Vér, milliók, doppingprogram: az Armstrong-ügy háttere

Vágólapra másolva!
2012.10.11. 00:18
null
Kemény menet jön az USADA jelentését követően... (Fotók: Action Images)
Lance Armstrong és volt kerékpáros klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint, amely augusztusban bejelentette, hogy örökre eltiltja az amerikai kerekest, egyúttal megfosztja hét Tour de France-diadalától. A szervezet közép-európai idő szerint szerdán késő este tette közzé több mint 200 oldalas bizonyítékláncolatát, a több mint 1000 oldalas nyomozati anyag rezüméjét. Ebből szemezgetünk alant – a kerékpártörténelem egyik legsötétebb ügye lehet ez. Armstrongék szerint boszorkányüldözés folyik.

TÖBB MINT 200 OLDALAS BIZONYÍTÁS

Az USADA több mint 200 oldalas dokumentumot tett közzé az Armstrong-ügyben, melyben a nyilvánosság elé tárják bizonyítékaikat. A doppingellenes szervezet 1998-tól indítja a háttér megvilágítását: hét szemtanú és két profi kerékpáros vallomása bizonyítja , hogy a US Postal csapatánál már ekkor rendszeres és szervezett volt a tiltott teljesítményfokozó szerek használata. Regisztrálták EPO, tesztoszteron, emberi növekedési hormonok és kortizon használatát – erről többek között Tyler Hamilton és George Hincapie is beszélt. A doppingolást „rendszeresen felügyelte” a spanyol orvos, Dr. Pedro Celaya. Az US Postal egyik vallomást tevő alkalmazottja, Emma O'Reilly közölte: Armstrong személyesen kérte őt egy alkalommal a használt fecskendők eltüntetésére a holland körversenyen. A jelentés szerint ekkor már a mezőny több tagja gyanakodott, hogy Armstrong EPO-t használ – többek között azért, mert rendszeresen termoszt hordott magával, ami szükséges a szer megfelelő hőmérsékleten tartásához.

AZ ARMSTRONG-ÜGY KÖZELMÚLTJA
2010. májusFloyd Landis doppingolással vádolja meg Armstrongot
2011. májusUgyanezt teszi egy másik volt bizalmasa és csapattársa, Tyler Hamilton
2012. februárA szövetségi nyomozó ügyészség ejti az Armstrong elleni ügyet
2012. júniusAz USADA viszont közli: vádat emel Armstrong ellen
2012. júliusArmstrong visszatámad, méghozzá bíróságon. Azzal vádolja az USADA képviselőit, hogy korrupcióval vette rá volt társait a tanúskodásra
2012. augusztusAz Armstrong által felperesként vállalt ügyet ejti a bíróság. Az USADA megfosztja címeitől és eltiltja a kerekest. Armstrong ártatlanságát hangoztatja.
2012. októberAz USADA közzéteszi az Armstrongra valló 11 kerékpáros nevét, majd a nyomozati anyag 200 oldalas összefoglalóját

Az egykori profi versenyző, jelenleg csapatmenedzser Jonathan Vaughters vallomásában feltárta: az 1998-as Vueltán bebizonyosodott számára, hogy Lance Armstrong EPO-t használ, és Armstrong is tisztában volt azzal, hogy ő – Vaughters – is él a szerrel. Armstrong egy ízben Vaughters előtt injekciózta be magát.

Az 1999-es doppingesetekről ugyancsak a fent említett tanúk vallottak. Celaya doktort – a jelentés szerint Armstrong befolyására – Luís García del Moral váltotta. A csapat új vezetője, Johan Bruyneel új, a Tour de France-ra fókuszáló stratégiát és felkészülést dolgozott ki, mely során Armstrong „fegyverhordozóival” és bizalmasaival – Tyler Hamilton, Kevin Livingston – dolgozott főleg együtt, külön a többiektől. A hegyi edzőtáborokkal a minimálisra csökkentették a meglepetésszerű ellenőrzések esélyeit. A US Postal 1998 és 2000 közti csapatkapitányát, Frankie Arneut Armstrong ekkoriban győzködte, hogy „vegye komolyan” a versenyzést, és kövesse az Armstronggal 1996 óta dolgozó Dr. Michele Ferrari által előírt doppingprogramot. Tyler Hamilton elárulta, Ferrari több alkalommal is EPO-t adott neki, ez egybecseng öt másik kerékpáros vallomásával.


A US POSTAL DOPPINGSZER-TERJESZTÉSI RENDSZERE

A vallomások alapján a következő kép alakult ki a US Postal doppingszer-terjesztési rendszeréről. Pepe Martí és Luís García del Moral volt az EPO- és tesztoszteronellátó, előbbire Hamilton és Hincapie, utóbbira Andreu és Vaughters vallott rá. Doppingfutárként a csapatnál dolgozók segítségét is rendszeresen igénybe vették. Armstrong nizzai villájában rendszeresen EPO-t tartott, ezt Hamilton (aki volt, hogy kölcsönkért belőle...) és Vaughters is megerősítette.

A nagy kérdés az EPO Tourra eljuttatása volt, főleg a megszigorított biztonsági intézkedések tükrében. A csak „Motoros” fedőnéven említett asszisztens kapta a feladatot a doppingcsempészésre – a Tour de France alatt végig ingázott motorkerékpárjával az ellátók és a US Postal között. Az EPO-ból csak Armstrong és két legfontosabb segítője, Hamilton és Livingston kapott. A verseny előtt Armstrongnak el kellett tüntetni egy fecskendő okozta sérülését (az elfedés sikerült), de nem ez volt az utolsó baki: a sztárkerékpárosnak túl magas volt egy ízben a kortizonszintje, ez pedig doppingvétségnek minősült. A csapat fedősztorit fabrikált Del Moral segítségével – eszerint egy kortizontartalmú kenőcs okozta a szabálytalan értéket (valójában pedig kortizoninjekciók). Emma O'Reilly a csapat alkalmazottjaként tudott a fedősztoritól, és Armstrong is tisztában volt ezzel: „Most már eleget tudsz arról, hogy a mélybe ránts” – közölte vele.

Hamilton elmondása szerint a US Postal vezető triója három- vagy négynaponta használt EPO-t, amelyet Del Moral vagy Pepe Martí szállított, előre feltöltött fecskendőkben. Ezeket üdítős dobozva rejtve csempészték ki. Armstrong – akit nem tartottak számon ekkor a legjobb hegyimenők között – egymás után két hegyi szakaszon is „szárnyalt” az 1999-es Touron, az Alpe d'Huez-n a csapattagok vallomása szerint csak azért nem nyert, mert nem akarta túlzottan magára és a csapatra irányítani a figyelmet. Az 1999-es minták ismételt tesztje kimutatta hat Armstrong-doppingmintában az EPO használatát.

ŐK VALLOTTAK ARMSTRONG ELLEN

Az USADA közleményben megnevezte, hogy mely kerékpárosok tettek terhelő vallomást Lance Armstrongra. A lista:

Frankie Andreau: Kilenc szezonom át voltak egy klubban, 2000-ben vonult vissza. Beismerte, hogy maga is doppingolt. Véletlenül szerzett tudomást arról, hogy Armstrong eritropoetint (EPO), tesztoszteront, növekedési hormont, szteroidot és kortizont szed.
Michael Barry: Négy szezonon át voltak csapattársak, vallomása szerint a US Postal vezetőitől és az orvosi stáb tagjaitól maga is kapott doppingszereket.
Tom Danielson: Egyetlen szezonban (2005) szerepelt együtt Armstronggal. Beismerte, hogy maga is doppingolt és a szereket a csapattól kapta.
Tyler Hamilton: Négy idényen át volt Armstrong klubtársa. A 2004-es athéni olimpián időfutamban megszerzett aranyérmétől doppingolás miatt utólag megfosztották. Beismerte, hogy tiltott szerekkel élt. Elmondta: látta, amint az 1999-es Touron Armstrong EPO-t és tesztoszteront a 2000-es viadalon pedig tesztoszteront vett be. Ez utóbbi versenyen ő és Armstrong is vértranszfúzión esett át, míg csapattársa 1999-ben és 2001-ben is adott neki EPO-t.
George Hincapie: Tizenegy szezonon át volt Armstrong társa és az egyetlen, aki mind a hét Tour-sikernél (1999-2005) segítette őt. Beismerte, hogy doppingolt. A csapat vérdoppingos programjának 2001 és 2005 között ő és Armstrong is részese volt. Tudta azt is, hogy társa EPO-t, valamint tesztoszteront szed. A nyomozóknak elmondta: az egyik spanyolországi verseny előtt Armstrong megtudta, hogy ellenőrizni fogják, ezért inkább visszalépett a viadaltól.
Floyd Landis: Három szezonban volt Armstrong segítője. A 2006-os Tour-elsőségétől tesztoszteron-használat miatt utólag megfosztották. Beismerte, hogy doppingolt. Elmondta - és könyvében le is írta -, hogy Armstrongtól 2002-ben tesztoszteront és EPO-t, 2003-ban pedig EPO-t kapott, ráadásul látta, hogy Armstrong 2004-ben maga is EPO-t szedett. A 2002-es és 2003-as Tour de France-on ő és Armstrong is vértranszfúzión esett át.
Levi Leipheimer: Öt idényben tekertek együtt. Beismerte, hogy doppingolt. 2009-ben Armstrong arról beszélt neki, hogy közvetítők útján továbbra is tartja a kapcsolatot a dopping doktorként ismert Michele Ferrarival.
Christian Vande Velde: Öt szezonon át volt Armstrong klubtársa. Beismerte, hogy doppingolt. Armstrong azt mondta neki, hogy jövője a csapatban attól függ, követi-e a klub doppingprogramját. Azt vallotta, hogy Armstrong akkori felesége, Kristen az 1998-as világbajnokságon kortizont adott a csapattársaknak.
Jonathan Vaughters: Két szezonban versenyzett együtt Armstronggal. 1998-ban látta, hogy társa EPO-t kap.
David Zabriskie: Négy szezonban szerepelt együtt Armstronggal. Elmondta, hogy a US Postal csapatfőnöke, Johan Bruyneel és Luis Garcia del Moral csapatorvos vezette be őt a doppingprogramba.
Stephen Swart

JÖN A VÉRDOPPING

A 2000-es Touron már rebesgették, hogy jönnek az EPO-tesztek, így Armstrong, Hamilton és Livingston számára vérdopping-programot hoztak létre. A stratégiát John Bruyneel a Dauphié Libéré verseny után ismertette Hamiltonnal. A versenyzőktől ekkor vettek le vért, hogy aztán a Touron vérdoppingra használják azt fel a teljesítőképesség növelése érdekében. A vérátömlesztéseket ekkor még nem tudták szűrni.

A vérlevételt Valenciában végezte Del Moral és Pepe Martí, Armstrong, Hamilton és Livingston magángéppel repült a spanyol városba. Hamilton részletes vallomásban tárta fel, hogyan történt meg a procedúra egy szállodában – ötszáz köbcenti vért vettek le. A kerekesek ezt követően nem meglepő módon fáradékonyságot és erős teljesítményromlást tapasztaltak.

Egy spanyolországi versenyen Hincapie figyelmeztette Armstrongot, hogy tudomást szerzett doppingellenőrök érkezéséről, társa erre feladta a versenyt, mivel tesztoszterontartalmú kenőccsel „dobta meg” teljesítményét. A Touron a US Postal triója vérdoppingot és EPO-t is használt. 2000. július 11-én St. Paul-Trois-Chateaux-ban mindhárman transzfúziót kaptak.

„Kevin Livingstonnal egy szobában kaptuk a vért, Lance a szomszédosban, de láttuk őt is. Johan, Pepe és Del Moral is jelen voltak, utóbbi járkált a szobák között. A vért tartalmazó tasakokat egy kampóval képkeretekhez rögzítették. Feküdtünk az ágyon, és reszkettünk, ahogy a hideg vér beáramlott a testünkbe” – mondta Hamilton. Armstrong domináns teljesítménnyel megnyerte a Tourt, de a franciák – akiknek gyanús lett a US Postal orvosi „hulladéka” – nyomozni kezdtek.

SZÁZALÉK A DOPPINGELLÁTÁSÉRT

A 2000-es szezon végén Hincapie annak érdekében, hogy jobban teljesítsen, megkérte Armstrongot: hozza össze Dr. Michele Ferrarival. Armstrong ezt megtette. Bruyneel csapatvezető közölte 2001 elején: aki Ferrarival akar dolgozni, annak százalékot kell fizetnie szolgálataiért – Hamilton és Hincapie esetében ez évi 15 ezer dollár volt.

„Dr. Ferrari azt mondta, hogy a csapatorvosok segíteni fognak engem a vérdoppinggal, és be is tartotta az ígéretet” – tanúsította Hamilton.

Ferrarit a „karaván” vérdopping- és EPO-szakértőként ismerte. Ferrari rendszeres találkozókat tartott Armstronggal, Bruyneellel és Pepe Martíval. A felkészülés során Hamilton EPO-t kért Armstrongtól, aki csomagban küldött is neki. A tenerifei edzőtáborban a csapattagok Ferraritól kapták a rendszeres EPO-injekciókat. Szintén az olasz orvos javasolta, hogy versenyen magassági sátorban aludjanak a kerekesek, mert ez „megkeveri az EPO-tesztet.”

Hamilton vallomása szerint Armstrong a svájci körversenyen megbukott egy EPO-teszten, de a csapat a nemzetközi kerékpáros-szervezetnél (UCI) elintézte, hogy ezt titokban tartsák. Armstrong és Bruyneel később, 2002 májusában járt az UCI székházában, és százezer dolláros „adományt” ajánlottak fel – a szervezet váltig állítja, ez nem fizetség volt az ügy szőnyeg alá söpréséért. A WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) képviselője megerősítette: több „gyanús” minta van a svájci körversenyről, legalább az egyik Armstrongé.

Utalások Ferrari „doppingdoktornak” (Információ: USADA)
Utalások Ferrari „doppingdoktornak” (Információ: USADA)

LANDIST BEVONJÁK

2002-től Floyd Landis lett Armstrong fő segítője és bizalmasa. Landisnek szabad bejárása volt Armstrong lakásába – ezt öt kerékpáros vallomása is megerősíti –, ő felügyelte a vért tartalmazó tasakokat, és részesült Armstrong EPO-adagjából is. Landis is átesett Ferrari vérdopping-kezelésén, a Tour előtti edzőtáborban vettek le tőle fél liter vért. A fiatal versenyző szemtanúja volt, hogy Armstrong a 2002-es Tour egyéni időfutama előtt vért kapott, és a csapat sztárja elmondta neki, hogy „van még egy liter vér a második hétre is.” A programba Vande Veldét is bevonták később – Armstrong elmondta csapattársának, hogy ha maradni akar, akkor precízen követnie kell a Ferrari kidolgozta programot.

„Lance volt a főnök... Amit ő mondott, az történt” – mondta Vande Velde.

Egy évvel később Ferrari svájci bejegyzésű cége 475 ezer dollárt kapott Armstrongtól szolgálataiért, a pénzmozgás bizonyítja a további rendszeres kapcsolatot. Ebben az évben Landist Armstrong teljes bizalmába avatta, a fiatalabb kerékpáros volt a jelentés szerint a „bébiszittere” a felhasználandó vérnek. A Touron, 2003. július 11-én (a hegyi szakaszok előtt) Landis a teljes csapattal együtt vért kapott, majd a 11. szakasz után, az egyéni időfutam előtt szintén. A kerékpárosok kis adag EPO-t is kaptak, ezt a vérátömlesztés elfedésére használták, folytatták az évek óta tartó tesztoszteronos kenőcs (az „olaj”) használatát is. A Tour után kimerültek a vérkészletek, ezért Landistől további vért vettek, amelyet a Vueltán használtak fel. Landis egy személyes találkozás során megbizonyosodott róla, hogy Armstrong továbbra is fecskendőkbe előre bekészített EPO-t „lő”.

2004-ben minden a szokásos mederben folytatódott: Ferrari tovább kapta a pénzt (ezúttal százezer dollárt), a US Postal tagjai EPO-t, vérdoppingot és tesztoszterontartalmú szereket használtak. A Touron a csapat vezető kerékpárosai ismét transzfúziót kaptak, a vért a csapat egy alkalmazottja szállította – az illetőt futárként azonosította Landis, Hincapie és Leipheimer is vallomásában.

Landis részletesen beszámolt arról is, hogy az egyik szakasz után a csapatbusz vezetője a napi szállás felé tartva félreállt, mondván műszaki hibája van – közben Armstrongot és társait ellátták vérrel. Leipheimer és David Zabriskie vallomása is megerősíti ezt, a „buszos sztoriról” a jelek szerint a US Postal tagjai mind tudhattak. Az EPO-t elfedőszerként használták tovább.

VERSENYZŐTÁRSAT FENYEGETETT

A Ferrarira egy olaszországi ügyben rávalló Filippo Simeoni ezzel kivívta Armstrong haragját, aki a 2004-es Touron rendszeresen fenyegette kerékpárostársát a szakaszok során, és a média nyilvánossága előtt is támadta őt (ezért Simeoni később pert indított).

„Nagy hibát követtél el, mikor Ferrarira vallottál, és akkor is, mikor bepereltél. Sok időm és pénzem van. Megsemmisíthetlek” – mondta egy szakaszon Armstrong. A jelenetről videofelvétel is készült, ezt az USADA csatolja a bizonyítási anyaghoz.

A 2005-ös szerhasználatról Levi Leipheimer, Floyd Landis és David Zabriskie vallott. George Hincapie elmondása szerint Armstrong „csupán egy tasak vért használt el” a Touron. Hincapie a szezon során Armstrongtól kért és kapott EPO-t Nizzában. Armstrong hetedszer is megnyerte a Tourt júliusban, majd visszatért az Egyesült Államokba. George Hincapie kapta Bruyneeltől a feladatot, hogy „menjen el a házba, és tüntessen el minden nyomot.” Armstrong „hivatalosan” ekkor már nem dolgozott együtt Ferrarival, de a bankszámlák átvilágítása alapján az olasz doktor rendszeresen kapta ebben az évben is a fizetséget – most százezer dollárt.

A jelentés szerint bizonyítékok voltak arra, hogy Armstrong visszatérése után egy közvetítő – Stefano Ferrari, Michele Ferrari fia – segítségével maradt rendszeres kapcsolatban az orvossal. A kapcsolat meglétét e-mailek sora bizonyítja. Armstrong Ferraritól (azaz becenevén „Schumitól”) rendszeres tanácsokat kapott.

Az USADA jelentése részletesen is foglalkozik Ferrari szerepével, bankszámlakivonatokat tesz közzé – több mint egymillió dollár folyt be a doppingdoktor számlájára Armstrong utalásaiból.

Armstrongék boszorkányüldözésről beszélnek. Az USADA most kiterítette lapjait (Fotók: Action Images)
Armstrongék boszorkányüldözésről beszélnek. Az USADA most kiterítette lapjait (Fotók: Action Images)

„KIB.SZOTT POKOLLÁ TESZEM AZ ÉLETEDET!”

PRO ÉS KONTRA

„Bizonyítékaink kétséget nem hagynak afelől, hogy az US Postal Service profi kerékpároscsapata működtette a sporttörténet valaha látott legkifinomultabb, legprofibb és legsikeresebb doppingprogramját. Szemtanúink, dokumentumaink, első kézből származó, közvetlen, közvetett és tudományos bizonyítékaink perdöntően megmutatják, hogyan működött a szisztamatikus és profi doppingkonspiráció” – tudatta közleményében az USADA ügyvezetője, Travis Tygart.

„Tygart közleménye mutatja, hogy az úgynevezett megalapozott döntés csak boszorkányüldözés lesz – az adófizetők pénzéből finanszírozott bulvárkacsa, amely régi és megcáfolt vádakon, ellenséges nyilatkozatokon, kicsikart vallomásokon, titkos megegyezéseken alapul majd” – támadt vissza dühödten Armstrong jogi képviselője, Tim Herman.

„Az USADA nem vette figyelembe az 500-600 negatív doppingtesztet és a felmentő bizonyítékokat sem. A kormány pénzelte boszorkányüldözés egy visszavonult kerékpárosra irányult, a joghatóságon túl, figyelmen kívül hagyva az UCI kérését, hogy a teljes vizsgálati anyagot független szakértők nézhessék át – írta Herman, aki megismételte Armstrong korábbi állítását is, miszerint az egyébként is ellentmondásos vallomásokat tevők lepaktáltak a kisebb büntetésük reményében: – Az USADA egy disznót is hajlandó kirúzsozni, de az attól még disznó marad.”

Egy fejezetben foglalkozik az USADA a doppingellenőrzések elkerülésével. A versenyen kívüli tesztelések elkerülése érdekében „bújócskáztak” – vallotta Tyler Hamilton.

A csapat szabályokat fektetett le a különböző doppingszerek használatára. Az EPO-használat első szabálya az intravénás felhasználás volt, a második az esti beinjekciózás, a harmadik pedig az, hogy „bújjunk el az ellenőrzés elől, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük”. A versenyzők és a csapat alkalmazottjai figyelmeztették egymást az ellenőrzések lehetőségére – Bruyneel rendszeresen „füleseket” kapott ezekről. A csapat általában legalább egy órával kontroll előtt már értesült az ellenőrzésről. Bizonyíték van arra, hogy Armstrong 2010-ben rendszeresen próbálta „megvezetni” az USADA ellenőreit.

A jelentés megállapítja: 1998 és 2005 között nem voltak megfelelő eszközeik az ellenőröknek a használt szerek (EPO, vérdopping, tesztoszterontartalmú szerek, növekedési hormon, kortizon) kiszűrésére, Armstrongék szinte a lebukás veszélye nélkül dolgozhattak. A hematokritszint-teszteket sóoldattal „verték át”. Az USADA részletesen elemzi Armstrong 2009-es és 2010-es gyanús mintáit, 1999-es mintáinak újravizsgálatát. A vallomások és közvetett bizonyítékok a szervezet szerint minden esetben bűnösségre mutatnak. Armstrong Simeonin kívül megfenyegette Hamiltont is. „Kib.szott pokollá teszem az életedet, ha tanúskodsz ellenem. Szétszedlek a tanúk emelvényén!” – ígérte egy szóváltás során.

KONKLÚZIÓ

Az USADA elégségesnek véli bizonyítékait ahhoz, hogy ne maradjon kétség afelől: „Lance Armstrong sorozatos csalást követett el teljesítményfokozó szerek használatával és csempészésével.”

ARMSTRONGOT NEM ÉRDEKLI
Lance Armstrong maga csak twitter-falán reagált a történtekre. „Hogy mit csinálok ma? Szórakozok együtt a családommal, az egész ügy nem érint meg” – írta

„Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége vizsgálata során úgy találta, hogy Lance Armstrong megsértette az antidopping-szabályokat, ezért pedig versenyeredményeitől 1998. augusztus 1-jétől kezdve meg kell fosztani, és örökre el kell tiltani a WADA szabályzatának 10.10.1-es pontja alapján” – írják.

Hogy mi lesz a válasz? Azt még nem tudni.

De vihar biztosan lesz.

Az meg más kérdés, hogy Armstrong címei valóban „tiszták” kezébe kerülnek-e...

TOVÁBB „NYOMOZNA”? AZ USADA LETÖLTHETŐVÉ TETT MINDEN VALLOMÁST, ADATOT, BIZONYÍTÉKOT AZ ÜGGYEL KAPCSOLATBAN


AZ ARMSTRONG-ÜGY

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik