Tour de France: Philipsen idei negyedik szakaszát nyerte

Vágólapra másolva!
2023.07.12. 17:54
null
Philipsen(jobbra) fölényesen nyerte a sprintet a végén (Fotó: AFP)
Az országúti kerékpárosok francia körversenyén a Tour de France szerdai, Clermont-Ferrand és Moulins közötti 179.8 kilométer hosszú távján idei negyedik szakaszgyőzelmét aratta az Alpecin Deceuninck belga sprintere, Jesper Philipsen, lehajrázva Dylan Groenewegent (JaycoAlUla) és Phil Bauhaust (Bahrain). Az összetett élcsoportjában nincs változás, továbbra is Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) vezet Tadej Pogacar (UAE) előtt.

A keddi intenzív etap után szerdán megnyugodott a Tour de France mezőnye, nem kellett kapkodnunk a fejünket az események torlódása miatt. A téves pletykák ellenére a Jumbo-Visma egyik kulcsembere, Wout van Aert nem hagyta abba a versenyt a tizedik szakasz után, furcsa is lett volna.

A 11. szakasz elején hárman tudtak ellépni, s bár volt csaknem két és fél perces előnye is a második francia körét taposó Matis Louvelnek (Arkéa-Samsic), valamint két rendkívül rutinos bringásnak, Daniel Ossnak (TotalEnergies, korábbi legjobbja szakasznegyedik hely volt a Touron) és az orosz édesanya szülte Costa Rica-i Andrey Amadornak (EF Education-EasyPost), pillanatig sem tűnt úgy, hogy esélyük lehetne hazaérni, a sprinterek csapatai kontroll alatt tartották a történéseket. A különbség ingázott a szűk két perc és az egy között, mind a három negyedik kategóriás emelkedőt elvitték a szökevények (kettőt Oss, egyet Louvel), utána meg a mezőny gyakorlatilag csak arra ügyelt, hogy ne túl korán kapja el az elöl haladókat, mert ha így tenne, újabb támadásokat kockáztatna.

Ötvenkét és fél kilométerrel a vége előtt először Louvelt kebelezte be a tömeg, hamarosan Amador is kiszállt, úgyhogy egyedül maradt Oss, pontosabban reménytelen vállalkozásba kezdett, de legalább addig is forgott a neve a 36 éves kerekesnek. Annál is inkább, mert új erőre kapott, 47 másodpercre is visszaépítette a differenciát, nagyon tisztességesen tekert az eleredő esőben, kalapot emelhettünk előtte.

Végül 13.5 kilométerrel a cél előtt őt is elcsípték az egyre nagyobb tempót diktáló menők, érdemes is volt iparkodniuk, mert ezután már csak két olyan etap következik, amely túlnyomórészt sík, vagyis arathatnak rajta a legjobb sprinterek. Egyértelműen az eddig idén három szakaszgyőzelmet számláló alpecines Jasper Philipsen volt a topfavorit, és hiába tűnt úgy, hogy nagyon hátul van, ráadásul segítője sem volt, különösebb probléma nélkül ünnepelhetett negyedszerre is, gond nélkül hagyta faképnél Dylan Groenewegent a Jayco-AlUlából.

A BEFUTÓ

ÖSSZEFOGLALÓ

TOUR DE FRANCE
11. SZAKASZ (Clermont-Ferrand–Moulins, 179.8 km)

1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 4:01:07 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco-AlUla) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) a. i.
AZ ÖSSZETETT

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 46:34:27 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 17 mp h.
3. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 2:40 p h.

Csütörtökön a Roanne és Belleville-en-Beaujolais közötti 168.8 kilométeres táv teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik