N-P. T. 2022.01.07 14:17 Frissítve: 2022.01.07 14:25

Kerékpár: Már tudják, nem az a sportágam, hogy biciklivel járok a boltba – Vas Kata Blanka

Zajlik az élet Vas Kata Blanka körül: az olimpiai 4. helyezett kerékpáros saját meglepetésére bekerült a legjobb háromba az Év Női Sportolója választáson, miközben címvédésre készül a terepkerékpáros országos bajnokságon, és még a Tokióban aranyérmes kajakossal, Tótka Sándorral is találkozott egy jelképes sisakátadás erejéig.

 

Vas Kata Blanka nem boltba jár a kerékpárjával (Fotó: Somay Márk)

2021 kétségkívül Vas Kata Blanka éve volt. A még mindig csak 20 éves bringás Tokióban negyedik lett az olimpián a hegyikerékpárosok mezőnyében, minden idők legjobb magyar eredményét szállítva. De utána sem pihent, ősszel többek közt cyclocross-világkupafutamot is nyert.

Az SD Worx sportolója általában külföldön tartózkodik, hiszen a versenyek oda kötik, a napokban azonban Magyarországra érkezett, mivel vasárnap rendezik meg a terepkerékpáros országos bajnokságot, melyen címvédőként áll rajthoz.

„Mindenképp az lesz a célom, hogy megvédjem a címemet. Utána lesz két világkupafutam, aztán a fő cél a világbajnokság Amerikában január végén. Az előző pár versenyem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, remélem, hogy azt a szakaszt lezártam.”

Kellemest a hasznossal: ha már itthon volt, részt vett az M4 Sport - Az Év Sportolója Gálán, miután bekerült a legjobb 3 mezőnyébe az Év Női Sportolója kategóriában – talán mondani sem kell, hogy mekkora dolog ez egy bringástól. A díjat nem nyerte meg, ami nem csoda, hiszen csak neki nem volt olimpiai érme a mezőnyben, ugyanakkor egyáltalán nem volt elkeseredve, sőt!

„Már azon is meglepődtem, hogy bekerültem a top háromba, hiszen érmem csak egy cyclocross Eb-ről van a felnőttek között, másnak azért voltak jobb eredményei is. Ez is talán azt jelenti, hogy egyre jobban elismerik a sportágunkat, ami abból is látszik, hogy már megállítanak az utcán, nemrég például egy fotózás közben ismertek fel. Korábban, amikor mondtam, hogy bringázom, az volt a válasz, hogy haha, én is, hiszen bicóval járok mindennap boltba. Most már viszont egyre többen tudják, hogy ez a kőkemény sport nem erről szól, ráadásul nagyon népszerű a világon.”

Az említett fotózásnak apropója is volt: Vas Blanka ugyanis a Red Bull sportcsalád tagja lett, ezért jelképes módon a Tokióban olimpiai bajnok kajakostól, Tótka Sándortól kapta meg új sisakját, melyet terep- és hegyikerékpáros versenyeken fog hordani – először éppen az ob-n.

„Jó érzés volt egy olimpiai bajnoktól megkapni a sisakot, akkor még fel sem fogtam, annyira fáradt voltam, mert egyenesen Belgiumból jöttünk egy verseny után a lakóbusszal. Hatalmas megtiszteltetés, hiszen látom, hogy sportágunk legjobbjai viselhetik ezt a sisakot, úgyhogy ennek presztízse van. Remélem, szárnyakat kapok tőle.”

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.