Pupp, a Bragato, Nagy duó, a Kiss, Lucz páros és a Kopasz, Nádas kettős is Európa-bajnok!

POZSONYI SZILÁRD (München), LENDVAI MARTIN (Budapest)POZSONYI SZILÁRD (München), LENDVAI MARTIN (Budapest)
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 11:13
null
A Bragato Giada, Nagy Bianka kettős aranyérmes! (Fotó: MTI)
Pupp Noémi Eb-győztes lett női K–1 1000 méteren a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokság kajak-kenu versenyének zárónapján, vasárnap. A Bragato Giada, Nagy Bianka kettős női C–2 200 méteren, a Kiss Blanka, Lucz Anna női K–2 200 méteren, a Nádas Bence, Kopasz Bálint duó pedig férfi K–2 500 méteren szerzett aranyérmet.

Pupp Noémi aranyérmet szerzett női K–1 1000 méteren. Az Atomerőmű SE versenyzőjének nem sikerült a legjobban a rajtja, de 500 méternél már ő állt az élen. Ellenfelei nagyot hajráztak az utolsó métereken, ám nem tudták megelőzni, a paksi kajakos sikeresen visszaverte a támadásokat és elsőként ért célba. Pupp a versenyt követően nyilatkozott a Nemzeti Sportnak:

Miniinterjú Pupp Noémivel
– Úgy versenyzett, mintha már kismilliószor járt volna K–1 ezer méteren Európa-bajnoki döntőben. Ön is ilyen nyugodtnak élte meg a futamot?
– Pedig az elején beragadtam, éreztem, hogy a spanyol Isabel Contreras és a lengyel Justyna Iskrzycka is elcsúszik mellettem. De a közepe szerintem „patika” volt. A végére szerencsére akkora előnyöm volt, hogy az erősen hajrázó lengyel lány már nem talált fogást rajtam. Aztán valamiért az eredményhirdetés előtt azt mondta nekem, hogy második lettem. Én meg egy pillanatra elhittem neki, annyira meggyőző volt. Aztán bemondták Lengyelországot másodiknak, nagy kő esett le a szívemről.

– Az elhibázott rajt után változtatott a futam előtti terveken?

– Nem, csak próbáltam a saját iramomban haladni, nem estem kétségbe, a legjobbakkal készültem erre az Európa-bajnokságra, nem éreztem, hogy nagy baj lenne.

– Szerepelt a világbajnokságon, Münchenben pedig olimpiai számban negyedik helyezést ért el, míg kajak egyesben ezer méteren kontinensbajnok lett. Mondhatjuk, hogy Pupp Noémi megérkezett a nemzetközi felnőttmezőnybe?
– Reméljük, igen. Én ezt nem szeretem kimondani, de remélem, hogy ezután meghatározó tagja lehetek a magyar válogatottnak.

– Nővérével, az olimpiai ötödik helyezett cselgáncsozó Rékával beszélt már a futam óta?
– Még nem, mert ő éppen Japánban edzőtáborozott, az előfutamokat, középfutamokat látta, de most éppen utazik. Ez az érem az ő érdeme is, mindenben támogattuk egymást, és én tőle tanultam meg, mit jelent sportolónak, sportembernek lenni.
Pupp Noémi Európa-bajnok! (Fotó: MTI)
Pupp Noémi Európa-bajnok! (Fotó: MTI)

Bragato Giada és Nagy Bianka női C–2200 méteren hatalmas csatában aranyérmes lett. A magyar párosnak nem indult a legjobban a futam, azonban fokozatosan dolgozták le a hátrányukat és a spanyol hajót beérve, centikkel megnyerték az Európa-bajnokságot.

„Semmit sem láttam a befutóból – vallotta be Bragato Giada. Bianka rúgta be a hajót, én nem mertem, úgy voltam vele, megyek a bójáig, biztos, ami biztos. Egyszerre szólalt meg négy duda, nem tudtam, melyik a miénk, aztán Bianka mondta, hogy minket írtak ki elsőnek. Visszakérdeztem, tényleg? Annyira örültem...”

Társa, Nagy Bianka elmondta, „muszáj” volt nyerniük, mert a szombati, ötszáz méteren szerzett ezüstérmük után tett egy ígéretet a köztévének. Kiemelte, hogy a rajttal szoktak gondban lenni, ezúttal viszont az is remekül sikerült, és reméli, jövőre már az olimpiai távon is győznek. Bragato hozzáfűzte, ez egy „friss” páros, hiszen tavaly térdeltek össze először, de folyamatosan látszik a fejlődés, „van még bennük”.

„De nem idén! – tette hozzá Nagy. – Érzem, hogy fáradunk, a szeptemberi, szegedi U23-as vébére még összeszedjük magunkat, aztán pihenünk egy nagyot, jövőre folytatjuk a fejlődést.”

Szépen sikerült a rajt Kiss Blankának és Lucz Annának a női K–2200 méteres versenyen. Az előnyüket nem adták ki a kezeik közül, a lengyeleket lehajrázva, magabiztosan megnyerték az Európa-bajnokságot. A páros aranya volt a harmadik a vasárnapi döntők során.

„Örülök, hogy a kanadai világbajnokság után az Európa-bajnoki címet is »behúztuk« – örömködött a mindig mosolygós K–2 200 méteres egység sztrókja, Kiss. – Igazából egyáltalán nem jöttünk jó pályát, de ez mit sem számít, hiszen nyertünk.”

Lucz, aki tegnap ugyanezen a távon egyesben szoros befutó után „csak” negyedik lett, hozzátette, végig érezte, hogy elöl vannak, nem nézelődött, csak hajtott, ahogy bírt, a célba érés után pedig Kiss Blanka, aki a hajó elejéből látta, hogy győztek, szólt neki is, hogy örülhetnek.

Azonban nagy ünneplésbe egyelőre nem foghattak, hiszen a záró nap során még vár rájuk egy K–4 500 méteres döntő is. Felmerült a kérdés, mennyi erejük maradt egy Európa-bajnoki kétszáz méter után, amire Kiss Blanka felelt tréfásan: „Minden, minden megmaradt!”

Komolyra fordítva a szót hozzátette, gondolatban már azon a döntőn jár, hiszen meg akarja mutatni, hogy a várakozástól elmaradó kanadai teljesítményük ellenére ötszáz méteren is lehet rájuk számítani.

Kiss Blanka és Lucz Anna aranyérmet szereztek női K–2 200 méteren (Fotó: MTI)
Kiss Blanka és Lucz Anna aranyérmet szereztek női K–2 200 méteren (Fotó: MTI)

Kopasz Bálint szombaton már szerzett egy aranyérmet férfi K–11000 méteren, vasárnap pedig Nádas Bencével ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára a K–2500 méter döntője után. A magyar hajó 300 méternél kezdett el hajrázni, egyhajónyi hátrányból érte be a németeket és megszerezte a magyar válogatott negyedik aranyát a zárónapon.

„Nem is számítottam másra – mondta a szombaton a királyszámban is Európa-bajnok Kopasz. – Jellemző, hogy együtt mozognak a versenyzők, bár a németek nagyon erősen kezdtek, kilőttek a mezőnyből, de előre megbeszéltük Bencével, hogy bármi történik, tartjuk magunkat a taktikához, tudva, hogy az utolsó ötven-száz méter a legfontosabb ezen a távon.”

Nádas Bence is hangsúlyozta, kifejezetten a házigazdáktól számítottak nagyon erős kezdésre, és kimondottan a stratégia része volt, hogy ne reagáljanak a németek által diktált tempóra, fegyelmezetten a saját pályájukat csinálják – ami Kanadában világbajnoki címhez juttatta őket.

„Ugyanúgy csináltunk mindent, mint akkor – vette vissza a szót Kopasz. – Okos rajt, nagyon erős utazó, majd kétszáznál Bence hoppolt, fokozatosan felhúztuk a tempót, és az utolsó százon mindent beleadtunk, ami még bennünk volt. Persze, savasodtunk, ahogy ilyenkor szoktunk. A németek is jobb formát mutattak, mint a világbajnokságon, de így még szebb nyerni. Látványos versenyt vívtunk, izgalmas, menő.”

Nádas hozzátette, bár nagyon jó az összhang kettejük között, és szeretnek együtt dolgozni, a jövő évi, duisburgi világbajnokságon nem biztos, hogy ugyanebben a felállásban indulnak majd, hiszen ott már az olimpiai kvótákért is megy a küzdelem, és ha a kirakós úgy adja ki, lehet, hogy a csapat célja érdekében „fel kell áldozni” a kettősüket.

 

Kopasz Bálint Nádas Bencével is Európa-bajnok lett (Fotó: MTI)
Kopasz Bálint Nádas Bencével is Európa-bajnok lett (Fotó: MTI)

 

A női K–1500 méteres versenyében Rendessy Eszter nem a legjobban kapta el a rajtot, azonban 300 méternél már az első helyért harcolt. Lengyel ellenfelét talán kis időre meg is előzte, azonban Anna Pulawska remekül hajrázott és megnyerte a döntőt. Rendessyt többen is támadták az utolsó százon, azonban ezeket visszaverte és megtartva a második pozíciót, ezüstérmet szerzett.

„Alig találom a szavakat... – nyilatkozta Rendessy, aki 19 évesen, olimpiai számban világbajnoki hetedik helyezése után a müncheni multisport Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. – Csak annyit érzékeltem a futam alatt, hogy jó helyzetben vagyok. Nem nézelődtem, az utolsó ötvenen csak a célt néztem, és arra gondoltam, mindegy, hogyan, csak érjek be. Nem is fogtam fel még, hogy olyan világsztárokkal küzdök, akiket eddig csupán a tévében néztem otthonról, ámulva, hogy mire képesek.”

Kiss Blanka a délelőtti K–2 200 méteres Európa-bajnoki cím után azzal viccelődött, hogy minden energiája megmaradt a K–4 500 méteres döntőre. A szóban forgó finálé után már nem beszélt hasonló kipihentségről – hiszen a Lucz Annával, Csikós Zsókával és Gazsó Alida Dórával teljes négyesnek minden tartalékára szüksége volt, hogy bronzérmet nyerjen.

„Az utolsó cseppig kifacsartunk magunkból mindent – mondta Kiss Blanka. – Szomorúak semmiképp sem lehetünk.”

Csikós elárulta, egy pillanatig az volt – ugyanis úgy látta, negyedikként ért célba a magyar hajó.

„Ráadásul senki nem is ünnepelt előttem – magyarázta a Szolnoki KKK versenyzője. – Borzasztó szoros volt a befutó a második és a negyedik hely között, ezért megnyert bronzként tekintek erre.”

A négyes legrutinosabb tagja, Gazsó, aki egyedüliként maradt a csapathajóban a kanadai világbajnokságon látott egységből, háláját fejezte ki Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki a legnagyobb támogatója volt, hogy ebben a felállásban álljanak rajthoz – ami végül a harmadik hellyel kifizetődött.

 

Férfi K–2 1000 méteren Noé Bálint és Kulifai Tamás a negyedik helyen végeztek. A magyar hajó gyengébben kezdett, viszont a nagy hajrájának köszönhetően még a dobogóért is harcban volt. A bronzérmes olasz egységet aztán nem tudta megelőzni, így a negyedik helyen ért célba.

Sokáig az élbollyal haladt, végül ötödikként ért célba egy elképesztően szoros befutójú versenyben (a második és negyedik helyezett egy tizedmásodpercen belül volt) Hajdu Jonatán és Fekete Ádám C–2 500 méteren. Ennek ellenére a páros pont fordítva élte meg a helyzetet: a pálya első felével maradtak elégedetlenek.

„Hagytuk, hogy elmenjenek a spanyolok, de a többiekkel együtt mentünk – elemezte a futamot Hajdu. – Azt hittük, belefér, ha kényelmesebben utazunk, és a végén nagyot indulunk, ez most ennyire volt elég.”

Fekete hozzátette, a vb-döntőn sem mentálisan, sem fizikailag nem voltak világversenyhez méltó formában, ám emlékezhetünk, sérülések és betegségek nehezítették a felkészülésüket – ő azonban nem akar ezzel takarózni, úgy fogalmazott, „minden hajónak megvan a múltja, de ez ilyenkor senkit nem érdekel”. Nemes egyszerűséggel: keményen kell edzeni, és sokat versenyezni, az meghozhatja a kívánt eredményt.

Korisánszky Dávid és Hodován Dávid a férfi C–2200 méteres versenyszámban hatodik helyen végeztek. A magyar páros a táv egészében a középmezőnyben haladt és a berúgással sem tudott nagyot javítani.

Birkás Balázs a hatodik helyet szerezte meg a férfi K–1200 méteres döntőjében. A magyar kajakos a szoros versenyben végig a dobogósok mögött haladt és mindössze hat századdal maradt le a bronzéremről.

Női C–1200 méteren Takács Kincső a rossz rajtja miatti hátrányát nem tudta ledolgozni és a nyolcadik helyen ért célba.

A férfi C–1 500 méteres verseny B-döntőjében Kiss Balázs az első helyen ért be és összesítésben a tizedik helyen végzett.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÜNCHEN
KAJAK-KENU
Vasárnapi eredmények
Férfiak
K–1 200 m
Európa-bajnok:
Kevin Santos (Portugália) 36.975 mp
2. Roberts Akmens (Lettország) 37.028
3. Petter Menning (Svédország) 37.055
...6. Birkás Balázs 37.141
K–2 500 m
Európa-bajnok:
Nádas Bence, Kopasz Bálint 1:31.141 p
2. Felix Frank, Moritz Florstedt (Németország) 1:31.434
3. Mindaugas Maldonis, Andrej Olijnik (Litvánia) 1:32.210
K–2 1000 m
Európa-bajnok:
Martin Hiller, Grossmann Tamás (Németország) 3:13.812 p
2. Francisco Cubelos, Inigo Pena (Spanyolország) 3:14.505
3. Samuele Burgo, Andra Schera (Olaszország) 3:15.062
4. Noé Bálint, Kulifai Tamás 3:15.491
C–1 500 m
Európa-bajnok:
Martin Fuksa (Csehország) 1:47.183 p
2. Serghei Tarnovschi (Moldova) 1:48.160
3. Catalin Chirila (Románia) 1:48.364
...10. (a B-döntőben 1.) Kiss Balázs
C–2 200 m
Európa-bajnok:
Aleksander Kitewski, Arsen Sliwinski (Lengyelország) 36.919
2. Antoni Segura, Alfonso Benavides (Spanyolország) 37.592
3. Henrikas Zustautas, Vadim Korobov (Litvánia) 37.595
...6. Korisánszky Dávid, Hodován Dávid 38.096
C–2 500 m
Európa-bajnok:
Joan Antoni Moreno, Adria Sieiro (Spanyolország) 1:44.822 p
2. Wiktor Glazunow, Tomasz Barniak (Lengyelország) 1:45.499
3. Sebastian Brendel, Tim Hecker (Németország) 1:45.510
...5. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:46.118

Nők
K–1 500 m
Európa-bajnok:
Anna Pulawska (Lengyelország) 1:53.881 p
2. Rendessy Eszter 1:54.981
3. Emma Jörgensen (Dánia) és
Anja Osterman (Szlovénia) 1:55.206
K–1 1000 m
Európa-bajnok:
Pupp Noémi 4:00.276 p
2. Justyna Iskrzycka (Lengyelország) 4:00.542
3. Isabel M. Contreras (Spanyolország) 4:01.419
K–2 200 m
Európa-bajnok:
Kiss Blanka, Lucz Anna 37.352
2. Dominika Putto, Katarzyna Kolodziejczyk (Lengyelország) 37.568
3. Paulina Paszek, Jule Hake (Németország) 38.690
K–4 500 m
Európa-bajnok:
Lengyelország (Karolina Naja, Anna Pulawska, Adrianna Kakol, Dominika Putto) 1:35.251
2. Dánia (Frederikke Matthiesen, Sara Milthers, Pernille Knudsen, Bolette Iversen) 1:37.709
3. Magyarország (Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra) 1:37.752
C–1 200 m
Európa-bajnok:
Antía Jácome (Spanyolország) 48.642 mp
2. Ludmila Luzan (Ukrajna) 49.271
3. Vanesa Tot (Horvátország) 49.489
...8. Takács Kincső 51.030
C–2 200 m
Európa-bajnok:
Bragato Giada, Nagy Bianka 44.066 mp
2. Antía Jácome, Maria Corbera (Spanyolország) 44.118
3. Lisa Jahn, Sophie Koch (Németország) 44.879

 

KÉSŐBB
15.30:férfi K–1 5000 m (Noé Bálint)
16.05:női K–1 5000 m (Kőhalmi Emese)
16.50:női C–1 5000 m (Balla Virág)

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik