nemzetisport.hu
2018.01.06 22:37 Frissítve: 2018.01.06 22:53

Kajak-kenu: sífutással készülnek a szezonra a magyar fiatalok

Két fiatal magyar kajak-kenu reménység, a kétszeres Európa-bajnok 23 éves Lucz Dóra és a 20 éves Eb-bronzérmes Kopasz Bálint egy ausztriai, magaslati sífutó-edzőtáborban folytatja a felkészülést a szezonra.

Lucz
Lucz Dóra gyerekkorában gyakran síelt (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 

Kajakosaink szombaton indulnak Ramsauba, ahol jövő péntekig maradnak. Kopasz Bálint szülei, azaz edzői, valamint Lucz Dóra trénere, Almási Nándor is velük utaznak Ausztriába, írja a Kajakkenusport.hu.

„Amikor még az osztrák válogatottat edzettem, minden évben három hetet sífutó-edzőtáborban töltöttünk, aminek meg is lett az eredménye, mert 2011-ben Szegeden az osztrák női kajak páros világbajnok lett 500 méteren” – kezdte Almási Nándor, aki nagyon hasznosnak tartja a magaslati edzőtáborokat.

Ugyan 1500 méter felett szokás a magaslati jelzőt használni, és Ramsauban csak valamivel 1200 méter fölött lesz a szállásuk, de 1600 méteren is van sífutópálya, így oda is felmehetnek edzeni. Mindennap két tréning szerepel majd a programban, délelőtt egy kétórás sífutás, délután pedig egy körülbelül másfél órás konditermi edzés vagy úszás vár a fiatalokra.

„Elég nagy megterhelést kap majd a szervezet az oxigénhiányosabb környezetben, de nem csak ezért tartom hasznosnak a sífutást, a két sportág ugyanis mozgásban nagyon hasonlít egymásra. A sífutásban az úgynevezett botozás olyan, mint az evezés, ahogy elfordul a törzs, és vállal, háttal leterheli a botot. A norvég kajakosok például egész télen sífutnak” – mondta Almási.

Kopasz
Kopasz Bálintra is napi két edzés vár Ramsauban (Fotó: Földi Imre)

 

A szakember elárulta azt is, hogy az első két-három nap Kopasz Bálint számára a technikai gyakorlásról fog szólni, Lucz Dóra azonban nem először fog sífutni.

„Korábban voltam már két ilyen edzőtáborban a magyar szövetség jóvoltából, az nagyon jól szolgálta a felkészülést, mert fejlesztettük az állóképességet, ráadásul ilyenkor magaslaton is vagyunk. Ha jól tudom, Bálint még nem próbálkozott a sífutással, szóval remélem, hogy tudom majd tartani a lépést így, hogy van egy kis előnyöm vele szemben” – fogalmazott az Európa-bajnok kajakos, aki egyébként gyerekkora óta síel. A múlt héten ugyancsak Ausztriában töltött néhány napot, ezért nem lesz neki újdonság a környezet sem.

„Amíg nem kajakoztam, addig gyerekkoromban többet síeltem, de mióta versenyszerűen kajakozom, azóta csak évente néhány nap jut rá” – mondta Lucz Dóra, aki márciusban Dél-Afrikába utazik meleg égövi edzőtáborba.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.