MTI/B. D. K.
2023.06.01 09:07 Frissítve: 2023.06.01 09:19

Kerékpár: Szalontay Sándor sok érmet és világranglistapontot gyűjtött májusban

Szalontay Sándor Frankfurtból arannyal, Prágából két bronzzal, míg a hétvégi singeni négypályaversenyről két ezüstéremmel tért haza, a záró napon pedig megnyerte az egykörös időmérőt, így májusban fontos világranglistapontokat gyűjtött a sprint és a keirin versenyszámokban.

Szalontay Sándor remek májust tudhat maga mögött (Fotó: Nemzeti Sport, archív)

A 32 éves pályakerékpáros az MTI-nek elmondta, hogy a téli felkészülését a lengyel válogatottal töltötte, nagyon megterhelő edzéseken vett részt, és öt erős edzőpartnerrel tréningezhetett az idei szezonra.

„Kint szoktam lenni három hetet vagy inkább egy hónapot, ezért nem feltétlen ilyenkor van topon a formám, mivel csúcsra van járatva a szervezetem, és minden nap minden edzése egy verseny. Az utolsó lengyel edzőtábor óta eltelt bő két hónap, mire kijött a forma, ezalatt itthon edzettem és versenyeztem” – mondta Szalontay Sándor. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a keirinre fektette a hangsúlyt, mivel a vb-szereplés szempontjából ebben a versenyszámban kellett teljesítenie. A májusi viadalok versenynapjai viszont olykor maratoni hosszúságúra nyúltak.

„Az a legnehezebb, hogy mentálisan és fizikailag is topon legyek, mivel este hatkor volt a döntő és reggel tízkor mentem az időmérőt, s olykor még kajaszünet sincs, így müzliken, banánokon meg energiagéleken éltem, és úgy kellett helytállni” – hangsúlyozta. Azt is elárulta, hogy két hét múlva Brnóban áll rajthoz, ezt követően pedig az augusztus 3. és 13. között Glasgow-ban sorra kerülő vb-re koncentrál.

„A vb-re mindig azt mondom, hogy minél jobb helyezést érjek el, de ha a legjobb 12-be megérkeznék, az már remek eredmény lenne a mostani mezőnyt nézve, mivel a világbajnokságon egy tizeden belül van az első húsz ember” – tette hozzá. Kiemelte: „A vb sok pontot ad, most a virtuális ranglistán jó helyen állok, de nem ártana ezt a szintet tartani vagy esetleg fokozni, hogy biztos legyen a kijutás.”    

A vb-t követően is sűrű programja lesz a bringásnak, mivel ősszel Svájcban versenyez, aztán kezdődik a következő felkészülés a januári kontinenstornára. Szalontay az olimpiai esélyekre is kitért, elmondása szerint ezzel a formával több mint 50 százalékot ad arra, hogy indul jövőre Párizsban, de a bravúrhoz sok mindennek össze kell jönnie.

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.