Kerékpár: 9 hónapra eltiltották a horrorbukást okozó bringást

Vágólapra másolva!
2020.11.11. 12:39
null
Fabio Jakobsen a lengyel körversenyen szenvedett el súlyos sérüléseket (Fotó: AFP)
A holland Dylan Groenewegent kilenc hónapra eltiltotta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), a lengyel körverseny első szakaszának hajrájában okozott baleset miatt, aminek következtében Fabio Jakobsen súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Horrorisztikus balesetet okozott még augusztus elején a lengyel körverseny nyitó szakaszán a holland Dylan Groenewegen, amikor a Slaski és Katowice közötti 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, nagyjából 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a mögüle érkező honfitársának, Fabio Jakobsennek, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant.

A célba érkezők közül többen is átestek a szintén bukó Groenewegenen, aki ugyan megnyerte a szakaszt, ám utólag a zsűri kizárta a versenyből, a nemzetközi szövetség (UCI) pedig honlapján bejelentette: az „elfogadhatatlan” eset után vizsgálatot indít.

Ennek született meg most az eredménye, s a Groenewegent eltiltó határozat indoklásában az UCI utalt a baleset körülményeinek kivizsgálására, amelynek során az együttműködő Groenewegen elismerte, hogy a hajrá során letért a sprintvonaláról, és ezzel megsértette a szervezet versenyszabályait. A Jumbo-Visma bringása elismerte felelősségét, és elfogadta a büntetést, amelynek értelmében 2021. május 7-ig felfüggesztették.

„Örökre egy sötét lapja lesz az eset a pályafutásomnak. Eltértem a sprintvonalamtól, amit nagyon ssajnálok, mert mindig is fair sprinter szerettem volna lenni. Az eset következményei súlyosak, és szerencsétlenek, de remélem, hogy minden sprinter számára tanulságosak. Nyomon követem Fabio gyógyulásának a folyamatát és remélem, hogy egy nap teljesen felépül és visszaül a nyeregbe” – fogalmazott a 27 éves Groenewegen.

A balesetben Jakobsen arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották, s miután hazaszállították Hollandiába, elmondta, örül, hogy egyáltalán életben maradt. A súlyos sérüléseket elszenvedő bringást már eddig is többször műtötték, s jövőre is további rekonstrukciós arcműtétek várnak rá.

Card


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik