyerni, más kérdés, melyik klubon mekkora a nyomás. Csak az a fájó, hogy a gyönyörű, nagy csarnokban nem lesznek nézők, ezt nagyon sajnáljuk.”

KOSÁRLABDA
FÉRFI EUROLIGA, FINAL FOUR, KÖLN
ELŐDÖNTŐ
18.00:
CSZKA Moszkva (orosz)–Anadolu Efes (török)
21.00: Barcelona (spanyol)–Milano (olasz)
A TOVÁBBI PROGRAM
május 30., vasárnap

17.30: a 3. helyért
20.30: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik