MTI, V. Á. 2022.06.27 18:43

Kajak-kenu: a 75 éve született Séra Miklós mesteredzőre emlékeztek

Séra Miklós kajakos mesteredzőre emlékeztek hétfőn délután a Fiumei úti Sírkertben abból az alkalomból, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat nevelő sportszakember vasárnap lett volna 75 esztendős – írja az MTI.

 

Séra Miklós 2007. október 22-én hunyt el (Fotó: Nemzeti Sport, archív)


Bevezetőként Garádi-Uszkay János, a rendezvényt szervező Sportbarátok Társasága alapító elnöke felidézte, hogy egykori osztálytársa, Séra Miklós 1961-ben az MTK-ban kezdett kajakozni, majd 10 évvel később már edzőként dolgozott a kék-fehér klubnál.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy Séra Miklós személyében 2007-ben egy olyan pedagógus távozott, aki generációkat nevelt fel és szerettette meg velük a sportot.

„Elképesztő módon tudta motiválni a versenyzőket, az a nevelési módszer pedig, ami őt jellemezte, ma rettentően hiányzik” – tette hozzá a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, aki ifistaként a tanítványa volt.

Séra Miklós telente a jégkorongozásnak hódolt, és ebben a sportágban is válogatott kerettag lett. Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy kiváló edző KSI-s hokiscsapatai minden évben bajnokok voltak, és az ifjúsági válogatott legtöbb tagját is az ő korongosai adták. Hozzáfűzte: személye előtt tisztelegve a hokiszövetség minden évben Séra Miklós-díjjal ismeri el a legjobb utánpótlásedző munkáját.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár személyesen nem ismerte, mégis nagy megbecsüléssel gondol Séra Miklósra.

„Mivel a kommunista időszakban, 1950 és 1990 között nem lehetett ide temetkezni, ezért számunkra minden olyan sportoló kincs, aki itt nyugszik” – fogalmazott a főigazgató, aki szerint a sportemlékezés manapság a virágkorát éli, és ebben az intézet is partner kíván lenni.

A rendezvény végén a jelenlévők – köztük a kétszeres olimpiai bajnok tanítvány, Horváth Gábor is – a megemlékezés koszorúit helyezték el Séra Miklós sírjánál.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.