Férfi kosár Euroliga: továbbment a Fener, drámai meccs Bambergben

Vágólapra másolva!
2012.12.14. 00:23
Három csoportban már befejeződött az alapszakasz a férfi kosárlabda Euroligában: a 10. forduló csütörtöki mérkőzésein eldőlt, hogy a Fenerbahce is ott van a legjobb 16 között, míg a D jelű hatosban a Brose Baskets egy drámai, hosszabbításos győzelemmel harcolta ki a továbbjutást. Ezzel már csak egy hely kiadó, erről a C-csoport pénteki meccsei hivatottak dönteni.

Az A-csoport rangadóján nagyon jó színvonalú csatát követően nyert és jutott tovább a 19 pontos Bo McCalebb vezette Fenerbahce, mely a macedón-amerikai kisemberen kívül öt további átlagon felüli egyéni teljesítményt vonultatott fel ezen az estén, a túloldalon pedig Jonathan Tabu túlzottan görcsösen irányított, ez pedig meg is pecsételte a Cantú sorsát. Hiába kezdett jól Andrea Trinchieri együttese, a szépen lendületbe jövő Pianigiani-legénység a fordulás utánra teljesen felőrölte a "fejét vesztő" olasz "kiscsapatot". A Fener előzni már nem tudott, így negyedik helyen léphetett tovább a csoportból, a Cantú pedig elbúcsúzott az Euroligától.
Az A-csoport rangadóján nagyon jó színvonalú csatát követően nyert és jutott tovább a 19 pontos Bo McCalebb vezette Fenerbahce, mely a macedón-amerikai kisemberen kívül öt további átlagon felüli egyéni teljesítményt vonultatott fel ezen az estén, a túloldalon pedig Jonathan Tabu túlzottan görcsösen irányított, ez pedig meg is pecsételte a Cantú sorsát. Hiába kezdett jól Andrea Trinchieri együttese, a szépen lendületbe jövő Pianigiani-legénység a fordulás utánra teljesen felőrölte a "fejét vesztő" olasz "kiscsapatot". A Fener előzni már nem tudott, így negyedik helyen léphetett tovább a csoportból, a Cantú pedig elbúcsúzott az Euroligától.

A továbbjutás már nem volt kérdéses egyik fél számára sem a Himki és a Panathinaikosz derbijén, de elvben mindkét alakulat lehetett volna még csoportelső és harmadik helyezett is, az oroszok szűk győzelme végül azt eredményezte, hogy a "nevető harmadik", azaz a Real Madrid nyerte a halálcsoportot, az oroszok lettek a másodikak, a hellének pedig egészen a harmadik pozícióig csúsztak le.

A 17 pontos JC Carroll főszereplésével földbe döngölte a Real Madrid a három kezdőembere nélkül Spanyolországba utazó Union Olimpiját, így Rudy Fernandezék meg is nyerték a csoportot, míg a szlovének a továbbjutást nem érő ötödik pozícióban zártak, igaz esetükben már két hete biztos volt, hogy véget ér az alapszakasz végeztével az Euroliga-szezonjuk.

Nagyon simának indult a B-csoport rangadója, ahol az volt a tét, hogy a Maccabi egy győzelemmel be tudja-e biztosítani csoportelsőségét. A mutatvány összejött, a 17 pontig jutó Ricky Hickman ma is bizonyította, hogy remek vétel volt, a 10 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállító Shawn James pedig az egyik legtöbbet fejlődött játékosa a teljes mezőnynek. A vendégek kisebb kihagyás után visszatérő ásza, Deon Thompson (16 pont, 10 lepattanó) tarthatatlan volt, de már az első félidőben eldőlt a győzelem kérdése, az izraeliek így a hatosfogat élén végeztek, míg az Alba Berlin negyedik helyen jutott be a Top 16-ba.

Ugyanebben a hatosban a nap leghihetetlenebb fordítását láthattuk, az idegenben az utóbbi 10 idegenbeli fellépésén mindig vesztő, már biztosan csoportutolsó Asseco Prokom a 18 pontos, 16 lepattanós dupla duplát szállító Rasid Mahalbasic és a 26 egységig jutó Blassingame főszereplésével 28(!) pontos második félidei hátrányból mentette hosszabbításra a meccset! A túlórában a 20 ponttal végző Koszarek rutinja sokat ért, míg a 23-at szóró Bobby Brown mellé senki sem tudott felzárkózni a sienaiaknál, így nyertek a lengyelek, de ezzel nem romlott a harmadikként záró olaszok pozíciója sem.

Vezetőedzője (Jasmin Repesa) és egyik legjobb játékosa (Krunoslav Simon) nélkül állt ki a csoportelsőségre hajtó Unicaja Malaga, s a nagyon gyenge napot kifogó Blake Schilb (9 pont, 5 eladott labda) fémjelezte tuti ötödik, tehát tovább nem jutó Chalon remek partner volt az "asszisztáláshoz", de a sima spanyol győzelem ellenére sem jött össze az előzés a fentebb említett Maccabi-féle diadal miatt. A mindenkit sokat játszató andalúzoknál kilencen érték el a 7 pontos küszöböt, remek csapatmunka volt ez a részükről.

A D-csoport rangadóján a kört veretlenként kezdő Barcelona és a katalánoktól öt héttel ezelőtt hazai környezetben 21 ponttal kikapó moszkvaiak küzdöttek meg az első pozícióért, s a CSZKA a 14 pontos Kaun vezetésével meg is próbálta a ehetetlent, ment már kétszámjegyű előnnyel is az orosz bajnok, de fordítani tudott a Barca a 17-et szóró Navarro közreműködésével. Igaz a győzelem már nem jött össze a spanyol aranyérmesnek, ugyanis Ettore Messina tanítványai nagy hajrát vágtak ki, de csak a veretlenség veszett el a hazaiak számára, ők zártak csoportelsőként.

Isztambulban sokáig úgy festett a helyzet, hogy a teljesen biztos harmadik Besiktas nem töri magát össze a győzelemért és a továbbjutási lehetőség miatt mindenképp győzni induló Lietuvos, de a az új érkező Daniel Ewing (14 pont), valamint az eddigi vezér, Curtis Jerrells összeszedték magukat és fordítottak, ezzel megpecsételve a litvánok sorsát. A baltiaknál sokan játszottak hasznosan, de a végén egyszerűen mindenkinek megremegett a keze, Leon Radosevic egy másodperccel a végső dudaszó előtt közvetlen közelről hibázott ziccert, így esett ki a Rytas - igaz később kiderült, hogy a győzelem sem lett volna elég Nemanja Nedovicsék számára.

A Brose Baskets Bamberg úgy lépett pályára saját közönsége előtt, hogy amennyiben nyer, biztosan Top 16-ba jut, a Partizannak pedig szüksége lett volna saját győzelme mellett egy Lietuvos-bukásra is. Az utóbbi összejött a szerbek számára, az előbbi viszont nem, pedig kétszámjegyű hátrányból fordítva mentette hosszabbításra a derbit Dusko Vujosevics szemtelenül fiatal legénysége, s a túlóra végén lett is volna esélye a vendég csapatnak az egalizálásra hárompontos hátrányban, de Miloszevljevics nem tudta értékesíteni három büntetőjét, miután a félpályánál(!) faultolták dobáskísérlet közben. Ő volt az egyébként, aki a rendes játékidő utolsó pillanataiban is kihagyott két kísérletet a vonalról, de abból még jól jött ki a Partizan, ugyanis Drew Gordon a támadólepattanó megszerzése után közelről egyenlített. A 23 pontos Bostjan Nachbar vezette Bamberg hatalmas sikert aratott, hiába engedett ki nagyon az utolsó percekben, a belgrádiak megtették azt a szívességet, hogy az összes esélyüket elpuskázták a fordítási kísérleteknél.

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA
10. FORDULÓ
A-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Union Olimpija (szlovén)91–60
Himki Moszkva (orosz)–Panathinaikosz (görög)78–77
Fenerbahce (török)–Mapooró Cantú (olasz)77–69
B-CSOPORT
Maccabi Electra (izraeli)–Alba Berlin (német)78–62
Unicaja (spanyol)–Elan Chalon-Sur-Saone (francia)86–62
Montepaschi Siena (olasz)–Asseco Prokom Gdynia (lengyel)88–95 – h. u.
C-CSOPORT
Caja Laboral (spanyol)–Cedevita Zagreb (horvát)dec. 14.
Zalgiris Kaunas (litván)–Anadolu Efes (török)dec. 14.
Olympiakosz (görög)–Milan (olasz)dec. 14.
D-CSOPORT
FC Barcelona Regal (spanyol)–CSZKA Moszkva (orosz)75–78
Besiktas (török)–Lietuvos Rytas (litván)66–65
Brose Baskets (német)–Partizan Beograd (szerb)92–90 – h. u.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
MGYVD–K
1. Real Madrid (spanyol)1073832–738
2. Kimki Moszkva (orosz)1064753–754
3. Panathinaikosz (görög)1064748–722
4. Fenerbahce (török)1055727–738
5. Union Olimpija (szlovén)1037722–808
6. Mapooro Cantu (olasz)1037708–730
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
MGYVD–K
1. Maccabi Electra (izraeli)1082810–708
2. Unicaja (spanyol)1082762–715
3. Montepaschi Siena (olasz)1055879–844
4. Alba Berlin (német)1046722–748
5. Elan Chalon-Sur-Saone (francia)1037782–843
6. Asseco Prokom Gdynia (lengyel)1028704–801

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
MGYVD–K
1. FC Barcelona Regal (spanyol)1091774–636
2. CSZKA Moszkva (orosz)1091778–709
3. Besiktas (török)1055699–744
4. Brose Baskets (német)1037740–807
5. Lietuvos Rytas (litván)1028670–724
6. Partizan Beograd (szerb)1028731–772

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik