MTI
2016.04.01 13:17 Frissítve: 2016.04.01 13:30

Elismerés: a maratoni kenus Kövér is örökös bajnok lett

Az ötszörös világbajnok maratoni kenus, Kövér Márton is bekerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokai közé.

 

Baráth Etele, a sportági szakszövetség (MKKSZ) elnöke a pénteki ünnepségen emlékeztetett rá, hogy azoknak a versenyzőknek a neve olvasható a Magyar Kajak-kenu Szövetség márványtábláján, akik olimpiai bajnoki címet szereztek vagy legalább öt világbajnoki aranyérmet nyertek. Az elnök kiemelte: a Merkel-Merkapt SE-ben kenuzó Kövér Márton azon a tavalyi győri maratoni kajak-kenu világbajnokságon gyűjtötte be negyedik és ötödik aranyérmét, amelyen fantasztikusan szerepeltek a magyar versenyzők.

Vaskuti István, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség első alelnöke – szintén örökös bajnok – azt hangsúlyozta, hogy a nagy munkabírásáról, tudatosságáról és szorgalmáról ismert Kövér Márton egész pályafutása példakép a fiatalok számára, hiszen a versenyzés mellett már sportmenedzseri és edzői végzettséget is szerzett.

„Olyan technikai és taktikai felkészültséggel bír, hogy még évekig meghatározó alakja lesz a maratoni szakágnak" – fogalmazott Vaskuti István.

Csabai Edvin, az MKKSZ egykor szintén maratoni szakágban versenyző szakmai igazgatója arról beszélt, szerencsésnek mondhatja magát, hogy a sportkarrierje nem esett egy időbe Kövérével, aki révén egy olyan kenus vette át tőle a stafétabotot, aki a világ élvonalát képviseli.

„Jó érzés, hogy jó pár év után újra maratoni versenyző neve kerülhetett fel a márványtáblára" – jelentette ki Csabai Edvin.

Az ünnepelt többek között jelenlegi edzőjének, Martinkó Gábornak, valamint korábbi mestereinek, Koléder Vilmosnak és Ludasi Róbertnek mondott köszönetet, valamint édesapjának, aki akkor is mellé állt, amikor 2008 végén egy évig felhagyott a versenyzéssel.

„Különösen annak örülök, hogy tavaly nyert egyéni és páros aranyérmemmel nem szakadt meg az a sorozat, hogy az eddig Győrben rendezett három maratoni világbajnokságokon kenuban eddig minden számban magyar győzelem született" – mondta Kövér Márton, aki tulajdonképpen duplán ünnepelhetett, hiszen felesége csütörtökön egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Kövér Márton eddig egyesben kétszer (2013 és 2015), párosban háromszor (2011, 2014 és 2015) nyert maratoni világbajnoki címet, s 51. versenyzőként került fel a magyar örökös bajnokok

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.