CZIPÓ ÁDÁM
2023.09.18 06:51 Frissítve: 2023.09.18 08:38

Címlapsztori: Sepp Kuss – a segítő, aki csúcsra ért Spanyolországban

Nem egy hegyre tekert már fel karrierje során Sepp Kuss, a 29 éves amerikai azonban ezúttal olyan magasságokba ért, ahová korábban még nem jutott. Ez utóbbi a Jumbo-Vismáról is elmondható, amely a sportág történetében először triplázott a háromheteseken egy naptári évben.

 

A boldog győztesek – a Jumbo-Visma csapata a sportág történetében először triplázott a háromheteseken egy naptári évben (Fotó: Getty Images)

 

 
Címlapsztori: „Bonyolult, mégis rendkívül egyszerű, amit érzek” – Valter Attila 

Nincs egyszerű dolga az embernek, amikor a 2023-as Vuelta a Espanát kell lezárni. A téma ugyanis olyan, mint egy sündisznó – nem tudja az ember, hogyan nyúljon hozzá. Merthogy sikerült a Jumbo-Vismának az, ami még soha egyetlen csapatnak sem, vagyis egy naptári éven belül megnyerte mind a három Grand Tourt – a Giro d'Italiát, a Tour de France-t és a Vueltát –, utóbbit ráadásul lehengerlő dominanciával. Mert a Girón és a Touron is volt küzdelem, előbbin Geraint Thomas (Ineos) és Primoz Roglic között, ráadásul úgy, hogy a szlovén először a 21., vagyis az utolsó szakaszon viselhette a rózsaszín trikót.

SEPP KUSS
Született: 1994. szeptember 13., Durango (USA)
Magasság/súly: 182 cm/61 kg
Sport, szakág: országúti kerékpár
Amatőr csapatai: Gateway Harley Davidson / Trek (2016)
Profi csapatai: Rally Cycling Team (2016–2017), Jumbo-Visma (2018–)
Legnagyobb sikerei: Vuelta a Espana-győztes (2023), kétszeres Vuelta a Espana-szakaszgyőztes (2019, 2023), Tour de France-szakaszgyőztes (2021), Critérium du Dauphiné-szakaszgyőztes (2020), Tour of Utah-győztes (2018)

A JUMBO BETOLTA A ZSETONJAIT

A Tour de France végül simábban alakult, mint vártuk, reméltük. A kétszeres győztes Tadej Pogacar (UAE) talán túlvállalta magát a tavasszal, no meg a Liege-Bastogne-Liege-en elszenvedett csuklótörése miatti kihagyás sem segített a helyzetén. Jonas Vingegaard érdemeiből ez persze semmit sem von le, kiváltképp a 16. szakaszon rendezett egyéni időfutamon, ott ugyanis 22 kilométer alatt másfél percet (!) vert szlovén riválisára – nem túlzás kijelenteni, minden idők egyik legkiemelkedőbb kerékpáros-teljesítményét nyújtva.

És akkor jött a Vuelta, amivel kapcsolatban nem lehettek illúzióink, hogy a Jumbo az összes zsetonját betolja az asztal közepére, így Roglic mellett a mindhárom Grand Tourt végigmelózó Sepp Kusst és Jonas Vingegaard-t is nevezte a csapat, utóbbi éppen egy hónapja volt túl a Tour de France-on.

ÉRTÉKES MAGYAR KÖZREMŰKÖDÉS

Ebben a sorban Valter Attila is kiharcolta a helyét, tegyük hozzá, maximálisan kiérdemelte az elmúlt hónapokban a bizalmat. Persze egy laikusnak nem tűnik különösebben nagy durranásnak, hogy egy magyar sportoló segítői szerepben versenyez a sportág egyik legfontosabb viadalán, de ha hozzátesszük, hogy a keret legfiatalabb tagjaként tette a dolgát, de legfőképpen, hogy egy olyan csapatban, amelyhez foghatót még nem láttunk ebben a műfajban, akkor már egészen más az optikája. Ennek legékesebb bizonyítéka pedig az említett Grand Tour-triplázás, amelynek még csak a közelében sem járt a legtöbb istálló. A Banestónak, vagyis a jelenlegi Movistar elődjének volt majdnem ilyen jó éve 1992-ben – Miguel Induráin nyert Olaszországban és Franciaországban, a Vueltán viszont csapattársa, Pedro Delgado „csak” harmadik lett.

Szorgalmas segítőből Sepp Kuss igazi klasszissá vált (Fotó: Reuters)

A csavar pedig itt jön. Mert az túlságosan unalmas és papírforma lenne, ha a két hegyimenő világsztár – Roglic vagy Vinge­gaard – közül az egyik húzná be a Vueltát. A hegyi terepen segítő Sepp Kuss szép fokozatosan alakította ki maga körül a helyzetet, hogy akár még a végső győzelemre is lehet esélye. A hatodik napon nyert a Javalambrén egy hegyi etapot, majd a nyolcadikon a piros trikót is megszerezte, s le sem vette Madridig. Ehhez persze kellett a csapat, de leginkább Vingegaard és Roglic, akik az utolsó napokban úgy vigyáztak az amerikaira, kísérték, támogatták, mintha ők lennének Kuss segítői, nem pedig fordítva.

KIFIZETŐDÖTT A JÓ CSAPATSZELLEM

Ha őszinték vagyunk, valószínűleg Vingegaard önerőből meg tudta volna nyerni ezt a Vueltát, legkésőbb a 18. szakaszon – de nem tette. A két sztár közül Roglic volt az, akinek nyilatkozataiból jobban átsejlett, hogy ő még szíve és ösztöne szerint versenyezne, akár csapaton belül is. A Jumbo sikereinek egyik, de talán legfontosabb titka a csapatszellem, ami lehet, hogy sziruposnak és közhelyesnek hat, de valóban így van. Valter Attila nemegyszer kiemelte, annak ellenére, hogy anyagi és szakmai értelemben a Jumbo az egyik legjobban menedzselt csapat manapság a sportágban, ami mégis kiemeli a mezőnyből, az a mentalitás, amelynek szellemében Roglicék eljártak, és ami a teljes közösség működését jellemzi. A közgazdaságtan ezt komparatív előnyöknek nevezi, vagyis hogy nem mindig mindenből a maximális termelés, vagy esetünkben erőkifejtés a leghasznosabb, Roglicék most azzal tették a legjobbat, hogy visszaléptek egyet, ez pedig akár a közeljövőben ki is fizetődhet a versenyzők közötti kapcsolat, dinamika terén.

FETTER ERIK
„Tulajdonképpen bárkivel megtörténhet ebben a sportban az, amit a verseny huszonhárom éves címvédőjétől láttunk a tizenharmadik szakaszon. Remco Evenepoel már most a világ egyik legjobb hegyimenője, de még vele is megeshet, hogy egy szakaszon teljesen megzuhan, és a hátrány mini­malizálására sem marad energiája. Ennek ellenére azt láthattuk, hogy ez egy egyszeri, kirívó eset volt, hiszen másnap egy szintén kemény hegyi szakaszon nyert, sőt, a hegyi trikót fel is húzhatta végül. Összességében szerintem közel van Jonas Vingegaard vagy éppen Tadej Pogacar szintjéhez, de szüksége van még rutinra, illetve egy jó csapatra, olyan segítőkkel, akik a legkritiku­sabb pontokig el tudják kísérni” – értékelte a viadalt az Eolo-Kometa versenyzője.

Ha Kussra más sportágból kellene analógiát keresni, a Formula–1-ből talán Rubens Barrichello az egyik legpontosabb példa, aki maga is remek versenyző volt, de Michael Schumacher mellett nem sok sót evett meg a Ferrarinál 2000 és 2005 között. De az 1990-es évek Chicago Bullsából Scottie Pippen is találó párhuzamnak tűnik, hiszen korszakos játékos, aki Michael Jordan árnyékában a reflektorfényből és a pénzügyi juttatásokból sem szintjéhez mérten részesült. Velük ellentétben viszont Kuss megnyerte a maga vb-sorozatát vagy éppen döntő MVP-címét az idei Vuelta formájában.

De Kuss esetében egy tényező mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ez pedig a személyisége. A teljes profi kerékpárosmezőnyben sem találni hasonlóan élő, pozitív kisugárzású, szerethető karaktert. Így részben ez, másik oldalról pedig a munka, amit 2018 óta betett a közösbe a Jumbo-Vismánál, nagyban közrejátszott abban, hogy most minden segítséget megkapott. Roglic és Vingegaard győztes háromheteseinél is ott volt, ami a gyakorlatban összesen három Vuelta- (2019, 2020, 2021), egy Giro- (2023) és két Tour-győzelmet (2022, 2023) takar.

Kuss karrierje tökéletes példával és tanulsággal is szolgál – a kemény, odaadó, alázatos munka időnként sokkal nagyobb mértékben díjazza az embert, mint azt el tudná képzelni. Az pedig nem véletlen, hogy az a siker, amely az egyenlőségről tesz tanúbizonyságot, éppen a Jumbónál „történik” meg.

 

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.