Roglic „eltévedt”, de így is megnyerte a baszk kör időfutamát, Evenepoel elcsúszott

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.01. 17:55
Roglic úton a győzelem felé (Fotó: Getty Images)
Egy, az észak-spanyolországi Irun városában rendezett tíz kilométeres egyéni időfutammal vette kezdetét az országúti kerékpárosok számára a 63. alkalommal kiírt Baszk körverseny, és a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic úgy nyert hét másodperc előnnyel, hogy a célba érés előtt nem sokkal egy kanyart elvétett. A nagy esélyesek közül Remco Evenepoel az elején elcsúszott egy kanyarban, de így is a negyedik lett 11 másodperc hátránnyal, míg a kétszeres Tour de France győztes Jonas Vingegaard az ötödik helyen végzett 15 másodperccel Roglic mögött.

 

A 63. Baszk körverseny első feladója már a verseny kezdete előtt megvolt: a pályabejárás során Tom Pidcock elesett, ezért nem tudott rajthoz állni, sőt, csapata, az Ineos közlése szerint a brit bringást óvatosságból kórházba szállították kivizsgálásra.

 

Ami a pályát illeti: a rövid, 10 kilométeres időfutamon előbb egy kisebb emelkedő is várt a mezőnyre, a táv második fele jobbára lejtmenetből állt. A nagy esélyesek közül elsőként Primoz Roglic vágott neki a távnak, s a korábbi húsz célba érőnél jobb időt menve átvette a vezetést. Mindezt úgy, hogy a célvonal előtti utolsó kanyart elvétette, s ezzel nagyjából nyolc másodpercet vesztett. 

ROGLIC „ELTÉVEDÉSE”

Roglic után kettővel érkezett Jonas Vingegaard, a kétszeres Tour-győztes dán 15 másodperccel volt lassabb a szlovénnél. A legpechesebben talán Remco Evenepoel járt, aki alig rajtolt el, a pálya második kanyarjában elcsúszott. Ugyan gyorsan felpattant és sérülés nélkül folytatta a versenyt, végül ezen múlott a győzelme, mert 11 másodperccel Roglic mögött érkezett meg. 

A nagy esélyesek mind a mezőny első felében startoltak, aminek oka az volt, hogy későbbre esőt jósoltak, ami délután öt előtt néhány perccel meg is érkezett: hatalmas jégeső tette tönkre a hosszú idő után Roglic idejét megközelítő Ethan Hayter versenyét, aki az első és egyetlen ellenőrzőpontnál csupán egy másodperccel volt lemaradva, ám a lejtmenetben 20 másodperc hátrányt szedett össze, s végül csak a 9. lett. 

A második helyen a szintén korábban induló ausztrál Jay Vine végzett hét másodperccel Roglic mögött, a harmadik a dán Mattias Skjelmose lett 10 másodperc lemaradással.

ÖSSZEFOGLALÓ

A verseny kedden az Irun és Kanbo közötti 160 kilométeres szakasszal folytatódik.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
63. BASZK KÖRVERSENY 
1. SZAKASZ (Irun–Irun, 10 km, egyéni időfutam)
1.  Primoz Roglic (szlovén, BORA-hansgrohe) 12:34 perc
2. Jay Vine (ausztrál, UAE) 7 másodperc hátrány
3. Mattias Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 10 mp h.
4. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quickstep) 11 mp h.
5. Jonas Vingegaard (dán, Visma Lease a Bike) 15 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik