Női kosár Eb-sel.: a mieink nem jutottak ki az Európa-bajnokságra

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2021.02.06. 21:43
null
Szlovákia legyőzte a hollandokat (Fotó: fiba.basketball)
Kőkemény fizikai küzdelmet hozott a pöstyéni holland–szlovák mérkőzés, amely után el is dőlhetett volna, hogy a magyar válogatott kijut-e a francia-spanyol közös rendezésű Európa-bajnokságra. Különösképpen a hollandok helyeztek nagy hangsúlyt az érintkezésekre, a sok kontaktusra, ami nem csoda, hiszen kosárlabdázásban azért egy fokkal erősebb a szlovák csapat.

 

A negyedik negyedben a mieink szempontjából biztatóan alakult a helyzet, a narancsmezesek két perccel a vége előtt hatpontos hátrányban voltak – északi szomszédunknak legalább kilenc pontos sikerre volt szüksége ahhoz, hogy csoportelsőként kvalifikáljon a kontinensviadalra. Aztán a következő holland támadásban Courtney Treffers két ziccert is kihagyott, a túloldalon meg jött Angelika Slamová két sikeres büntetője. Nem volt megállás a lejtőn, egy kihagyott triplakísérlet után a korábban Magyarországon is játszó Janis Boonstra feleslegesen odaütött Barbora Bálintovának, aki bedobta két szabaddobását, ezzel Szlovákia elérte a neki szükséges tízpontos differenciát, amelyre rátett még egyet – nem volt jó látni a végső dudaszó után önfeledten ünneplő együttest...

A remény ekkor még élt, de az üdvösséghez, vagyis, hogy a magyar válogatott a kilenc csoport öt legjobb második helyezettjének egyike legyen, három kedvező eredményből legalább kettőnek össze kellett volna jönnie. Montenegró hazai pályán, Podgoricában nem sok esélyt adott Izraelnek, így az a megfelelő opció, vagyis az izraeli győzelem hamar kiesett a lehetőségek közül.

Jóval izgalmasabban alakult a rigai lett–német találka, amelyen a németek sikerére nem volt sansz, azt kellett kiszurkolni, hogy Lettország legfeljebb 16 ponttal nyerjen. Nos, öt perccel a vége előtt mindösszesen 12-vel álltak jobban a baltiak, felcsillant tehát a magyar remény, amit a lettek 11–0-s sorozattal hűtöttek le (78–57 lett a vége). Azzal már nem kellett foglalkoznunk, hogy a görögök megverik-e, s ha igen, mekkora különbséggel Bulgáriát.

Ezzel szombaton 20.30 órakor biztossá vált, hogy nemzeti csapatunk három egymást követő részvétel után, 2013-hoz hasonlóan ebben az esztendőben is lemarad az Európa-bajnoki részvételről – nem fért bele a két hollandok ellen elszenvedett vereség abban a hármasban, amelyben mindegyik válogatott csak az egyik riválisát tudta legyőzni. A 2019-es Eb előtt jól jöttünk ki a második helyezettek versengéséből, elegendő volt a mieink kosárkülönbsége, ezúttal azonban nem állt mellénk a szerencse.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik