Női kosár Eb: gyors döntésekre és jó védekezésre van szükség a szerbek ellen

GYŐRI FERENC (Ljubljana)GYŐRI FERENC (Ljubljana)
Vágólapra másolva!
2023.06.18. 08:57
null
Székely Norbert elismerően beszélt a szerbekről, de talán lehet keresnivalónk déli szomszédaink ellen (Fotó: Hunbasket/Girgász Péter)
Aho Nina és Határ Bernadett igen, Goree Cyesha viszont nem játszhat a magyar válogatott utolsó csoportmérkőzésén.

A törököktől fájdalmas körülmények között elszenvedett pénteki vereség után is felkelt a nap a szlovén fővárosban, mi több, egyre melegebben süt, hamarosan igazi nyári idő köszönt be. Az Európa-bajnokság D-csoportjának második fordulójában 69–68-ra kaptunk ki a törököktől, a saját hibáink mellett szerencsénk sem volt, bizonyos játékvezetői ítéleteket is lehetett vitatni, de mindezen már nem érdemes, sőt, nem is szabad rágódni, merthogy vasárnap délután Szerbia ellen kell helytállniuk legjobbjainknak. A szerbek ellen, akikkel az utóbbi jó néhány évben érdekes módon nem csapott össze a magyar válogatott.

Az Arena Stozicében tartott szombat kora délutáni edzés elején Székely Norbert szövetségi kapitány célként tűzte ki a szerbek legyőzését legalább öt ponttal. Ez jelentené azt, hogy megnyerjük a négyesünket, és nem kell játszani a negyeddöntőbe jutásért – ha kikapunk, a Németország–Nagy-Britannia találkozó győztesével csatázunk kedden. Székely mester arról is beszélt, hogy bár pénteken legszívesebben elásta volna magát, szombaton már tele volt energiával, és ezt igyekezett átadni a csapatának, amely látszólag fogékony is volt az impulzusokra. Cziczás László segédedző az egyik gyakorlatnál emelt hangon kérte a kosarasokat, hogy kommunikáljanak védekezésben, és ők megfogadták a tanácsot a folytatásban. Az is terítékre került az ellenfél valamelyik figurájának átismétlésénél, hogy a szerbek négyesei, vagyis erőcsatárai kintről nem vállalkoznak dobásra, csel utáni betörésre és ziccerezésre annál inkább. Cziczás László a dicsérettel sem fukarkodott, az edzés második felében a nála tevékenykedő játékosok tudtára adta, hogy nagyon alaposan dolgoznak, nagyon szép munkát végeznek.

Szerencsére tényleg nem nyomta rá a bélyegét a legutóbbi mérkőzésen elszenvedett vereség a foglalkozásra és az általános hangulatra, ez is volt a szakmai stáb eltökélt szándéka, és ennek a törekvésnek a részeként délután szabad program keretében felfedezte Ljubljana belvárosát a kollektíva, hogy mindenki kiszellőztesse a fejét, igyon egy kávét (aztán este még részt vett egy videózáson az együttes). Addig azért váltottunk néhány mondatot Székely Norberttel, merthogy vannak nehézségek, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Határ Bernadett igen, ám Aho Nina és Goree Cyesha nem edzett együtt a többiekkel, ők külön feladatokat kaptak.

Ruff-Nagy Dóra: „Szeretnénk megkönnyíteni a saját dolgunkat”
– A harmadik negyed végén az ön triplájával vezettünk 50–39-re a törökök ellen. Ott érezték, hogy meglehet a győzelem?
– Igen, nagyon nagy lendületet éreztem a csapatban, és hogy az az a pont, amikor megtörtük őket. Sajnos nem úgy lett, de fel kell ebből állnunk, nincs időnk gondolkodni, mi történt. Teljesen más már mindenkinek a kedve, mindenki jókedvűen jött le a szombati edzésre. Megyünk előre, és szeretnénk csoportelsőként továbbjutni.

– A szombat reggeli ébredésnél mi volt az első gondolata?
– Az, hogy kemény mérkőzés vár ránk a szerbek ellen, de nem lehetetlen megnyerni. Szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, hogy ne kelljen még egy meccset játszanunk a negyeddöntőért.

– Mi lesz a kulcs a szerb együttes ellen, amely klasszis csapat?
– Jó egyéni képességű játékosokból álló, kiváló együttes. Fontos lesz, hogy az agresszív védekezését valahogyan megtörjük, és könnyű kosarakat szerezzünk, míg az eladott labdáink számát csökkentsük, valamint figyelnünk kell a lepattanózásra. Ha tudunk keményen védekezni, a támadás úgyis jön magától.

– Yvonne Anderson (a szerb cirill betűs – Ивон Андерсон – átírás szerint Ivon Anderszon… – a szerk.) a rivális egyik legnagyobb sztárja, vele gyakran találkozhat majd a parketten. Mi a véleménye róla?
– Sokoldalú játékos, ha kell, hárompontost dob, ha kell, betör vagy asszisztot ad, ha kell, védekezik. Nem lesz könnyű feladat ellene játszani, de azt gondolom, készen állok rá, hogy megállítsam, megoldjam az őrzését.

– Nagyon sok ismerős van a szerb válogatottban – ez különleges jelleget ad a találkozónak?

– Abszolút, Nevena Jovanoviccsal, vagyis Necával én is együtt játszottam Pécsen, és többen vannak, akik ellen szerepeltem, mindenképpen örömteli ellenük pályára lépni és újra látni őket. Vasárnapra azonban elfelejtjük, ki milyen kapcsolatban áll a másikkal, és csak a meccsre koncentrálunk.

„Határ Betti térde olyan állapotban van, amire számítottunk, fáj neki, nem tökéletes, de összeszorítja a fogát és játszik a szerbek ellen    – kezdte a felsorolást centerével a szövetségi kapitány. – Cyesha sérülése súlyosabb, egyelőre nem tudjuk, hová fut ki. Az MR-vizsgálat alapján nagyon drasztikus elváltozás nem történt hiszünk benne, hogy játszhat még, de nem vasárnap, hanem a torna későbbi szakaszában. Nina hozta magával a húzódását, emiatt pihentettük, de ő is pályára lép az utolsó csoportmeccsünkön.”

Székely Norbert úgy véli, a szerb kosárlabda nagyon magas szinten van, és bár nem áll rendelkezésre néhány meghatározó játékos a két évvel ezelőtti Eb-győztes keretből, látszik, hogy őket nagyon jól helyettesítették, és kiválóan dolgoznak együtt. Csapatként játszik a délszláv válogatott amellett, hogy van húzójátékosa a Fenerbahcéban, a Bourges-ban, a Polkowicében és a Salamancában is, vagyis nagyon magas szinten jegyzik őket. Hozzátette, nem kérdés, hogy következő ellenfelünk minimum a legjobb négy közé törekszik. Gyorsan kell döntéseket hozni és jó védekezéssel elérni, hogy ne legyen esélyük a szerbeknek érvényesíteni a nagyon agresszív játékukat. A recept tehát megvan, a megvalósítás Goree nélkül nem lesz egyszerű, de talán nem lehetetlen.

Ahogyan az edzés befejeződött, a mieink egyrészt helyet cseréltek a szerbekkel, másrészt népes küldöttség érkezett több irányból, amelynek megmutatták, hogyan is fest az Európa-bajnokság szlovéniai helyszíne, a résztvevők betekinthettek a kulisszák mögé. Ki is szúrtunk egy ismerős arcot, aki nem is olyan régen még játszott a magyar válogatott színeiben Eb-n: Honti Kata a nemzetközi szövetség, a FIBA továbbképzésén vesz részt, és próbálja megoldani, hogy ne kelljen előadást hallgatnia, amikor a csarnokban a mieink éppen a szerbekkel küzdenek.

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
D-CSOPORT (Ljubljana), 3. FORDULÓ
15.00:
MAGYARORSZÁG–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Törökország–Szlovákia
A-CSOPORT
12.15:
Montenegró–Lettország
20.45: Spanyolország–Görögország
B-CSOPORT
15.15:
Belgium–Olaszország
18.00: Csehország–Izrael
C-CSOPORT
12.15:
Németország–Nagy-Britannia
18.00: Szlovénia–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik