Kajak-kenu: Most úgy érzem, újra tudom indítani a versenylovakat – Kozák Danuta

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.04.22. 14:37
null
Kozák Danuta bizakodó (Fotó: Nemzeti Sport)
Csütörtökön, a tokiói olimpia gyorsasági kajak-kenu versenyeinek rajtja előtt száz nappal online sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ). Az eseményen vezetők és versenyzők számoltak be a felkészülésről, az előttünk álló három hónap menetrendjéről, versenyeiről.

 

Hüttner Csaba, a felnőtt kajak-kenu válogatott szövetségi kapitány a sajtóeseményen ismertette a sportág versenyprogramját. A szezon május 5–6-án Szegeden indul; a viadal a női kenusok 500 méteres páros versenyszámában már olimpiai válogató lesz, míg férfi K–1 200, K–2 1000 és C–1 1000, valamint női C–1 200 méteren a május 12–13-i európai olimpiai pótkvalifikációs viadalon való részvételért versenyeznek a sportolók. A többi versenyszámban az első viadal tájékoztató jellegű megméretés lesz.

„A pótkvalifikációs válogató alól egyetlen egység, az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu páros kapott felmenést, amely az elmúlt évben mutatott teljesítményével kivívta, hogy védettséget kapjon – kezdte Hüttner Csaba, aki bízik benne, hogy további kvótákat tudnak szerezni a meglévő 13 mellé. – A pótkvalifikációs versenyt közvetlenül világkupaverseny követi a Maty-éren, amelyen valamennyi, a kajak-kenu sportágban számító nemzet versenyzői rajthoz állnak, és amelyen igen népes mezőny várható.”

Az olimpiai kvótaszerzésre a május 20. és 23. közötti oroszországi pótkvalifikációs viadal kínál még esélyt, amelyen az utolsó, úgynevezett szuperkvótákat osztják ki. Barnaulban ugyancsak rendeznek világkupát is, azon azonban a magyar versenyzők nem vesznek részt, mert – miként a kapitány fogalmazott – időben túl közel van a hazai szezon kiemelkedően fontos viadalához, a május 28–30-i olimpiai válogatóhoz.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Duisburg ugyan vasárnap visszamondta a június elejére tervezett Európa-bajnokság megrendezését, korántsem biztos, hogy nem lesz a sportágban idén kontinensbajnokság.

„Az Európai Kajak-kenu Szövetség megkereste a magyar szövetséget, megkezdtük a tárgyalásokat, de van más jelentkező is a rendezésre – utalt arra Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, hogy a lengyelek is jelezték, Poznań ugyancsak vállalná a verseny lebonyolítását. – Megtiszteltetés lenne, ha az Európa-bajnokságot is Szeged rendezhetné a 2019-es kvalifikációs világbajnokság és a májusi pótkvalifikációs viadal után, utóbbira egyébiránt csaknem hatvan ország jelezte a részvételét. Mindent megteszünk, hogy legyen Eb, amely nálunk ráadásul a tokiói válogatási rendszer részét képezi. A szezon hamarosan indul, a visszaszámlálás elkezdődött, nagyon kemény száz nap következik.”

Miután kialakul a csapat összetétele, megkezdődik a közvetlen felkészülés a játékokra, majd a rajt előtt egy héttel a mieink elutaznak Takamacuba, az akklimatizációs edzőtáborba.

Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója arról beszélt, hogy noha a szokásosnál nehezebb volt idén megszervezni a külföldi meleg vízi edzőtáborozásokat, minden helyszínen, Dél-Afrikában, Portugáliában és Spanyolországban is biztonságos körülmények között készülhettek a magyar csapatok, és valamennyien el tudták végezni a tervezett munkát. Időközben megkezdődtek az olimpiával kapcsolatos logisztikai munkálatok is.

A vezetők hozzátették: továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a sportolók, edzőik és stábtagjaik védelmére, odafigyelnek arra, hogy az élversenyzők a többiektől elszeparáltan készüljenek, folyamatosan tesztelik a kerettagokat, a versenyzőkkel kapcsolatba kerülő szakembereket. Megjegyezték: az olimpiai válogatottba kerülésre esélyes versenyzők és a velük dolgozók valamennyien beoltatták magukat, már csak néhányan várnak a második oltásukra.

Weisz Róbert, a parakenu-szakág szövetségi kapitánya arról tájékoztatott, hogy az épek versenyéhez hasonlóan a para kajak-kenusoknál is hatalmas az érdeklődés az utolsó kvótaszerző versenyre. A szegedi viadalra több ország versenyzője jelentkezett, mint a 2019-es világbajnokságra.

„A szakág jelenleg három paralimpiai kvótával rendelkezik, bízom abban, hogy további kvótával, kvótákkal tudjuk bővíteni a Tokióba utazó csapatot” – bizakodott Weisz Róbert.

A sajtótájékoztatón Schmidt Gábor végül bejelentette, hogy a Gránit Bankkal meghosszabbították az együttműködésüket, a Mercedes-Benz Hungária Kft. pedig továbbra is autókkal segíti a kajak-kenusok felkészülését.

Hosszú idő után adott hírt magáról a Magyar Kajak-kenu Szövetség csütörtöki online sajtótájékoztatóján Kozák Danuta; az ötszörös olimpiai bajnok klasszis portugáliai edzőtáborból jelentkezett be a médiaeseményre.

„Két héttel tovább maradtunk a tervezettnél, mert miután ránéztünk az időjárás-előrejelzésre, úgy láttuk, az otthoni tavasz még várat magára. Portugáliában viszont a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb viszonyok között tudtunk eddig is készülni, nem volt annyira szeles az idő, mint szokott, és többször volt húsz fok feletti hőmérséklet. A kedvezőtlenebb otthoni vírushelyzet miatt is úgy ítéltük meg, jobb, ha még itt folytatjuk a felkészülést” – adott helyzetjelentést Kozák Danuta.

A hamarosan kezdődő szezon kapcsán az FTC kajakosa óvatosságra intett, mondván: „Először essünk túl a május végi válogatóversenyen, amelyen hatalmas lesz a tét: egyetlen ötszáz méteren fog eldőlni az egész év. Jó úton haladok, vannak jó eredmények és jól sikerült edzések a hátam mögött, ezért bizakodó vagyok, de a pályán derül ki, hogyan sikerült a felkészülésem.”

Noha azt a kérdést korainak tartotta, hogy megcélozza-e a triplázást, azaz egyesben, párosban és négyesben is rajthoz állna-e Tokióban, ha kivívja az indulás jogát, azt elárulta: a K–2 500 méterben is gondolkodik.

„Voltak kísérletek, több lehetséges párostárssal is összeültem idén. Kipróbáltuk például Lucz Dórával is, akivel 2020 óta egy csapatban készülünk. Még nem tudok százszázalékos választ adni arra a kérdésre, kivel indulok a válogatón, vélhetően két héttel a viadal előtt dőlhet el, de az is lehet, hogy csak a nevezési listából fog kiderülni” – folytatta sejtelmesen Kozák.

A világklasszis újságírói kérdésre kitért arra is, hogy neki kifejezetten jól jött az olimpia egyéves elhalasztása.

„Nagyon nehéz volt a 2019. év, a szegedi világbajnokságon mentálisan és fizikailag is fáradt voltam. Amikor az eredeti terv szerint elkezdtük az olimpiára a felkészülést, télen nagyon jó állapotban voltam, de közbejött két jelentősebb sérülés, ami miatt másfél hónapra le kellett állnom. A többiek már mind vízre szálltak, amikor én még csak regenerálódtam. Abban az állapotban szinte lehetetlen lett volta topformában rajthoz állni a válogatón. Miután elhalasztották a játékokat, az év hátralévő részét pihenéssel töltöttem, végre el tudtam menni nyaralni, amire gyerekkorom óta nem volt példa. Az, hogy kimaradt egy év a versenyzésből, nem teljesen ismeretlen helyzet; amikor a kislányom született, ugyancsak kihagytam egy évet.”

Kozák Danuta hozzáfűzte: az, hogy már nem egyedül, hanem újra egy kisebb csoportban dolgozik, megkönnyíti a felkészülését, és idén már egészségügyi problémák sem hátráltatták a téli-tavaszi munkáját.

„Most úgy érzem, újra tudom indítani a versenylovakat, de kell még az a kis idő, ami a válogatóig hátra van” – zárta gondolatait Kozák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik