Férfi kosár: a mieink ízelítőt kaptak abból, mi vár rájuk az Eb-n

BOBORY BALÁZS (Opatija)BOBORY BALÁZS (Opatija)
Vágólapra másolva!
2022.08.18. 21:39
null
Vojvoda Dávid 14 pontot szerzett a mérkőzésen (Fotó: Pókász Endre)
A 17. percben még vezetett a magyar válogatott utolsó felkészülési mérkőzésén Horvátország ellen, aztán a házigazdák keményítettek védekezésükön, és végül magabiztosan, 84–64-re nyertek.

 

„Sok sikert az esti meccsre!”   – köszönt el az egyik tengerparti hangulatos kávézó pincére a horvát–magyar felkészülési mérkőzés délelőttjén, majd arra a felvetésre, hogy nagyon erős a házigazdák kerete, egykedvűen annyit felelt:  „Bogdanovic jó, a többiek sz.rok!”     

Jól jellemzi a horvátok jelenlegi hozzáállását csapatukhoz ez az egy mondat, mert azon túl, hogy az előző este szintén egy felszolgáló ugyanezeket a szavakat használta – csak éppen a teljes keretre – , azért az említett Bojan Bogdanovicon kívül a mieink ellen készülődött az NBA-ben magasan jegyzett Dario Saric, vagy éppen Ivica Zubac is.

Az elmúlt években Horvátország alaposan lerombolta a renoméját a selejtezősorozatokban és a különböző tornákon, így nem véletlen, hogy Hanga Ádám új csapattársa, a korábban a New York Knicksben és a Portland Trail Blazersben is profiskodó Mario Hezonja arról beszélt lapunknak, hogy szeretnék megmutatni a horvát kosárlabdázás valós erejét.

Az opatijai sportcsarnok nem nagy, de nem telt meg erre a felkészülési mérkőzésre, és a hazaiaknak nem is sikerült igazán lázba hozni drukkereiket az elején, hiszen az első félidő túlnyomó részében az történt a parketten, amit a mieink akartak. Egészen a 17. percig vezettünk – előfordult, hogy már kilenc ponttal is.

A magyar csapat főleg az első negyedben villogott, nagyon szép figurákat sikerült üres dobóhelyzetig játszani, a mezőnyemberek pedig pontosak voltak, ha meg kellett, a bravúrdobásokat is értékesítették. A másik oldalon Zubacnál eleinte úgy tűnt, nem a méret a lényeg, mert hiába szenvedte el sorra a faultokat, a büntetővonalról gyatrán célzott, az első öt büntetőjét egytől egyig kihagyta a 216 centiméter magas center.

Aztán azért megmutatta, miért a Los Angeles Clippers erőssége, az első negyed végétől szinte pusztított a palánkok alatt, többször zsákolással tépte le a gyűrűt, sajátja alatt blokkokat osztott, és rengeteg szabálytalanságot harcolt ki. A magyar magas emberek nehezen érvényesültek, és a nagyszünet előtt azért tudtak fordítani a házigazdák, mert Vojvoda Dávidékon egyre nagyobb volt a nyomás, feljavult, kemény lett a horvát védekezés.

A fordulás után kinyílt az olló, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a mieink továbbra is szenvedtek a házigazdák faulthatáron mozgó védekezése és egyes játékvezetői ítéletek miatt, míg a horvátoknál Bogdanovic és a honosított Jaleen Smith is elkapta a fonalat. Tíz fölé kúszott a különbség, és a mieink tíz perc alatt csak tíz pontig jutottak...

Bár a mérkőzés eldőlt, a bíróknak sikerült még a mieink idegeit borzolni egy-egy ítélettel – még bosszantóbb volt, hogy az első félórában nullapontos Hezonja végül megszórta magát.

A horvátok megérdemelten nyertek, de ízelítőnek ez jó volt a magyar csapat számára, mi vár rá a vb-selejtezőkön és az Európa-bajnokságon.

„A mérkőzés elérte a célját, jól kezdtünk, az első negyedet nagyon pozitívan értékelhetjük, de a nagyszünetig is jól tartottuk magunkat. Azt kell megtanulni, hogy ilyen agresszív védekezés ellen is tartani tudjuk ugyanazt a szintet. Nem elég húsz percig jól játszani, az Eb-n csak akkor van esélyünk, ha végig képesek vagyunk koncentrálni” – értékelt Perl Zoltán, a magyar válogatott 17 ponttal záró hátvédje.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 84–64 (17–24, 20–11, 22–10, 25–19)
Opatija, 700
néző. V: Jovovic, Roglic, Rogic (horvátok)
HORVÁTORSZÁG: SMITH 19/15, Simon 4, Bogdanovic 6/6, Saric 9, MATKOVIC 13. Csere: HEZONJA 12/3, ZUBAC 9, Gnjidic 2, Dreznjak 2, Mavra 2, Ramljak 2, Prkacin 4, Marcinkovic. Szövetségi kapitány: Damir Mulaomerovic
MAGYARORSZÁG: Hanga 6/3, VOJVODA 14/6, Benke 9/6, Allen 6, Keller Á. 2. Csere: Váradi 4, Karahodzsics 4, Eilingsfeld 2, PERL 17/3, Ferencz, Szabó Zs. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–8. 5. p.: 6–13. 8. p.: 14–18. 11. p.: 17–26. 14. p.: 23–27. 17. p.: 31–31. 18. p.: 34–31. 24. p.: 48–39. 27. p.: 51–44. 28. p.: 57–44. 33. p.: 64–52. 37. p.: 76–55
MESTERMÉRLEG     
Damir Mulaomerovic:
– Idegesen kezdtük a mérkőzést, a magyar csapatnak pedig kiváló távoli dobói vannak, akik éltek is a lehetőségekkel. A második félidőben sikerült összekapni magunkat, jobban védekeztünk, többször gyors indítás után sikerült eredményesnek lennünk, így el tudtunk húzni.
Ivkovics Sztojan: – Kemény mérkőzést játszottunk, de épp erre volt szükségünk. A második félidőben Hanga Ádám már alig játszott, sok felállást megnéztünk, elégedett vagyok azzal, amit láttam.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik