Tour: lengyel szakaszsiker, Pogacar tovább faragta hátrányát

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.07.14. 17:22
null
Michal Kwiatkowski második Tour-szakaszgyőzelmét érte el pályafutása során (Fotó: Getty Images)
Michal Kwiatkowski, az Ineos lengyel kerékpárosa nyerte meg a Tour de France pénteki 13. szakaszát, amely a Grand Colombier hegyi befutóval ért véget. Az utolsó emelkedőn Tadej Pogacar betámadta Jonas Vingegaard-t, és 17 másodpercről kilencre csökkentette hátrányát az összetettben.

 

A Tour de France 13. szakaszának 17.4 kilométerrel a cél előtt kezdődött el az érdemi része (ennél korábban történt, hogy az ausztrál sprinter, Caleb Ewan feladta a versenyt), ekkor kezdődött el a kiemelt kategóriás emelkedő, a Grand Colombier megmászása. Brutális hegy, amely az összetett végeredményét is nagy mértékben befolyásolhatja.

Teljesen mindegy volt, hogy nagyjából négyperces előnnyel kezdték el a kaptatót a szökevények, egyértelműnek tűnt, hogy megfogják őket, mindegyiküket, aztán a szakaszgyőzelem kérdését eldönti a szlovén Tadej Pogacar és a sárga trikós dán Jonas Vingegaard. Végül a várakozásaink nem teljesültek.

Quentin Pacher próbált meg előre menekülni, miközben a kétszeres Tour-győztes Pogacar csapata, az UAE Emirates kőkeményen dolgozott, ahogyan egész nap, Marc Soler vitte a tempót. Nem kérdés, az volt a szándékuk, hogy az a bizonyos sárga mez szombattól már Pogacar tulajdona legyen. Nagy volt a meleg, de egyre csökkent felfelé, Harold Tejada, Maxim Van Gils és James Shaw saját tempóval befogták Pachert, aki rögtön le is szakadt. Megérkezett viszont váratlanul az Ineos lengyel klasszisa, Michal Kwiatkowski, és állva is hagyta riválisait.

Bár a hegy első öt kilométerén nem sokat csökkent a különbség az eleje és a legjobbak között, utána hamar megváltozott a tendencia, bár Kwiatkowski remekül tartotta magát. Nyolc és fél kilométerrel a vége előtt leszakadt Romain Bardet, az összetett 12. helyezettje, bő ezer méterrel később Thibaut Pinot is elvesztette a kontaktust a menőkkel, majd Guillaume Martin is így járt a francia közönség bánatára. Izgatottan vártuk, ki indul meg először, merthogy öt kilométerrel a vége előtt még mindig több mint két perc volt Kwiatkowski előnye.

A folytatásban sem csökkent számottevően, elég lankás volt az út, így a nap legagresszívabb versenyzője hazaérhetett. Michal Kwiatkowski nem akárki, 2014-ben világbajnok volt, a Tour történetében a második szakaszgyőzelmét aratta a 33 éves kerekes.

Az UAE-s kiválóság, Adam Yates megindult, a jumbós Sepp Kuss megfogta a támadást, aztán érkezett Pogacar és Vingegaard, meg még négyen (David Gaudu nem, hogy tovább sajduljon a hazai szurkolók szíve). A vártnál jóval eseménytelenebbül alakult a hajrá, Pogacar alig ötszáz méterrel a vége előtt kétségkívül lendületesen indított, négy másodperccel elment Vingegaard elől, ugyanennyi jóváírást is szerzett, de a sárga trikó egyelőre nem került hozzá.

Elképzelhető, hogy csak idő kérdése, hogy megtörténjen, de valójában nehéz megtippelni, a két sztár közül melyik lesz a végső győztes – korai lenne temetni a címvédő dánt, noha a tendencia nem neki kedvez.

110. TOUR DE FRANCE
13. szakasz (Chatillon-sur-Chalaronne–Grand Colombier, 137.8 km)
1. Michal Kwiatkowski (lengyel, Ineos Grenadiers) 3:17:33 óra, 2. Van Gils (belga, Lotto Dstny) 47 másodperc hátrány, 3. Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 50 mp h., 4. Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 54 mp h.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Jonas Vingegaard 53:48:50, 2. Pogacar 9 mp h., 3. Hindley (ausztrál, Bora-Hansgrohe) 2:51 perc h.
A gyorsasági pontverseny állása: 1. (zöld trikóban) Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 323 pont, 2. Pedersen (dán, Lidl-Trek) 179, 3. Coquard (francia, Cofidis) 178
A hegyi pontverseny állása: 1. (pöttyös trikóban) Neilson Powless (amerikai, EF Education-EasyPost) 46, 2. Pogacar 31, 3. Johannessen (norvég, Uno-X) 30
A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Tadej Pogacar 53:48:59, 2. C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 4:39 p h., 3. Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 5:26 p h.
A csapatverseny állása: 1. Ineos Grenadiers 161:42:28, 2. Bahrain-Victorious 3:39 p h., 3. Jumbo-Visma 11:44 p h.
Következik: 14. szakasz (Annemasse–Morzine Les Portes du Soleil, 151.8 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik