Kerékpár: Valter Attilával a mezőnyben jön a Liege-Bastogne-Liege

Vágólapra másolva!
2023.04.21. 12:34
null
Valter Attila is ott lesz a mezőnyben (Fotó: Getty Images, archív)
Vasárnap rendezik meg Valter Attilával a mezőnyben a Liege-Bastogne-Liege kerékpárosversenyt, amely az idei negyedik a Monumentumok, azaz az öt legnagyobb egynapos viadalok közül.

 

A Jumbo-Visma 24 éves magyar bajnoka remek formában van, kiváló versenyzéssel a 11. helyen ért célba a szerdai La Fleche Wallonne (Vallon Nyíl) egynaposon, ahol a szlovén Tadej Pogacar győzött.

„Úgy látszik, ha a fejemnek kell is még néhány nap, a lábaim már készen állnak a hétvégi Liege-Bastogne-Liege-re. Ez a verseny lesz a szezonom első felének zárása. Bárhogy is alakul, úgy gondolom, nagyon erősre sikerült a Team Jumbo-Visma Cycling-os felütés!” – olvasható Valter Attila Facebook-oldalán. A magyar bringás a csapatában társkapitány lesz Tiesj Benoot mellett.

Ez lesz a 109. Liege-Bastogne-Liege, a 258.5 kilométernek 10.30 órakor vág neki a 25 csapatot felvonultató mezőny. A legnagyobb harc a szlovén Tadej Pogacar és a hazai közönség előtt szereplő, címvédő és világbajnok Remco Evenepoel között várható, hiányozni fog viszont a belga Wout Van Aert, a szlovén Primoz Roglic, a holland Mathieu van der Poel és a dán Jonas Vingegaard is. A kétszeres Tour de France-győztes Pogacar egészen elképesztő formában van, megnyerte a Vallon Nyilat, így idei nyolcadik versenyéből hatodszor ünnepelhetett.

Ez minden idők legrégebbi bringás versenye, az első futamra 1892-ben került sor. Az eddigi 108 kiírásból 59-szer nyert hazai kerékpáros, 12-szer olasz, 6-szor svájci, ötször francia, négyszer spanyol és holland, háromszor ír, kazah és luxemburgi, kétszer német, dán és szlovén, egyszer ausztrál, amerikai és orosz diadal született.

A legtöbbször, ötször a belgák legendája, Eddy Merckx (1969, 1971, 1972, 1973, 1975) győzött. Tavaly Evenepoel nyert két honfitársa, Quinten Hermans és Wout van Aert előtt, míg 2021-ben Pogacar végzett az első, a francia Julian Alaphilippe a második, a francia David Gaudu pedig a harmadik helyen.

KERÉKPÁR
VASÁRNAP
11.15:
Liege–Bastogne–Liege országúti verseny, nők (Tv: Eurosport1)
13.00: Liege–Bastogne–Liege országúti verseny, férfiak (Tv: Eurosport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik