Giro d'Italia: Caruso nyerte az utolsó hegyi szakaszt, Bernal előnye két perc alatt

Vágólapra másolva!
2021.05.29. 17:14
null
Caruso (jobbra) fél percet faragott a hátrányából (Fotó: AFP)
A Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny 20., utolsó előtti szakaszán az összetettben második helyen álló Damiano Caruso diadalmaskodott, s ezzel fél percet ledolgozott a hátrányából a második helyen beérő rózsaszín trikós kolumbiai Egan Bernallal szemben.

Nem kényeztették el a Giro d'Italia idei mezőnyét a szervezők, hiszen az utolsó előtti szakaszra, a Verbania és Valle Spluga közötti 164 kilométerre is kaptak a kerekesek három első kategóriás emelkedőt – zárásnak hegyi befutóként az Alpe Motta.

A rajt után 20 kilométerrel jött a mai nap egyetlen mezőnyhajrája, s a Cannobiónál lévő sprintet Umberto Marengo nyerte, ami egyben azt is jelentette, hogy a pontversenyt Peter Sagan nyeri.

A hajrá után aztán ki is alakult a nap szökése, kilenc kerekes lépett meg, de a magyarok, Valter Attila és Dina Márton nem kerültek bele. Bő 110 kilométerrel a cél előtt már öt perc fölött volt a szökevények előnye, akik között „természetesen” ott volt Simon Pellaud is, aki közel 700 kilométert töltött az idei Girón szökésben.

Az első hegy, a Passo San Bernardo aztán szépen lefogyasztotta a szökést, többen is lemorzsolódtak, a hegytetőre már csak öten maradtak, így a kék trikós Geoffrey Bouchard a mezőnnyel felérve elcsípett négy pontot, ezzel még növelte is előnyét a legjobb hegyimenők versenyében az összetettben élen álló Egan Bernal előtt.

A második hegyre menet aztán az összetettben második helyen álló Damiano Caruso is előrekeveredett szökésbe, így innentől kezdve Bernalék nem hagyták, hogy egy percnél jobban otthagyják a mezőnyt az élen haladók.

Ekkor még a rózsaszín trikós csoporttal volt Valter Attila is, ám az FDJ magyar bringása a hegyi befutónak helyt adó Alpe Mottához érve már nem volt ott a fokozatosan szétszakadó élmezőnnyel – Dina Márton pedig már korábban saját tempóra váltott.

Az idei Giro utolsó emelkedőjére haladva Caruso és Romain Bardet bizonyultak a legerősebbnek a szökevények közül, öt kilométerrel a cél előtt még bő fél perc volt az előnyük a rózsaszín trikós hattagúra olvadt csoportja előtt.

Két kilométerrel a vége előtt Caruso robbantott, s otthagyta Bardet-t, míg az utolsó kilométereken az üldöző Bernal leszakította magáról Simon Yatest és Joao Almeidát. A szakaszt 24 másodperc előnnyel megnyerő olaszt már nem érte utol a kolumbiai, akinek előnye összetettben így két perc alá csökkent.


Valter Attila 6:50 perc hátránnyal érkezett meg, összesítésben egy helyet rontott – a remekül menő Lorenzo Fortunato előzte meg –, így jelenleg a 15. helyet foglalja el. A mezőny másik magyarja, Dina Márton a 79. pozícióban, csapattársával, Vincenzo Albanesével együtt érkezett meg, 29:50 perc hátrányt összeszedve. Dina ezzel kereken a 100. helyen áll összetettben, hátránya 4 óra 8 perc 14 másodperc az éllovas Bernal mögött.

A 3410.9 kilométer össztávú 104. Giro d'Italia vasárnap a Senago és Milánó közti 30.3 kilométeres egyéni időfutammal zárul.

GIRO D'ITALIA
20. SZAKASZ, VERBANIA–VALLE SPLUGA (ALPE MOTTA), 164 KM
1. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 4:27:53 óra
2. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) +24 másodperc
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) +35 mp.

25. Valter Attila (Groupama-FDJ) +6:50 perc

79. Dina Márton (Eolo-Kométa) +29:50 perc

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 85:41:47 óra
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:59 perc hátrány
3. Simon Yates (brit, Team Bikeexchange) 3:23 p h.
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 7:07 p h.
5. Romain Bardet (francia, DSM) 7:48 p h.

15. Valter 44:51 p h.

100. Dina Márton 4:08:14 p.h.

Teljes eredménysor itt!

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 85:41:47 óra
2. Vlaszov 7:07 p h.
3. Daniel Martínez 7:56 p h.
4. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quickstep) 8:50 p h.
5. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 12:39 p h.
...7. Valter 44:51 p h.

30. Dina 4:08:14 ó h.

Teljes eredménysor itt!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik