Paralimpia 2024: akár a hét kvóta is összejöhet a kajak-kenusoknál

Vágólapra másolva!
2023.10.02. 13:44
null
Kiss Péter Pál már megszerezte a párizsi kvótát (Fotó: Földi Imre)
Hajdu Botond, a magyar para kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint akár hét kvótát is szerezhetnek a jövő évi, párizsi paralimpiára. A csapat eddig négy indulási jogot gyűjtött.

A szakember a szövetség honlapjának adott interjúban úgy fogalmazott, a szakág pozitív évet zárt, köszönhetően a duisburgi kvalifikációs világbajnokságon nyújtott teljesítménynek.

„A vb előtt három kvóta volt a reális, igaz, korábban még négyről is beszéltem, de azt is mondtam, hogy ehhez kell majd egy kis szerencse is. Azt is tudtam, hogy erre a negyedik kvótára több versenyzőnek is esélye van, és ebből a szempontból is jól állunk, hiszen mások is tűzközelben vannak. Azt gondolom, hogy ez a kvótaszám a jövő évi pótkvalifikáción még bővülhet, de mindenképp jobb úgy nekimenni 2024-nek, hogy négy indulási jog már megvan” – mondta.

Felidézte, hogy a májusi, szegedi világkupán nem a legerősebb csapat indult, de így is szereztek öt érmet, és voltak újoncaik is, ami már jó előjelnek számított a későbbiekre nézve.

A kvótaszerzők között volt Kiss Péter Pál, aki ismét megvédte világbajnoki címét KL1 200 méteren azok után, hogy az év első felében sérült volt, majd később érettségizett is.

„A maximumot hozta ki ebből a szezonból – mondta róla Hajdu Botond. – A montemori Európa-bajnokságon a kevesebb induló nemzet miatt nem minősült Eb-futamnak a döntője, de a legkomolyabb kihívói ott voltak. Megnyerte a vb-t és az előolimpián is győzött, így az eredményeivel maximálisan elégedettek lehetünk. A világkupát elsősorban az érettségije miatt hagyta ki, de előtte sérült is volt sokáig. A jövőben nagyobb figyelmet kell fordítania a bemelegítésre, a mobilizációra és a nyújtásra, illetve a gyógytornára, de ezen dolgoznak is az edzőjével.”

A húszéves versenyző már paralimpiai bajnok, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok.

„Egy azért még hiányzik, a paralimpiai bajnoki címét még nem védte meg. Ez adja most neki a legfőbb motivációt, de egyébként is ő azért egy igencsak versengő típus” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A többi párizsi indulási jog Varga Katalin, Suba Róbert és Molnár Nikoletta nevéhez fűződött.

Hajdu Botond beszélt a vb után lebonyolított előolimpiáról is.

„Hasznos verseny volt számunkra, az biztos. Az ép csapathoz hasonlóan jövőre mi sem a faluban fogunk lakni, hanem a pályától mintegy kilenc kilométerre lévő szálláson. Itt meg kell említeni a Magyar Paralimpiai Bizottságot, amely nagy segítséget nyújtott ennek elérésében. Gyorsan kiérünk a pályára, ráadásul alternatív útvonalak is vannak. Maga a szállás is kifogástalan, az étkezéseket például előre le lehet egyeztetni. Meglátjuk, hogy a pályán milyen fejlesztések lesznek még, azt nagyon remélem, hogy a fedett hangárokat tudjuk majd használni. A terület akadálymentesített, viszont a vízen erős az oldalszél” – mondta.

A jövő évi, szegedi pótkvalifikációs verseny a para szakág számára világbajnokság is lesz.

„Reálisan azokkal lehet számolni a további kvóták szempontjából, akik Duisburgban A döntőbe kerültek, csak ott nem szereztek kvótát, vagy a B döntő első felében végeztek. Ez négy versenyző, akikből hárman szerezhetnek kvótát. Juhász Tamás VL2-ben megnyerte a B döntőt, de ebben a számban Suba Robi negyedik helyével hozta a kvótát. Boldizsár Dalma ugyanebben a kategóriában kilencedik lett a nőknél és még sokat fejlődhet. Férfi KL2-ben Kiss Tibor, KL3-ban pedig Kiss Erik is a B döntő elején zárt a vb-n. Mindketten fejlődőképesek még, illetve a kajakos és kenus számok átfedései következtében kieshet előlük néhány versenyző, szóval ők is esélyesek lehetnek jövő májusban.”

A paralimpiát 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fővárosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik