Nyeretlenül zártuk a férfi kosárlabda Eb-t

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 20:20
null
Fotó: Árvai Károly
A kulcsjátékosait a magyar együtteshez hasonlóan nélkülöző Németország 106–71-re legyőzte a magyar együttest a kontinensbajnokság kölni csoportjának utolsó fordulójában, így a mieink győzelem nélkül fejezték be az Eb-t.



FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
B-CSOPORT (KÖLN)
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 106–71 (22–19, 32–20, 27–19, 25–13)
Köln,
Lanxess Aréna, 18 000 néző. Vezette: Aunkrogers (lett), Matejek (cseh), Kunellesz (ciprusi)
NÉMETORSZÁG: LO 21/15, OBST 16/9, F. WAGNER 15/9, Thiemann 3, Voigtmann 3. Csere: Hollatz 5/3, SENGFELDER 22/12, GIFFEY 19/6, Wohlfarth-Bottermann 2. Szövetségi kapitány: Gordon Herbert
MAGYARORSZÁG: SOMOGYI 11/3, Vojvoda 10, Benke 13/9, Allen 4, Hopkins 6. Csere: PERL 15, Ferencz 3/3, Eilingsfeld, Keller Á. 6, Golomán 3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 2. perc: 5–7. 6. p.: 16–13. 13. p.: 29–27. 15. p.: 35–34. 18. p.: 47–37. 23. p.: 60–47. 26. p.: 68–49. 29. p.: 75–54. 33. p.: 96–60. 37. p.: 106–64
MESTERMÉRLEG
Gordon Herbert:
– Először is köszönjük a szurkolóknak, nagyszerű támogatást kaptunk Kölnben minden meccsünkön, ez egy óriási élmény mindannyiunknak. Schröder pihent, Theiss is, de csak pozitív energiákat éreztem ezen a meccsen, s jól járattuk a labdát. Nem beszéltük meg előre kollégámmal, hogy nem kérünk időt, egyszer akartam is a második negyedben, de aztán úgy éreztem, nem lenne etikus.
Ivkovics Sztojan: – Gálameccset játszottunk, egyik csapat sem kért időt a találkozón. Sok sikert kívánok a németeknek a folytatásban, a csoportunkból szerintem mind a négy továbbjut majd a nyolc közé. Jó meccset csak a bosnyákok és a franciák ellen tudtunk játszani, fizikailag nem bírjuk még az ilyen hosszú tornát. Köszönjük a szervezőknek, jól érzetük magunkat Kölnben.

ÖSSZEFOGLALÓ

Sajnos tulajdonképpen már egy nappal a németek elleni utolsó csoportmeccs előtt minimálisra csökkentek a magyar válogatott győzelmi esélyei. Az Európa-bajnokság B-csoportja 5., záró fordulójának utolsó találkozójára ugyanis két kulcsjátékosa nélkül készült Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány legénysége, ráadásul (itt jön képbe az a bizonyos szegény ember meg az ág és a húzás) mindketten az irányításért voltak felelősek: Hanga Ádám és Váradi Benedek egyformán a kontinensviadalon szenvedett sérülést, sajnos a rosszabbik fajtából, vagyis számukra véget ért az Eb. Hanga mindössze Bosznia-Hercegovina és Franciaország ellen lépett pályára, és combsérülése miatt hétfőn elhagyta a szállodát, míg Váradi gyűrűsujja kedden a litvánok ellen ugrott ki a helyéről, s szerdára már hetyke gipszben volt.

Ezzel nyilván a kedden a szlovénok ellen az első vereségüket elszenvedő házigazda német válogatott is tisztában volt, s a nyilatkozataiból is kiderült, komolyan veszi a meccset. Gordon Herbert szövetségi kapitány többek közt arról beszélt a meccs előtt, hogy teljes erőbedobással játszanak szerda este is, míg Dennis Schröder, aki legutóbb a Houston Rocketsben játszott, azt mondta, jó csapat a magyar, de nyilvánvalóan győzelemmel szeretnének búcsút venni Kölntől, ahol nagyszerűen érezték magukat. Az öntörvényű karmester, akiből Luka Doncic többször bohócot csinált, és egyszer brutális blokkot is adott neki, csúnyán fejezte be a szlovénok elleni meccset, mert tíz másodperccel a vége előtt hátba vágta Edo Muricot, amiért megkapta a sportszerűtlen hibáját. Fegyelmezetlensége majdnem kisebb tömegverekedést eredményezett.

Aztán a szlovénok győzelme után kiderült, a házigazda számára is tét nélküli a mérkőzés, mert mindenhogy másodikak lesznek – így fordulhatott elő, hogy összesen kilenc játékost neveztek, és Schröder mellett Daniel Theiss, azaz két alapember, valamint Nick Wailer-Babb is pihenőt kapott a magyarok ellen. Talán sokan odahaza azt gondolták, itt az esély a győzelemre, s az első negyed ezt támasztotta alá – többször is vezettünk, és teljesen egál meccset játszottunk a pályaválasztóval. Látványos találkozót vívtak a felek, potyogtak a triplák, és sok zsákolást is láthattunk, de így is 15 lett közte a 20. percben, mert Maodo Lo, az Alba Berlin hátvédje káprázatos másfél percen belül megterhelte a kosarunkat nyolc ponttal.

Más volt az energiaszintjük a németeknek, s játékuk intenzitása is gondot okozott válogatottunknak, amelynek tagjai nagyon igyekeztek, de nem bírták tartani a lépést velük, így a harmadik negyed végén már 24 pont volt a hátrányunk. Amiből 41 is lett, egyik-másik magyar játékos arcán pedig a csalódottság mellett frusztrációt is lehetett látni, mert az utolsó negyedben már kicsit szórakoztak velünk, és közben közönségüket szórakoztatták az önbizalomtól duzzadó kosárlabdát mutató fekete mezesek. 106–71

Perl Zoltán: Sajnos a végén már macska-egér játék volt

Ivkovics Sztojan: Ha okosak vagyunk, sokat fogunk profitálni ebből az Eb-ből

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szlovénia5
4
1464–43232
9
2. Németország5
4
1463–41152
9
3. Franciaország5
32381–3792
8
4. Litvánia523439–412277
5. Bosznia-Hercegovina523412–438−267
6. Magyarország5

5
382–469−875

PERCRŐL PERCRE

Forrás: fiba.basketball
Forrás: fiba.basketball


10. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 71–106!

10. perc
Zúg a vastaps a hazaiaknak.

9. perc Perl értékesít két büntetőt.

9. perc Perl erőszakos, kosár a jutalma Keller rossz dobása után. Jó a büntetője is, mert megütötték közben a kezét.

8. perc Újabb szép Perl, Keller akció.

7. perc Giffey áll oda egy hármasra, és nem ront most. Vojvoda igen: 64–106!

7. perc Nagyon szép, Perl felteszi ismét Kellernek a labdát zsákolásra, és sikerrel járnak!

6. perc Keller célt téveszt, Vojvoda jól védekezik, Perl kilép.

5. perc Vojvoda szép akció végén szerez kosarat, 62–99, Thiemann alsó dobásból válaszol azonnal.

4. perc A leülő német cserejátékos elkezdi nyomkodni a mobilját. Sengfelder dobást ront.

3. perc Obst passza után Giffey hármasa csont nélküli.

2. perc Hollatz és Sengfelder tarthatatlan, 60–96.

1. perc Négy pontot szórnak a hazaiak, Somogyi válaszol. De Obst jön egy triplával, a 16. német hárompontos!

1. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Árvai Károly

10. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

10. perc A német csapat meg három pontot Hollatztól. Perl beszól két büntetőt. Sengfelder egy hárompontost, nem lepődtünk meg. Somogyi kétpontosával zárjuk a negyedet.

9. perc Perl távolija rossz, Sengfelder keze is megremeg, Somogyi kap blokkot Wohlfart-Bottermann-tól.

8. perc Támadóhiba nálunk, Ivkovics is elismeri. Giffey kettese jó, a büntetője nem. Sengfelder íves dobása már sokkal jobb, majd ismétel, tripla, mi meg régóta nem szereztünk kosarat.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly


7. perc
Vojvodának nem mennek ma a hármasok, Perl jól védekezik, egyedül végigviszi, és nem is hibázik!

6. perc Giffey zsákol egyet, a hazai közönség örül. De Golomán megismétli ezt, és büntetőt is dobhat! Nem is hiába: 52–68!

5. perc Lo két pontot szerez két rossz magyar kísérlet között. Sengfelder látványos kosarat szerez, Hollatz passza sem volt csúnya. Nem úgy Perl távolija, majd Perl közelije.

4. perc Benke bobócsele, majd dobása is jó, 49–62.

4. perc Obst ront ziccerben, nem úgy Vojvoda, Voigtmann nagyon laza gólpasszt kap Lótól.

3. perc Vojvoda kettese szép, de Lo hármasa még szebb.

2. perc Hiba itt és ott, Giffey kosara jó, plusz extra dobás is jár neki. Nem is rontja el, 43–57!

1. perc Allen kezéből kiesik a labda, támadóhiba Theilmann-nál Somogyival szemben. Hopkins és Benke szerez kosarakat aztán.

1. PERC FOLYTATJUK!

Eddig Eb-n vagy Eb-selejtezőn háromszor csapott össze a két gárda, valamennyiszer német siker született.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

10. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

10. perc Keller odacsap Lónak, ez a 2. csapatfault csak.

10. perc Vojvoda és Keller is pontatlan, nem úgy Lo. Szétesőben... 39–54.

9. perc Somogyi "pincérkedik" egyet, nagyon kellett, Giffey ziccerezése nem. Lo triplája jó...

8. perc Benke: 3/3 a 3 pontosaknál! Wagner hárommal válaszol, neki 4/4. Allen dobása rossz ellenben... Lo hármasa sokkal jobb, tíz közötte.

7. perc Wagner betörése pontosan zárul, Wohlfart-Bottermann-nál támadóhiba.

6. perc Lo triplája meseszép, a hatodik hárompontos a hazai oldalon, 40 %-os mutató, nálunk 6/4... 34–38!

5. perc Ferencz dob triplát Obst bakija után, ismét jó a védekezésünk, Perl feladja Kollernek, de a vason csattan a labda! Obst ront, ám visszaadjuk a labdát...

4. perc Perl két büntetője pontos, előtte Wagner szerzett egy dobással két pontot.

3. perc Obst fénysebességre kapcsol, majd Keller eladja, Obst ziccerezik. 27–33

3. perc Ám nem bírni Sengfelderrel... de most Vojvodával sem! Elmozgásból talál be, kis felugrással!

2. perc Benke újabb triplájával 25–27!

1. perc Benke hárompontosára két kosárral válaszolnak a hazaiak.

1. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

Schröder ma eltiltott.

Az 1993-ban rendezőként kontinensviadalt nyerő, 2005-ben immár a legendás Dirk Nowitzkivel ezüstérmes Németország férfi válogatottja csaknem húsz éve nem tartozik már az európai közvetlen elithez, de mostani szereplése arra enged következtetni, hogy ez lehet az a torna, amely után érmet is akaszthatnak Dennis Schröderék nyakába. Az együttes meglepően magabiztosan szerepel, és még csak nem is a kissé hebrencs, az előző idényben a Boston Celticsben és a Houston Rocketsben is játszó, majd márciusban vállsérülés miatt kidőlő irányító a vezéralakja, hanem Franz Wagner és fi atalabb társai. Az Orlando Magic 21 éves, 208 centis bedobója remek évadot játszott az NBA-ben, az Eb-n pedig extraklasszis teljesítményt nyújt, a kritikus pillanatokban fontos kosarakat szerez. Mivel eddig minden hazai találkozón 18 ezer nézőűzte, hajtotta a német együttest, ez aligha lesz másként a magyarok ellen, akiknek jó játékra lesz szükségük, ha végig meccsben akarnak maradni.

10. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

10. perc Két rossz támadás nálunk, tripla a végén Sengfeldertől. 22–19

9. perc Hopkins labdát szerez kontra, Allan ziccerezik, 19–19!

8. perc Somogyi kettesével vezetünk, de sajnos nem sokáig.

7. perc Keller labdát szerez Sengerlfeld dobása után, tőlünk Eilingsfeldnek nem megy ma, háromszor is ront.

5. perc Tökéletes Perl-ütemdobás jobbról, de nagyjából az összes lepattanó a németeké, mindkét kosár alatt. 8 lepattanószerzés ott ma, 0 nálunk.

5. perc Újabb remek magyar védekezés, Voigtmannt löki Keller a végén, büntetők. Nem ront: 13–16.

4. perc Hopkins tempója remek, de Wagneré is, a dudaszóra esett be ráadásul. Aztán balról, a másik oldalról szór egy triplát is... Keller feladása után Perl zsákolása sem rossz!

4. perc Somogyinak újabb személyi, le is cserélik. Thiemann elsőre ront, másodjára nem. Ő a német liga legutóbbi legjobbja. 9–10!

3. perc Vojvoda passza után Hopkins dob kosarat, alulról mentenének a németek... ez szabálytalan. Lo hármaskísérlete rossz, Voigtmann ziccerezése "ül".

3. perc Benke hármasa után Somogyi odaüt, Lo kétszer dobhat, 7–7!

2. perc Lo triplája jó, Benke horogdobása nem, szépen válaszol egy gyűrű alatt átvitt mozdulatból Wagner.

1. perc Egy jó kis Allen-kosárral, majd Vojvoda tör be bátran, 4–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a hazaiak tiszta feketében.

Hanga és Váradi sérült nálunk.

A szolnoki volt az eddigi legemlékezetesebb idényem – Kendrick Perry.

A MAI MÉRKŐZÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!


A magyar sportújságírók búcsúebédje az MSÚSZ és az MKOSZ jóvoltából Kölnben, a férfi kosárlabda Európa-bajnokság egyik helyszínén. ELŐZMÉNYEK ITT!

Négy forduló után továbbra is nyeretlen maradt a magyar válogatott, míg a litvánok szerdán a bosnyákok ellen a továbbjutásért léphetnek parkettre, mi pedig a házigazda, és már nyolcaddöntős németek ellen zárjuk a tornát.

BŐVEBBEN ITT!

Érdekes lélektana volt a magyar–litván mérkőzésnek, hiszen teljesen ellentétes helyzetben várta a két csapat az Európa-bajnokság B-csoportja 4. fordulójának második összecsapását. Míg a mieink vezérüket (Hanga Ádám combsérülés miatt már nem is volt a többiekkel és hétfőn orvosi vizsgálatokra visszautazott Madridba) és továbbjutási esélyüket is elvesztették, a balti állam együttese a berlini folytatás reményében az utolsó szalmaszálba próbált belekapaszkodni.

Hamar eldőlt a litvánok elleni újabb meccs, amelyen a magyar együttes 87–64-re kikapott a kontinensbajnokság kölni csoportjának negyedik fordulójában és továbbra is nyeretlen.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

ADATBANK ITT!

ÚJÍTÁS: ez az első kontinenstorna azóta, hogy a kétévenkénti rendezés helyett a négyévenkénti mellett döntött az európai szövetség.

TOVÁBBJUTÁS: mind a négy csoportból az első négy helyezett jut be az egyenes kieséses szakaszba. Azonos pontszám esetén (ebben a sorrendben) a következő szempontok rangsorolnak: (1) egymás elleni eredmény, (2) pontkülönbség, (3) több szerzett pont.

MAGYAR RÉSZVÉTEL: a mieink 16. alkalommal szerepelnek Európa-bajnokságon. A magyar válogatott kezdetben rendszeres résztvevő volt – 1955-ben arany-, 1953-ban ezüst-, 1946-ban bronzérmet szerzett –, ám 1969 óta a mostani mindössze a harmadik indulása (1999, 2017, 2022). A legutóbbi, 2017-es tornán a mieink továbbjutottak a csoportból, a nyolcaddöntőben Szerbiától szenvedtek vereséget.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A Nemzeti Sportot az Eb-ről tudósítja: Bobory Balázs, Fazekas Zoltán, Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik