Rátgéber László újra kapitány lett, Sztojan Ivkovics az maradt

Vágólapra másolva!
2008.01.18. 16:28
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége Rátgéber Lászlót nevezte ki a női válogatott szövetségi kapitányának, míg a férfiakat a jövőben is Sztojan Ivkovics irányíthatja. A két szakember kinevezése várható volt, főként a szakmai bizottság hétfői ülését követően, amely után Rátgéber és Ivkovics nevét terjesztették be az elnökség elé.
Sztojan Ivkovics eddig tizenegy alkalommal irányíthatta a férfiválogatottat
Czagány Balázs
Sztojan Ivkovics eddig tizenegy alkalommal irányíthatta a férfiválogatottat
Sztojan Ivkovics eddig tizenegy alkalommal irányíthatta a férfiválogatottat
Czagány Balázs
Sztojan Ivkovics eddig tizenegy alkalommal irányíthatta a férfiválogatottat

Rátgéber: Nem megváltónak érkezem

„Szakmailag izgatott a dolog - mondta Rátgéber László -, már csak azért is, mert méltatlan helyen van jelenleg a magyar női kosárlabda - mondta az újbóli kinevezésekor Rátgéber László. - Nem megváltónak érkezem, hanem dolgozni szeretnék. Köszönet jár a klubomnak, mert megengedte, hogy a válogatottnál is ténykedhessek.” (MTI)
A még mindig csupán 41 esztendős Rátgáber már az 1997-es magyarországi Európa-bajnokságon ott volt, az akkori szövetségi kapitány, Killik László első számú segítőjeként vette ki részét a negyedik helyezett csapat sikeréből.

Majd az 1998-as németországi világbajnokságon már ő volt a szövetségi kapitánya a 10. helyen végző magyar válogatottnak (vb-re azóta nem jutott ki nemzeti együttesünk).

Ezenkívül két Európa-bajnokságon vett részt a válogatott Rátgéber László vezetésével: a 2001-es franciaországi rendezvényen hetedikként, két évvel később Görögországban tizedikként zárt az általa irányított csapat. 1998 és 2004 között 92 meccsen 49 győzelem és 43 vereség a mérlege.

Sztojan Ivkovics 2007 tavaszán vette át a nemzeti együttes irányítását, és maradt bent vele a férfiválogatott a kontinenstorna A-divíziójában. Tizenegy mérkőzésen irányította a nemzeti együttest, amely hét győzelem mellett négyszer szenvedett vereséget.

Ivkovics: Ha a légiós jobb, köztünk a helye

„A tavalyi Eb-selejtezőn és az osztályozón kialakult a csapat váza, megvan a hierarchia, innen kell előrelépni - nyilatkozta Ivkovics. - Németh István, Báder Márton és Simon Balázs a fő tartóosztlop, és bár az MKOSZ-elnökség csak az A divízióban maradást tűzte ki célul, mi azért szeretnénk többre vinni. Ami a honosítási lehetőségeket illeti, csak annyit mondok: ha egy légiós jobb az adott poszton, mint a hazai játékos, akkor köztünk a helye.” (MTI)
„Régi-új nevek kerültek előtérbe, mindkettejükben a londoni olimpiáig szeretnénk gondolkozni, de az első lépés természetesen az Eb-kvalifikáció lesz. Rátgéber László esetében a 2009-es lettországi Eb-re való kijutás a cél, ami automatikus szerződéshosszabbítással jár, míg Sztojan Ivkovicstól továbbra is az A osztályban maradást várjuk el” - nyilatkozta a távirati irodának Berényi János, az MKOSZ elnöke, hozzátéve: férfi vonalon a szövetség támogatja néhány európai szintű, itthon játszó légiós honosítását.

„Neveket egyelőre nem mondok, de a kapitány előterjesztése alapján azt szeretnénk, ha ez a folyamat az első félévben lezajlana, hogy az Eb-selejtezőn már a rendelkezésünkre állhassanak” - szögezte le a sportág első embere.

A két kapitány a március elsején sorra kerülő kosárgálán, stílszerűen Pécsett mutatkozik be régi-új szerepkörében, ahol együtteseik az NB I All Star-válogatottjai ellen lépnek pályára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik