Dombi és Kökény arany-, a női négyes bronzérmes a kajak-kenu Eb-n

Vágólapra másolva!
2012.06.23. 11:03
null
Kovács Katalin, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina és Szabó Gabriella (balról jobbra) 3. lett K–4 500 méteren (Fotó: Tumbász Hédi)
A zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon ma délelőtt rendezték meg az 1000 méteres távok, illetve a női K–4 500 méteres fináléját. A magyar csapat egy arany-, egy ezüst és két bronzéremmel zárta a szombati döntőket. A legnagyobb sikert a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős érte el, amely győzött a K–2 1000 méteres olimpiai távon.

Az első (nem olimpiai) szám a női K–1 1000 méter volt, melyen Farkasdi Ramóna képviselte a magyar színeket. Az ötös pályán induló magyar versenyző nem rajtolt igazán jól, de ennek ezen a távon nincs túlzottan nagy jelentősége. Ezt bizonyítja, hogy fél távnál Farkasdi az élen haladt. A táv második felére azonban elfáradt, végül a negyedik helyen végzett. Lengyel arany-, német ezüst- és osztrák bronzérem született.

A következő szám a férfi C–1 1000 méteres táv volt, melyben Varga Dávid képviselte a magyar színeket. A szám olimpiai bajnoka és címvédője, Vajda Attila ugyanis a múlt heti hazai válogató után úgy döntött, hogy kihagyja az Európa-bajnokságot. Távollétében a német Sebastien Brendel győzött, megelőzve a francia Mathieu Gubelt és a fehérorosz Zsukovszkit. A gyomorfertőzéssel bajlódó Varga 8. helyen ért célba. A győztes Brendel a londoni olimpián Vajda egyik nagy ellenfele lehet.

A számot a férfi K–1 1000 méter követte, de ebben nem volt magyar a döntőben, mert pénteken Slezsák István csak a B-döntőre kvalifikálta magát és végül 16. lett. A döntőt a német Max Hoff nyerte meg, aki az olimpiára is esélyesként utazik.

A hölgyeknél egy újabb nem olimpiai szám, a K–2 1000 méter következett a Kárász Anna, Vad Ninetta magyar kettőssel a mezőnyben. A vírusos gyomorfertőzés Vad Ninetta felkészülését is hátráltatta, de a mieinknek így is sikerült bejönniük a második helyre a lengyel hajó mögé, a harmadikon a spanyolok végeztek.

Kárász Anna és Vad Ninetta másodikként ért célba
Kárász Anna és Vad Ninetta másodikként ért célba

 

Ezután érkezett el a számunkra talán leginkább várt, az elmúlt napokban itthon a legtöbb vihart kavaró női K–4 500 méteres szám, a nap egyetlen női olimpiai száma. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina négyes tegnap a németektől jócskán elmaradva a második helyen jutott be a fináléba.

HAT MAGYAR HAJÓ DÖNTŐS 200-ON
A 200 méteren érdekelt hét magyar hajó közül hat szerepelhet majd a táv vasárnapi döntőiben. A szombat délutáni előcsatározások során a K-1-ben olimpiai résztvevő Douchev-Janics Natasa és a férfiak hasonló számában londoni indulási jogért küzdő Dudás Miklós egyformán magabiztos előfutam-győzelemmel biztosította helyét a legjobbak között, míg a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó második hellyel lépett egyenes ágon tovább. A Sík Márton, Beé István kajakos kettős harmadik, Horváth Gábor (C-1) negyedik, az újonc Szilvásy Nóra, Szabó Petra kajakpáros pedig hatodik lett első pályáján, így mindhárom egység középfutamra kényszerült. A folytatás- ban a két duó közül a női második, a férfi pedig harmadik lett, így bejutott a legjobb kilenc közé, Horváth viszont ismét csak negyedikként ért célba, így ő a zárónapon a B fináléban szállhat vízre. A kenus Takács Kincsőnek ezúttal még nem kellett lapátolnia, női C-1 200 méteren ugyanis a kevés nevező miatt csak finálét rendeznek. (MTI)

„Sz.r volt, nincs mit szépíteni” – így kommentálta Csipes Ferenc edző a lányok tegnapi futamát. A mieink ma nagyon gyengén rajtoltak, szemben a rajtspecialista portugálokkal, a vb-címvédő fehéroroszokkal és a németekkel, akik fél távnál vezettek is. A magyar csapat a rossz kezdés után feljött ugyan, de nem tudott igazán jól hajrázni, így végül csak a harmadik helyen végzett a győztes németek és a fehéroroszok mögött. A vártnál rosszabb helyezésben szerepet játszhatott Kovács Katalin betegsége.

A két női szám után a férfi C–2 1000 méteres egységek szállhattak vízre, köztük a Sáfrán Mátyás, Nagy Péter kettős. A versenyt a románok nyerték meg a németek és a fehéroroszok előtt, a mieink hatodikok lettek. Ebben a számban egyébként a korábbi kvalifikációs versenyeken nem sikerült kvótát szereznünk, így nem meglepő, hogy ezúttal sem végzett a mezőny első felében a magyar egység.

A férfiaknál az első, ráadásul olimpiai szám, amelyikben éremesélyesként indultunk, a K–2 1000 méteres táv volt, miután a Dombi Rudolf, Kökény Roland alkotta kettősünk a legjobb idővel jutott be a fináléba. A magyar egység nem sokkal a rajt után élre is állt, és szinte végig vezetve, fél hajóhosszal győzött a németek, illetve a szerbek előtt.

„AZ ERŐ NINCS VELEM” – KOVÁCS KATALIN

A női K–4 500 méteres távon a zágrábi Eb-n bronzérmes magyar csapatból Kovács Katalin a döntő után elmondta, hogy vírusos fertőzése miatt nem volt tökéletes erőben, ugyanakkor hangsúlyozta, nem most kell csúcsformában lenni.

„Tudjuk, hogy ennél több van bennünk, legalábbis bízunk benne – nyilatkozta a Magyar Televíziónak a K–4500 méteres döntő után a bronzérmes magyar csapat tagja, Kovács Katalin, akit vírusos gyomorfertőzés hátráltatott a verseny előtt. – Tegnap sokkal rosszabbul éreztem magam, ma már jobban vagyok, de az erő nincs velem. Nem tudom, hogy holnap mi lesz K–2500-on, de ebből az Európa-bajnokságból amúgy sem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Még van időnk, hat hetünk az olimpiáig, ami nagyon hosszú tud lenni, de kell is ennyi a megfelelő felkészüléshez.”

A szombati döntők a férfi kenu négyesek (C–4 1000 méter) versenyével fejeződnek be. A magyar színeket a Vasbányai Henrik, Tóth Márton, Mike Róbert, Németh Szabolcs egység képviselte, amely végig az élbolyban haladt, és bár a hajrára nem maradt annyi ereje, hogy a győztes fehéroroszokat és a második románokat meg tudja verni, de a bronzérmet megszerezte.

Ezzel egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar csapat a szombati döntőket.

Szemmel látható, Dombi Rudolf és Kökény Roland aranyat nyert (Fotó: Tumbász Hédi)
Szemmel látható, Dombi Rudolf és Kökény Roland aranyat nyert (Fotó: Tumbász Hédi)

 

KÖKÉNY: RÁIJESZTETTEM DOMBIRA

A zágrábi kajak-kenu Eb-n K–2 1000 méteren szerzett aranyérem után a magyar egység rutinosabb tagja, Kökény Roland elmondta, a győzelemhez az is kellett, hogy a hajrá előtt ráijesztett társára, Dombi Rudolfra.

„Nagyon jó pályát mentünk, sikerült az elején ellépnünk a többiektől, és meg is tudtuk tartani az előnyünket” – nyilatkozta a Magyar Televíziónak a K–2 1000 méteres magyar egység tagja, Kökény Roland, aki azért hozzátette, nem volt annyira sima a győzelmük, mint az esetleg kívülről tűnhetett. – Amikor a végén elindultak a németek, úgy rákiáltottam Rudolfra, hogy meg is ijedt, de meglett az eredménye, ritmust tudtunk váltani.”

„Ahhoz hogy az olimpián is hasonló eredményt érhessünk el, még nagyon sokat kell dolgoznunk” – tette hozzá Kökény.

„Háromszor indultunk meg a verseny során, összességében nagyon jól ment a hajó. Az olimpiával kapcsolatban azonban csak annyit mondhatok, hogy készülnünk kell tovább, úgy, ahogy eddig” – értékelt a páros másik tagja, Dombi Rudolf.


HÁTTÉR, TOVÁBBI NYILATKOZATOK

A pénteken még gyomorpanaszokkal küzdő, infúziót is kapó Vad Ninetta Kárász Annával párban ezüstérmes lett K–2 1000 m-en. Kárász feltehetően szintén elkapta szobatársától a vírust, hiszen az eredményhirdetés után ő is rosszul lett.

„Este már jobban éreztem magam, az éjszakám is jól telt, így szerencsére tudtam vállalni az indulást. Győzni szerettünk volna, de a körülményekhez képest most az ezüsttel is elégedettek lehetünk” – mondta a parton a KSI lapátforgatója, Vad.

Az olimpiára készülő 500-as női kajaknégyes – Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina – harmadikként siklott a célba a németek és a fehéroroszok mögött. Az egység a hétfői csapatkijelölés után a héten edzett először együtt, ráadásul a kétszeres ötkarikás bajnok, 31-szeres világbajnok Kovácsnak is „jutott” a társait elérő vírusfertőzésből, pénteken szinte semmit sem evett, este Vadhoz hasonlóan infúziót kapott, s még szombaton is gyengének érezte magát.
„Sajnos beragadtunk a rajtnál, de nem szomorkodunk, mert igazából egy jó szombati edzésnek fogtuk fel a versenyt” – nyilatkozott az MTI-nek a vezérevezős Szabó. Kozák hozzátette:

„Előre megbeszéltük, hogy nem stresszelünk erre a futamra. Ami jó, azt megtartjuk, ami rossz volt, azon pedig dolgozni fogunk, hogy kijavítsuk. Ebből az eredményből semmilyen következtetést nem szabad levonni, mi nem is tesszük.”

MTI

 

KAJAK-KENU-EB, ZÁGRÁB, A SZOMBATI DÖNTŐK
FÉRFIAK
K–1 1000 m
1. Max Hoff (Németország) 3:27.214 p
2. René Holten Poulsen (Dánia) 3:29.326
3. Francisco Cubelos (Spanyolország) 3:29.422
...16. (a B-döntőben 7.) Slezsák István
K–2 1000 m
1. Dombi Rudolf, Kökény Roland 3:13.981
2. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország) 3:15.011
3. Peter Gelle, Erik Vlcek (Szlovákia) 3:15.551
C–1 1000 m
1. Sebastian Brendel (Németország) 3:50.726
2. Mathieu Goubel (Franciaország) 3:51.462
3. Alekszandr Zsukovszkij (Fehéroroszország) 3:54.102
...8. Varga Dávid 3:56.842
C–2 1000 m
1. Liviu Alexandru Dumitrescu Lazar, Victor Mihalachi (Románia) 3:35.020
2. Peter Kretschmer, Kurt Kuschela (Németország) 3:35.544
3. Andrej Bagdanovics, Alekszandr Bagdanovics (Fehéroroszország) 3:35.744
...6. Sáfrán Mátyás, Nagy Péter 3:39.772
C–4 1000 m
1. Fehéroroszország 3:22.139 p
2. Románia 3:23.551
3. Magyarország (Tóth Márton, Mike Róbert, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs) 3:25.799
NŐK
K–1 1000 m
1. Malgorzata Wardowicz (Lengyelország) 4:01.023 p
2. Silke Hörmann (Németország) 4:02.251
3. Ana Roxana Lehaci (Ausztria) 4:02.867
4. Farkasdi Ramóna 4:04.51
K–2 1000 m
1. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 3:39.096
2. Kárász Anna, Vad Ninetta 3:40.740
3. Manchón Beatriz, Jana Smidakova (Spanyolország) 3:41.760
K–4 500 m
1. Németország 1:32.176
2. Fehéroroszország 1:33.356
3. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina) 1:34.832
KAJAK-KENU EB
TOVÁBBI PROGRAM
Szombat
200 m-es előfutamok 14.00
200 m-es középfutamok 16.00
Vasárnap
500 m-es és férfi K–4 1000 m-es döntők 9.00
200 m-es döntők 11.50
5000 m-es döntők 15.10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik