Tour: Poelsé a 15. szakasz, Vingegaard megőrizte az előnyét Pogacarral szemben

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.07.16. 18:29
null
Wout Poels tizenkét évvel az első Grand Tour-szakaszgyőzelme után karrierje legnagyobb sikerét aratta (Fotó: Getty Images)
A holland Wout Poels nyerte a Francia kerékpáros-körverseny újabb hegyi befutóját, a két fő esélyes együtt érkezett be a célba.

 

Nem elég, hogy pusztító szakaszon rótta a kilométereket a Tour de France mezőnye vasárnap, egy felelőtlen néző miatt hatalmas baleset történt a mezőnyben. Érintett volt a jumbós Sepp Kuss és az ineosos Egan Bernal is, ők vissza tudtak zárkózni a többiek közé, a szintén jumbós Nathan van Hooydonck viszont csúnyán megütötte magát. Majdnem elesett a sárga trikós Jonas Vingegaard is, de szép mentéssel megúszta a bajt.

Nagyon sokan menekültek előre, az éllovas francia Julian Alaphilippe és a kazah Alekszej Lucenko mögött 37 fős boly haladt az összetett top tízbe igyekvő francia Guillaume Martin vezetésével, és hamarosan egyesült is ez a csoport a két éllovassal. Aztán magától értetődően több részre szakadtak ahogyan teltek-múltak a kilométerek, az utolsó, első kategóriás hegyet több mint tíz kilométerrel a cél előtt Marc Soler (Tadej Pogacar csapattársa az UAE-ben), Wout van Aert (Vingegaard csapattársa a Jumbóban) és Wout Poels (Bahrain-Victorious) kezdte az élen. Utóbbi intenzív támadással nyitotta az emelkedőt, ekkor egyébként az már bizonyossá vált, hogy a főmezőnyből senki sem éri őket utol, és a szökevénycsoport etapsikerben még reménykedő fele is le volt maradva jó másfél perccel. Az összetett dobogójáért hajtó borás ausztrál, Jai Hindley nem tudta felvenni az UAE Emirates diktálta iramot, így még nagyobb hátrányba került az Ineos Grenadiers első számú bringásával, a 22 éves spanyol Carlos Rodríguezzel szemben – igaz, ő is leszakadt a két sztártól, Pogacartól és Vingegaard-tól, no meg Adam Yatestől, aki nagy erőt mutatott. Pogacar nem tűnt úgy, hogy jó színben lenne, Rodríguez visszaért saját tempóban és haladt előre, Vingegaard ment vele, Pogacar tekert, de látszólag problémái adódtak. Inkább csak altatott, mert nem sokkal később csinált egy rá jellemző dinamikus megindulást, ám Vingegaard ezúttal könnyedén vette át az akciót, és a végén egyszerre gurultak át a célvonalon – a dán címvédő tíz másodperces előnnyel fut neki szlovén riválisával szemben a Francia körverseny harmadik hetének, amely a hétfői szünnap után kedden folytatódik.

Majdnem elfelejtettük: a szakaszt megnyerte Poels, nagyon szép eredmény, de tette a tévéközvetítésben is háttérbe szorult.

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE

15. SZAKASZ (Les Gets Les Portes du Soleil–Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km)
1. Wout Poels (holland, Bahrein-Victorious) 4:40:45 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:08 perc hátrány
3. Mathieu Burgaudau (francia, TotalEnergies) 3 perc hátrány
...16. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:04 perc hátrány
...17. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel

ÖSSZETETT
1. Vingegaard 62:34:17 óra
2. Pogacar 10 másodperc hátrány
3. Rodríguez 5:21 perc hátrány
4. A. Yates 5:40 p h.
5. Hindley 6:38 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik