FAZEKAS ZOLTÁN (Bécs)
2023.06.01 10:20 Frissítve: 2023.06.01 10:21

3x3-as kosár-vb: bosszantó és fájó vereségek a férfiaknál

Két vereséggel kezdte szereplését a világbajnokságon a férfiválogatott, amelynek nem volt szerencséje, és két nyerhető meccset vesztett el.

Két vereséggel kezdtek a férfiak Bécsben (Fotó: Girgász Péter)

Lehetetlen lett volna überelni azt a hangulatot, ami a kedd esti szerb–francia férfimérkőzést (amelynek egyik játékvezetője Tóth Cecília volt) jellemezte a bécsi 3x3-as világbajnokságon: a csurig megtelt mobilstadionban (ez nagyjából 1500 nézőt jelent) a meccs nagy részében hátrányban lévő, a hajrában mégis fordító és nyerő címvédő délszlávokat több százan buzdították fergetegesen. A szerb európai férfi kupameccsekre hajazó atmoszférára nem számítottunk szerda délben, amikor a magyar férfiválogatott is elkezdte szereplését a tornán.

 TÓTH CECÍLIA: VELÜNK VAN A 3X3 „ŐSANYJA”

A tokiói olimpia 3x3-as női döntőjében bíráskodó      Tóth Cecília      a bécsi világbajnokságon is dolgozik – s eddig ragyogóan végzi a munkáját. A 33 éves szegedi bíróval, aki a múlt héten még a magyar öt az öt elleni férfi finálé, a Falco–Alba párharc negyedik meccsén fújt, a szerda délutáni program előtt beszélgettünk a bécsi vb-ről, a jövőről.

„Nem először dolgozom 3x3-as rendezvényen Ausztriában, tudtam, mire számítsak, profik, és ebben a fantasztikus parkban nagyszerű stadiont építettek a házigazdák, s szerencsére majdnem telt házzal mennek már a csoportmeccsek is. A sportág is sokat fejlődött, már nincs annyi 15 vagy több pontos győzelem. Az olimpiához képest a vébé annyiban nehezebb, hogy több meccsen dolgozunk, hosszabbak a napok, ugyanakkor az ötkarikás játékokhoz hasonlóan a legnagyobb kihívás a váltakozó fújás, a nők és a férfiak találkozói között nagy a különbség. A mieink meccseit néztem, szorítottam nekik, a fiúknak kétszer a kezükben volt a győzelem, de az ellenfelek nagyobb rutinja döntött, a lányok fiatal csapattal szerepelnek, Papp Diához fel kell nőniük a többieknek. Ő viszi a hátán eddig az együttest, amely mögött másodedzőként ott áll Medgyessy Dóra, a 3x3 »ősanyja«, aki biztosan sokat segít és fel tudja tuningolni a lányokat a folytatásra.”

A D-csoportba sorolt gárda a mongolok ellen főleg Demeter Attila ponterőssége révén 0–1-ről 5–1-re fordított, s már 10–6-ra is vezetett, emellett jól, nagy koncentrációval játszott. A mérkőzés második felében a mieink látszólag kicsit elfáradtak, a mongolok szívósan küzdöttek, és négy perccel a meccs vége előtt 16–15-re zárkóztak. Sőt, át is vették a vezetést egy kettessel 18–17-nél. Az izgalmas végjátékban 20–19-nél Roszics Urostól elcsenték a labdát, Demeter ziccert rontott, s a mongolok egy büntetővel 21–19-re megnyerték az összecsapást. Kár érte, mert nyerhető meccs volt...

Két órával később következett a második összecsapás, s előbb a csalódottságot, majd a svájciakat kellett volna legyőzni, de egyik sem sikerült. Ivosev Tamás öldöklő küzdelmet vívott a gyűrű alatt Jonathan Dubasszal, a svájciak 204 centis óriásával, aki egy esetben „véletlenül” még arcul is csapta a nála három centiméterrel alacsonyabb ellenfelét. A bírói felfogás nem kedvezett a mieinknek, három percet követően hat nulla volt a faultarány, nem ide... Szinte ugyanabban a mederben zajlott a találkozó, mint a mongolok elleni, ám 17–14-es magyar előnynél már joggal bízhattunk abban, hogy a hajrá ezúttal a mieinké lesz.

Sajnos nem így történt, 20–19-es vezetésünknél a svájciak négyszer is duplával kísérletezhettek, s az utolsó próbálkozásnál be is esett a labda, így második meccsét is elvesztette Csirke Ferenc szövetségi edző legénysége, amelynek két nap múlva mindkét találkozóját meg kellene nyernie (Japán és Hollandia ellen) ahhoz, hogy továbbjusson.

„Egyrészt büszke vagyok a csapatra, mert két jó meccset játszottunk, de ilyen a sport... Egyszer fent, egyszer lent, most kétszer is szerencsétlen körülmények között kaptunk ki. Ebből is tanulni kell, nincs még vége a világbajnokságnak, elemeznünk kell a hibákat, és pénteken mindkét meccset megnyerni. Szeretnénk a nyolc közé jutni, ami most már nagyon nehéz lesz, de nem lehetetlen. Egy győzelem már nem elég, a japánokat és a hollandokat is meg kell verni” – mondta a Nemzeti Sportnak Demeter Attila, a magyar férfiválogatott játékosa.

„Két egylabdás meccsen két vereséget szenvedtünk, ellenfeleink bedobták a végén, mi nem. A svájciak ellen hamar faultproblémáink adódtak, ezért puhítani kellett a védekezésünkön, ezen a meccsen ez volt a kulcs. Az utolsó négy-öt percben már annyi faultunk volt, hogy nem tudtunk keményen védekezni. Sajnos a hajrában elég sok rossz döntést hoztunk támadásban, a mongolok ellen pedig szinte mindent jól csináltunk, de volt egy játékosuk, aki négy bravúros duplát szerzett. Fájó, hogy egyik szoros meccsünket sem tudtuk megnyerni” – értékelt Csirke Ferenc, a magyar férfiválogatott szövetségi edzője.

3X3-AS KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, BÉCS
Férfiak. D-csoport:   
Mongólia–MAGYARORSZÁG 21–19, Svájc–Japán 14–13, Hollandia–Mongólia 22–12, Svájc–MAGYARORSZÁG 21–20, Hollandia–Japán 21–13
Az állás: 1. Hollandia 2 győzelem (43 dobott pont), 2. Svájc 2 (35), 3. Mongólia 1, 4. MAGYARORSZÁG 0 (39), 5. Japán 0 (26)
A mieink pénteki programja
12.25:
MAGYARORSZÁG–Japán
14.25: MAGYARORSZÁG–Hollandia

Nők. C-csoport.   A magyar csapat további programja
Csütörtök
11.25:
MAGYARORSZÁG–Csehország
15.00: MAGYARORSZÁG–Kanada
Az állás:   1. Csehország 2 győzelem, 2. Kanada 1 (34 dobott pont), 3. Egyesült Államok 1 (33), 4. MAGYARORSZÁG 1 (31), 5. Mongólia 0

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.