H. Á. 2022.06.22 13:54 Frissítve: 2022.06.22 14:38

Kerékpár ob: Vas Blanka megvédte időfutambajnoki címét

Vas Blanka megvédte címét az országúti kerékpárosok női időfutam országos bajnokságán szerdán a Debrecenhez közeli Bocskaikert határában – adta hírül az MTI.

 

Vas megőrizte a magyar bajnoki időfutamtrikót (Fotó: Getty Images)

Az utánpótlás- és masters kategóriák után, a férfi elitversenyzők előtt, derült, napsütéses és meleg időben rendezték a felnőtt nők viadalát. A kategóriából utolsóként az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása, Vas néhány perccel dél előtt vágott neki a 19 kilométeres távnak, amelyet 1 perc 5 másodperccel teljesített gyorsabban, mint a második legjobb időt tekerő Zsankó Petra. Harmadikként a tavalyi kiíráshoz hasonlóan Jordán Dorka zárt.

Az MTI-nek nyilatkozva Vas elmondta, kedden este érkezett Magyarországra a magaslati edzőtáborból, nem is készült külön az időfutamra, csupán hazaérkezése után ment el átmozgatni az időfutambringáján.

„Ezt a pályát különösebben nem szeretem, mert egy kanyar van benne, amúgy egyenes és sík. Jobban szeretem, ha több a kanyar és kicsit dombosabb" - fogalmazott. Elárulta: volt, hogy oldalról fújt a szél, amely amúgy is változékony volt. A meleg ugyanakkor nem zavarta, sőt hidegnek érezte a még nagyobb hőségben tartott edzőtábort követően.

A pályát 44.51 km/órás átlagsebességgel teljesítette, bő 20 másodperccel lassabban az elmúlt évnél.

„A trikó megvan, és ez a lényeg, nem lehetek nagyon elégedetlen...” – fűzte hozzá mosolyogva a 20 esztendős Vas, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre.

Jelezte, a pénteki pannonhalmi mezőnyverseny útvonala több szintemelkedést tartalmaz, mint az elmúlt évek pályája, ez jobban is fekszik neki, így bízik az újabb címvédésében, hiszen korábban a V4 női versenyén már szerepelt ott, az utolsó emelkedőn pedig érvényesülhet robbanékonysága és gyorsasága.

Vas az ob-t követően jövő csütörtöktől a női Giro d'Italián szerepel, előzetesen megfogalmazott célkitűzések nélkül, mint mondta, tapasztalatszerzés és tanulás a célja ebben az idényben.

KERÉKPÁR
Egyéni időfutam országos bajnokság, Debrecen (Bocskaikert)
nők (19 km)

1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:36 perc – 44,51 km/ó
2. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 1:05 perc hátrány
3. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:29 p h.

(MTI)

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.