Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó) 2019.08.24 17:40 Frissítve: 2019.08.24 21:09

Kajak-kenu vb: Jó a kártyaparti, benne van a pakliban a kvóta is – Kammerer

A középfutamokkal folytatódott szombat délután a szegedi kajak-kenu világbajnokság. Olimpiai távon az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta mellett a Kammerer Zoltán, Gál Péter István alkotta kajakpáros is döntőbe jutott, és a férfi kajaknégyes is érdekelt lesz a vasárnapi fináléban. A férfi kenusok 200 méteres döntőjében Hajdu Jonatán lesz érdekelt. Kiss Tamás C–1 1000 méteren B-döntőzik. 

Kozák Danuta bejutott az egyéni döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A délutáni középdöntőkben először Kozák Danuta szállt vízre K–1 500 méteren, s futamában a második helyen ért célba az új-zélandi Lisa Carrington mögött, ezzel biztosította helyét a vasárnapi  döntőben.

GALÉRIA A SZOMBATI NAPRÓL ITT! 

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István alkotta kajakpárosnak óriásit kellett harcolnia a fináléért K–1 1000 méteren. Bár a féltáv után még vezettek, a hajrához közeledve a futamot megnyerő olaszok elhúztak a mezőnytől, s a franciák is a magyar egység elé kerültek. De a célhoz közeledve Kammererék is rá tudtak tenni még egy lapáttal, így a harmadik helyen végezve bejutottak a vasárnapi döntőbe.

 

A pályafutása 16. világbajnokságán szereplő Kammerer Zoltán a futam után az NSO Tv-nek elmondta, ki akarja minden pillanatát élvezni a hazai vb-nek. S hogy mekkora esélyt lát az olimpiai kvóta megszerzésére?

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István alkotta kajakpárosnak óriásit kellett harcolnia a fináléért (Fotó: Tumbász Hédi)

„Jó kártyaparti zajlik, és benne van a pakliban a kvóta is. A német egység kilógott a mezőnyből, de nyolc egység szinte egyforma időt ment. Bármi lehet. Mindig azt mondtam Petinek, ha a döntőig eljutunk, utolsók nem leszünk, mert egy mindig feladja. Tehát a nyolcadik hely már megvan, hat egység kap kvótát. Kettőt meg kellene még előzni, és akkor nagyon boldog lennék” válaszolta a 41 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos.

 

Kiss Tamás C–1 1000 méteren a negyedik helyen ért célba futamában, így csak a B-döntőben lesz érdekelt. Ezzel pedig a kvótaszerzési esély is elúszott ebben a versenyszámban.

C–1 200 méteren Hajdu Jonatán döntőbe jutásához kétség sem férhetett, futamgyőztesként biztosította a helyét a vasárnapi fináléban.

Hajdu Jonatán döntőbe jutásához kétség sem férhetett (Fotó: Tumbász Hédi)

A napot a Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István alkotta kajaknégyes zárta a tokiói olimpián debütáló 500 méteresen távon. A magyar egység sokáig vezetett, a célhoz közeledve viszont a szlovákok elmentek mellette, a második hely azonban így is meglett, két századdal megelőzve a cseheket.

Izgalmas volt a vége, de ott van a döntőben a férfi kajaknégyes 500 méteren (Fotó: Tumbász Hédi)


A négyes tagjai a futam után arról beszéltek az NSO Tv-nek, hogy a döntőig ki kell javítaniuk néhány hibát, amit a középfutam alatt tapasztaltak. De az erőt mindenképpen érzik magukban, s úgy vélik, ha jó pályát mennek, az valami nagyon jót jelent majd. 

 

A KÉT VILÁGBAJNOKI CÍMET HOZÓ SZOMBATI VERSENYNAP DÖNTŐIRŐL ITT OLVASHAT RÉSZLETESEN!

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

A férfi kajaknégyes is döntős (Fotó: Tumbász Hédi)

 

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.