KRASZNAI BENCE
2023.02.26 14:37 Frissítve: 2023.02.26 21:40

Kerékpár: Valter Attila a 4. helyen zárt a Gran Caminón

A Jumbo–Visma magyar kerékpárosa, Valter Attila a 8. helyen zárta a Gran Camino utolsó, O Milladoiro és a Santiago de Compostela közötti, 18.1 kilométeres szakaszát (időfutam), így összetettben 4. lett.

Valter Attila a szombati szakaszon (Fotó: Getty Images)

 

A harmadik szakaszig remekül teljesített a Gran Caminón Valter Attila, aki karrierje első versenyén szerepel a Jumbo–Visma színeiben. A szombati, utolsó előtti, nehéz hegyi szakasz előtt a tizedik helyen állt az összetettben, ám az Esgos és Rubiá közötti 127 kilométeres távon csupán 35 másodperces hátránnyal harmadikként ért célba, ennek köszönhetően egészen a negyedik helyre ugrott előre összesítésben.

Valter csapattársa, a Tour de France címvédője, Jonas Vingegaard elismerően nyilatkozott a magyar sportolóról: „Az utolsó emelkedőn azt mondtam a srácoknak, hogy nyerni akarok. Rohan remekül vezette fel a kaptatót és Attila is mindent beleadott. Minden tökéletesen alakult. Már nagyon várom a vasárnapi záró szakaszt. Remélem, képes leszek megtartani az előnyömet. Jó lenne, ha Attila is a dobogón zárna összetettben. Ő jelenleg a negyedik, de a hátránya csekély a jelenlegi harmadikkal szemben.”

Igaza volt. Valter Attila a vasárnapi időfutam előtt összetettben négy másodperces lemaradást könyvelhetett el a spanyol Jesús Herradával szemben. A bringások az O Milladoiro és a  Santiago de Compostela közötti, 18.1 kilométeres szakaszt abszolválták – az összetettben utolsó rajtolt először, egyenként, kétperces különbséggel indították a többi versenyzőt, utolsóként az éllovas Vingegaard vágott neki a távnak. 

Valter fantasztikusan tekert, a táv első felénél úgy tűnt, akár a második helyig is zárkózhat összetettben, hiszen az út felét a negyedik legjobbként teljesítette. A szakasz befejező részén gyengébben szerepelt az őt megelőző riválisaihoz képest, 25:11.658 perc alatt ért célba, ami a nyolcadik legjobb időt jelenti a mezőnyben. Ezzel együtt az is biztossá vált, hogy a magyar sportoló a minden dicséretet megérdemlő negyedik helyen zárt a Gran Caminón. Az utolsó szakasz nyertese, egyben a Gran Camino bajnoka Jonas Vingegaard lett. 

VALTER VASÁRNAPJA

A célba érés után Valter Attila értékelte az versenyt a viadalt közvetítő Eurosport munkatársainak, s kiderült, csapata, a Jumbo Visma külön kérte, hogy óvatosabban tekerjen az időfutamon.

„Nagyon jó volt, nagyon jól sikerült ez a hét, és szerintem büszke lehetek magamra, és arra, amit a csapattal elértünk. Szerintem egy top10 egyáltalán nem rossz egy időfutamon. Főleg a pálya második felén veszítettem sokat, ott nagyon óvatosan mentem, mert külön kértek erre. Fontos versenyek jönnek, például a Strade Bianche, és ott kell, hogy igazán jól menjek” – fogalmazott a magyar bringás az Eurosportnak.

VALTER ATTILA VASÁRNAPI SZEREPLÉSÉRŐL BŐVEBB VIDEÓ IS KÉSZÜLT


ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
GRAN CAMINO
4. SZAKASZ
1. Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) 23:47.678 perc
2. Rohan Dennis (Jumbo–Visma) +35 másodperc hátrány
3. Will Barta (Movistar Team) +59 mp h.

8. Valter Attila (Jumbo–Visma) 1:24 perc hátrány

AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE
1. Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) 8:16:55 óra
2. Jesús Herrada (Cofidis) +2:30 p h.
3. Ruben Guerreiro (Movistar Team) +2:48 p h.
4. Valter Attila (Jumbo–Visma) +2:53 p h.

2023.02.22 23:59:08

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán vízhordónak szánják.

2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.