Kosárlabda: csapatban gondolkodik a Team USA

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 11:51
null
Tehetséges, csapatban gondolkodó játékosokban hisz Steve Kerr (Fotó: Imago Images)
Világklasszisok nélkül, de jó játékosokkal próbálja meg kijavítani az előző tornán elszenvedett csorbát az amerikai férfiválogatott az augusztusban a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Japánban kezdődő tornán.

 

Minden idők leggyengébb szereplését produkálta az Egyesült Államok férficsapata négy évvel ezelőtt, amikor a kínai világbajnokságon mindössze a hetedik helyen végzett. A legendás Gregg Popovich vezette gárda, amely nélkülözte a tornát megelőző hónapokban a szereplést sorra lemondó világsztárokat, a negyeddöntőben a franciáktól kapott ki, majd a szerbekkel szemben is alulmaradt, így csak hetedik lett, miután a második helyosztón nehezen legyűrte a lengyeleket. A kínos produkciót persze fogadkozások követték, hogy majd akkor legközelebb, ám az időközben kinevezett Steve Kerr, a Golden State Warriorsszal négyszeres NBA-bajnok szakember által összeállított mostani keret sem tűnik világverőnek, és nem is fogadta kitörő örömmel az amerikai szaksajtó. A kínai kudarcot jegyző gárdából senki sem került be a csapatba, pedig azóta Jayson Tatum, Donovan Mitchell vagy Khris Middleton az NBA-ben topjátékossá nőtte ki magát. A tokiói olimpián, 2021-ben aranyérmes együttes tagjai közül sem kapott meghívót senki, így aztán okkal vetődött fel a kérdés, vajon elég jó-e ez a csapat ahhoz, hogy a vb-n visszaüljön a trónra.

AZ AMERIKAI VB-KERET
Paolo Banchero (Orlando Magic), Mikal Bridges (Brooklyn Nets), Jalen Brunson (New York Knicks), Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Tyrese Haliburton (Indiana Pacers), Josh Hart (New York Knicks), Brandon Ingram (New Orleans Pelicans), Jaren Jackson (Memphis Grizzlies), Cameron Johnson (Brooklyn Nets), Walker Kessler (Utah Jazz), Bobby Portis (Milwaukee Bucks), Austin Reaves (Los Angeles Lakers)

„A stábom és én magam is izgatottan várom annak lehetőségét, hogy egy ilyen tehetséges, csapatban gondolkodó játékosokból álló kerettel dolgozzak – nyilatkozta az ötszörös viágbajnok Team USA szövetségi kapitányaként élesben a vb-n bemutatkozó Kerr azután, hogy néhány napja hivatalos lett a 12-es keret.

„Biztos vagyok benne, hogy ez a tizenkét kosaras megfelelően és büszkeséggel fogja a hazáját képviselni a világbajnokságon, és mindenki elkötelezetten harcol a győzelmekért. Reméljük és várjuk, hogy az aranyért küzdhessünk majd a nyár végén.”

Erre egyelőre azért senki se fogadjon, még akkor se, ha Kerr és stábja (köztük Erik Spoelstra, az idei NBA-nagydöntős Miami Heat edzője) minden bizonnyal egységes gárdát farag a kiválasztottakból. Nagy kérdés, ki lesz a vezére ennek a fiatal (az átlagéletkor 24.5 év) együttesnek, amelynek legidősebb játékosa a 28 éves Bobby Portis, aki a Milwaukee-val már nyert NBA-bajnoki címet két éve, de a válogatottban olimpián vagy vb-n még sohasem szerepelt. Márpedig a címvédő és tavaly Európa-bajnokságot nyerő spanyolok keretében hemzsegnek a rutinos, minden hájjal megkent sztárok, akik az amerikai titánokkal ellentétben már pontosan tudják, mivel jár egy világbajnokság, és hogyan kell formát időzíteni. A Team USA a csoportkörben Jordániával, Görögországgal és Új-Zélanddal találkozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik