Kerékpár: Valtert is bemutatta a Jumbo, Roglic újra a Girón indul

Vágólapra másolva!
2022.12.22. 17:14
null
Valter Attila és a „jumbósított” magyar bajnoki trikó (Fotó:wielerflits.nl)
Csütörtökön kora délután tartotta a holland profi kerékpáros istálló, a Jumbo-Visma jövő évi csapatbemutatóját, amelyen kiderült, melyik élmenő melyik háromhetes versenyen indul és bemutatták a csapathoz csatlakozó Valter Attilát is.

A Jumbo-Visma csütörtöki eseményén bemutatták a férfi World Tour – ennek tagja Valter Attila is –, valamint a női WT-gárdát is, továbbá az úgy nevezett Development Teamet, vagyis a tehetséges fiatal bringások fejlődését szolgálni hivatott, az országúti kerékpársport „harmadosztályában” szereplő Continental csapatát.

Magyar szempontból a bemutató legfontosabb eseménye az volt, hogy Valter Attila is színpadra került – a 2021-es Giró három napig az összetettet is vezető, így rózsaszínben tekerő 24 éves bringás augusztus végén jelentette be, hogy 2023-tól két évig a holland élcsapat kerékpárosa lesz. A csömöri kiválóság ambíciózus mondatokkal és új csapata méltatásával nyitott.

„Minden bringás elmondja, amikor új csapatba érkezik, hogy milyen jó helyre szerződött, de az én esetemben ezek nem csupán elcsépelt szavak, a Jumbo-Visma tényleg az összes többi istálló fölé emelkedik. Meg fogok tenni mindent a fejlődésem érdekében, de persze itt olyan srácokkal fogunk egy csapatot alkotni, akiknek ha szüksége van arra, hogy alájuk dolgozzak, akkor ezt fogom tenni” – mondta Valter.

Valterral ellentétben a Jumbo egyik legnagyobb sztárja, a 33 éves Primoz Roglic családi elfoglaltság miatt nem vett részt az eseményen, mégis hozzá köthető az egyik legfontosabb bejelentés. Kiderült ugyanis, hogy a spanyol körversenyt háromszor megnyerő szlovén jövőre újra a Giro d'Italián áll rajthoz – legutóbb 2019-ben szerepelt az olasz körön, amikor Richard Carapaz és Vincenzo Nibali mögött a harmadik helyen zárt. Ezzel az is eldőlt, hogy három év után jövőre kihagyja a Tour de France-t – innen 2020-ból van egy összetett második helye, 2018-ból meg egy negyedik.

„A Giro egy verseny, amit nem sikerült megnyernem – még” – idézi a Velonews szaklap Roglicot, aki jelenleg vállműtétje után lábadozik. – „Haladok a regenerációval, remélem, májusban a formám is jó lesz. Bárhogyan is lesz, mindent meg fogok tenni, hogy győzni tudjak az olasz versenyen.”

Azt is nyilvánosságra hozta az istálló, hogy a Tour de France-t idén megnyerő dán Jonas Vingegaard jövőre is ott lesz a francia körverseny mezőnyében, vagyis megpróbálja megvédeni a címét.

„Szerettem volna visszatérni a Tour de France-ra, megvédeni a címemet, és szerencsére a csapat is partner volt ebben. Címvédőként indulni a Touron azért más, mint ahogy tavaly indultam. Egyrészt több a nyomás rajtam, mert tavaly nyertem, másrészt viszont éppen ezért kevesebb is, mert tudom, hogy egyszer már megcsináltam. Ugyanakkor, ha soha az életben nem nyerem meg többet a Tour de France-t, már akkor is szuperboldog vagyok azzal, amit idén elértem” – fogalmazott Vingegaard.

Az istálló azt még nem hozta nyilvánosságra, hogy az év harmadik háromhetes körversenyén kiket indít, ahogy arról sem esett szó, hogy Valter Attila mely versenyeken szerepel jövőre.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik