D. Á.
MTI
2022.09.10 18:45 Frissítve: 2022.09.10 21:28

Vuelta: Evenepoel a végső siker kapujában, Carapaz triplázott

A belga Remco Evenepoel megőrizte előnyét összetettben a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny utolsó előtti szakaszán, ezzel a végső siker kapujába került. Az ecuadori Richard Carapaz harmadik szakaszsikerét aratta.

Carapaz ünnepelhetett a 20. szakasz végén (Fotó: AFP)

 

Moralzarzalból, a helyi bikaviadaloknak otthont adó aréna mellől rajtolt el az összetett kimeneteléről döntő 181 kilométeres szombati etap, amely során öt kategorizált emelkedő és közel négyezer méter szintkülönbség várt a kerékpárosokra.

A mezőnytől 26-an tekertek el, a támadások és leszakadások miatt folyton változó összetételben. Az ausztrál Robert Stannard – a sérülés miatt kiszálló korábbi pöttyös trikós Jay Vine csapattársa – mindent megtett, hogy megszorítsa a megkülönböztető mezt viselő Carapazt, szorgosan gyűjtötte a hegyi pontokat, ám az ecuadori hegyimenő be tudta biztosítani elsőségét a kategóriában.

A két napja bukás miatt megsérült Carlos Rodríguez az etap elejétől küzdött, többször le is szakadt az összetettben ötödik spanyol versenyző, miközben a második helyen álló spanyol Enric Masért dolgozó Movistar növelt tempót az utolsó előtti emelkedőn, hogy fárassza a segítőit elveszítő piros trikós Evenepoelt. Mas már ekkor próbálkozott támadással, ám a döntést a záró hegyre, a Puerto de Navacerradára hagyta a lejtmenetben ismét összeérő csoport.

A szökésből utolsóként Carapaz a kolumbiai bajnok Sergio Higuitát rázta le, és egyedül kezdte meg a záró hat kilométeres fennsíkot, szűk fél perccel az esélyesek csoportja előtt. Noha a múlt vasárnap szakaszt nyerő holland Thymen Arensman utánaeredt, nem tudta utolérni az olimpiai bajnokot, aki harmadik hegyi befutós szakaszát nyerte meg, és a pöttyös trikót is hazaviheti, ha vasárnap célba ér Madridban.

Bár voltak támadások az utolsó emelkedőn, az összetett dobogójáért már nem volt változás, így a célba érkezés után zokogásban kitörő Evenepoel 22 esztendősen rendkívül közel került ahhoz, hogy Johan De Muynck 1978-as Giro d'Italia-sikere után ismét háromhetest nyerjen Belgiumnak. Az utolsó szakasz ugyanis hagyományosan az ünneplésről, pezsgőzésről és a madridi mezőnyhajrás sprintbefutóról szól.

A második helyet – pályafutása során harmadszor – Mas szerezheti meg, harmadikként pedig a 19 esztendős honfitársa, Juan Ayuso zárhatja a spanyol körversenyt. Rodríguez két helyet hátracsúszva hetedik helyről várja a Vuelta vasárnapi záró etapját, a Las Rozas és Madrid közötti 96.7 kilométert.

Vuelta a Espana
20. szakasz, Moralzarzal–Puerto de Navacerrada, 181 km, hegyi befutó
1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 4:41:34 óra
2. Thymen Arensman (holland, DSM) 8 mp h.
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 13 mp h.
...
5. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
6. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15 mp h.

Az összetett élcsoportja
1. Evenepoel 78:00:12 óra
2. Mas 2:05 p h.
3. Ayuso 5:08 p h.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.

2022.08.18 14:36:47

Kerékpár H. Á.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2022.08.15 23:59:11

Kerékpár CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A Székelyföldi körverseny révén minden eddiginél egységesebb, összehangoltabb Székelyföld-marketinget lehetne megvalósítani. Mert mint többször is bebizonyosodott, a sport nemcsak élet, erő, egészség, hanem egy régió megismertetésének, arculata alakításának mindennél hatékonyabb eszközévé is válhat.