Giro: Életem legemlékezetesebb időszaka, ezt nektek is köszönhetem – Valter

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.05.25. 18:02
A Groupama-FDJ magyar kerekese a Giro d'Italia kőkemény második hete, a kurtán-furcsán véget érő, ám mint utóbb kiderült, a versenyzők és a szervezők dicséretes kompromisszumával záruló hétfői királyszakasza után is változatlanul ott van a szenzációt jelentő top 15-ben. Az utolsó héten pedig maradék erőtartalékjaival kész megtartani az előkelő pozícióját!

Nagy visszhangokat vert a Giro d'Italia második hetének hétfői záró szakasza, miután a rajtot megelőző szervezői döntés nyomán a várva várt királyetap eredeti 212 kilométeréből csak 153-at tekertek le a versenyzők a 2000 méter feletti rossz és gyorsan változó időjárásra hivatkozással, s két ikonikus hegyet is kivettek a programból.

Ráadásul a pocsék időben a televíziós közvetítés is megszakadt (ez persze a legkevésbé a szervezők hibája), így a megmaradt útvonal legjobb részeiről is lemaradtak sportágszeretők milliói.

Az önmagában dicséretes, hogy a szervező RCS Sport a versenyzők biztonságát helyezte elsődlegesen szem elé, és emiatt „beáldozta” még a királyszakasz egyes részeit is. Tudniillik nem volt ez mindig így, és itt látszik igazán, hogy volt foganatja a tavalyi emlékezetes „sztrájknak”, amikor a versenyzők kvázi megtagadták az októberi Giro leghosszabb, 258 km-es szakaszának a rettenetes időjárási körülmények között való letekerését, helyette átbuszoztak Abbiategressóba, s csak a maradék 124 km-t voltak hajlandóak teljesíteni. (Valter Attila már akkor azt mondta, a versenyzők közül mindenki sikerként élte meg a magukért és az egymásért való együttes kiállást.)

Mauro Vegni, az RCS Sport és a Giro első embere akkor valósággal tajtékzott a dühtől a mezőny egyoldalú akciója miatt, most viszont ő maga döntött a szakasz lerövidítéséről. A tisztánlátást persze nem segíti, hogy eleinte egymásnak homlokegyenest ellentmondó információk láttak napvilágot. Hétfőn még olyan hírek jöttek, hogy a versenyzők akarata ellenére történt a módosítás, ők szerették volna végigcsinálni a szakaszt rendesen, Vegni viszont a keddi szünnapon már így nyilatkozott: „Az emberek azt mondják, a versenyzők a teljes szakaszon akartak versenyezni, de meg kell érteni, ezzel szemben mi az igazság. Amikor pletykák kezdenek terjedni a versenyzők között, nehéz őket irányítani, ezért inkább úgy döntöttünk, nem megyünk fel azokra a hegyekre, amelyeknek az elkerülésére ők maguk kértek bennünket.”

Az igazság tehát félúton lehet, ahogy az már csak lenni szokott: azóta kiderült, a profi kerékpárosok szakszervezete, a CPA kezdeményezte a szakasz könnyítését, a szervezők pedig hajlandóak voltak a párbeszédre és a kompromisszumra, s végül mindenki engedett egy kicsit – ez mindenképpen pozitívumként értékelendő. A versenyt uraló, a rövidített királyszakaszon is erődemonstráló győzelmet arató Egan Bernal ugyan utóbb valóban azt mondta, ő szerette volna letekerni az eredeti, teljes szakaszt, de hozzátette, nem lett volna helyes szembemenni a többség akaratával.

Valter Attila az Eurosportnak így nyilatkozott az esetről: „Nem volt semmi reklamáció a mezőny részéről, feltették a kérdést, akarunk-e bő kétszáz kilométert nyomni kétezer méter felett ilyen időben, és nyilván az volt a válasz, hogy nem. De például az utolsó hegyről simán le lehetett jönni, jók voltak a körülmények és az út is.”

A még mindig szenzációsan, az összetett 13. helyén álló magyar FDJ-bringás így összegezte a kőkemény második hetet: „Nem semmi hét volt, hideg-meleg, eső-hőség, murvás utak és havas hegyek is jutottak. Az elmúlt napokban nagyon komoly szakaszokat kellett letudni, ahol már nem tudtam felvenni a versenyt a legjobbakkal, egyelőre nem tartok ott, de ha valaki a verseny előtt azt mondja, a 13. helyről várom a folytatást a második pihenőnapon, lehet, egyből aláírom. Négy rendes szakasz és egy időfutam vár még ránk, úgy érzem, kész vagyok az utolsó erőkifejtésekre, igyekszem megőrizni az előkelő helyem. Akárhogy is alakul az utolsó hét, mindenképp életem legemlékezetesebb időszakát élem, és ezt nektek, szurkolóknak is köszönhetem! Alig várom, hogy a csömöri havasokban tekerve gondoljak vissza ezekre a napokra!”

EMLÉKEZTETŐÜL
GIRO D'ITALIA

16. SZAKASZ, SACILE–CORTINA D'AMPEZZO, 153 KM
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 4:22:41 óra
2. Romain Bardet (francia, DSM) 27 másodperc hátrány
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel
4. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 1:18 perc h.
5. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) 1:19 p h.
6. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step) 1:21 p h.
7. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 2:11 p h.
8. Gorka Izagirre (spanyol, Asztana) 2:31 p h.
9. Davide Formolo (olasz, UAE-Team Emirates) 2:33 p h.
10. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) a. i.
11. Simon Yates (brit, BikeExchange) 2:37 p h.
...
21. Valter Attila (Groupama-FDJ) 8:24 p h.
...
73. Dina Márton (Eolo-Kometa) 27:50 p h.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 66:36:04 óra
2. Caruso 2:24 p h.
3. Carthy 3:40 p h.
4. Vlaszov 4:18 p h.
5. S. Yates 4:20 p h.
...
13. Valter 16:23 p h.
...
105. Dina 2:51:21 ó h.

Teljes eredménysor itt!

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 66:36:04 óra
2. Vlaszov 4:18 p h.
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 7:17 p h.
4. Foss 8:20 p h.
5. Almeida 10:01 p h.
6. Valter 16:23 p h.
...
32. Dina 2:51:21 ó h.

Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik