Kajak-kenu: Nincs rajtam nyomás, számíthatnak rám – Nádas Bence

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.08.07. 08:33
null
Nádas Bence hideg időre számít a világbajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
A szegedi színekben versenyző kajakost négyesbeli csapattársai is maximálisan támogatják, hiszen mindenki érdeke, hogy a férfi kajakosok hat olimpiai kvótával térjenek haza a duisburgi világbajnokságról.

 

– Mikor tudta meg, mégis ön és Kopasz Bálint indul az augusztusi kvótaszerző világbajnokságon K–2 ötszáz méteren?
– Múlt hét pénteken beszéltünk először róla, de már az Európai Játékok óta a levegőben lógott, mivel sajnos a válogatókat megnyerő Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás sem a poznani világkupaversenyen, sem Krakkóban nem jutott döntőbe, miután mindkét alkalommal kedvezőtlen sorsolást kapott a kvalifikációban – felelte a Nemzeti Sportnak az MVM Szeged kétszeres világbajnok, négyszeres Európa-bajnok kajakosa, Nádas Bence. – A szövetségi kapitány, Hüttner Csaba ezért jutott arra az elhatározásra, inkább a tavalyi egységet, vagyis minket indít.

– Ezek szerint akár tudatosan, akár tudat alatt már készült rá?
– Lelkileg igen, egyáltalán nem ért váratlanul a hír. Szerencsére a négyesbeli csapattársaimtól, Kuli Istvántól, Csizmadia Kolostól és Tótka Sándortól, valamint az edzőmtől, Hüvös Viktortól is minden támogatást megkapok a feladataim megoldásához. Sokat jelent, hogy a srácok is mellettem állnak, szerintem ettől működik igazán jól egy csapat, mind egy célért küzdünk: hat kvótával hazatérni Duisburgból, aztán nyugodtan készülni az olimpiára.

– Miben nyilvánul meg társai segítsége?
– A heti edzéstervünk alaposan, szigorúan van felépítve. Minden alkalomnak megvan a miértje, és valahogyan e mellé kellett beiktatni a páros felkészülését is. A regeneráló edzések helyére tudtuk beilleszteni, így nekem nincs annyira pihentető tréning. Voltak nehéz pillanataim a megterhelőbb, úgynevezett savtűrő edzéseken egyszer-kétszer, amikor a fiúk feltüzeltek, motiváltak, biztattak, ezt is meg tudom csinálni. Rengeteget jelent, főleg az, hogy Sanyi is – akivel máskor párosozni szoktam – maximálisan támogat, mind alárendeltük magunkat a közös célnak.

– Milyenek a közös edzések Kopasszal, megmaradt a tavaly Európa- és világbajnoki címet hozó összhang?
– Az indításunk továbbra is jó, nem tűnt el egy év alatt. A rajtunkat kell még gyakorolni, korábban is az ment nehezebben. Minél hamarabb felvesszük az utazótempót, annál frissebben tudjuk megkezdeni a finisünket az utolsó kétszáz méteren.

– Beszéljünk egy kicsit a négyesről is, hiszen talán a leginkább kiélezett verseny várható az olimpiai kvótákért. Milyen állapotban vannak?
– Bizakodásra ad okot, hogy az Európai Játékokon csak tizennyolc századmásodperccel maradtunk le a dobogóról, pedig egy kis technikai hiba is becsúszott. „Élesben” így is kvótát ért volna a hatodik helyünk, ha kijavítjuk azt az egy apróságot, jó esélyekkel várhatjuk a világbajnokságot – és azt még hozzá sem tettem, fejlődtünk is!

– Idén csak a szegedi vk-futamon és az EJ-n láthattuk vízen a négyest, előny a zavartalan felkészülés, vagy hátrány a versenyrutin hiánya?
– Igazából egyetlen nemzetközi rendezvényt hagytunk ki, a poznani vk-versenyt az időjárás miatt. Nem hiszem, hogy ez visszavetne, a kajakozásban nem az a lényeg, hogy a többi nemzetből felkészüljünk, mit és hogyan csinálnak. Nem olyan, mint például egy csapatsport – csak magunkra kell koncentrálni, a saját pályánkat a legjobb képességünk szerint megcsinálni. Ezt itthon, edzéskörülmények között is jól lehet tesztelni. A továbbiakban egyébként minden lehetséges időjárásra készülünk, Poznannal ellentétben nem marad ki edzés sem, ha – mondjuk – esik az eső. A vébén is bármi megtörténhet.

– Milyen időjárásra és körülményekre számítanak Duisburgban?
– Egy biztos: mindkét oldalon magas fák sűrűsége szegélyezi a pályát, így jelentős oldalszéllel nem számolunk. Szembe- vagy hátszél lehet, de mindkettő kisebb nehézség. Németországban hideg szokott lenni augusztusban is, illetve igencsak kemény a víz, a vk-futamokénál és az Európai Játékokénál lassabb pályákra készülünk. Ezért is edzünk Dunavarsányban, ott hasonló kajakozni.

Tavaly Európa- és világbajnokságot is nyert Kopasz Bálint (balra) és Nádas Bence (Fotó: Nemzeti Sport)
Tavaly Európa- és világbajnokságot is nyert Kopasz Bálint (balra) és Nádas Bence (Fotó: Nemzeti Sport)

– Azok kedvéért, akik kevésbé járatosak a sportágban, mit takar, hogy a víz kemény?
– Főleg két tényezőtől függ, egyrészt a víz hőmérsékletétől. Minél melegebb, annál puhább. Másrészt a víz mélységétől, minél sekélyebb, annál keményebb. Megváltozik a közegellenállás, a kemény víz nagyobb ellenállást fejt ki a lapátra, hamarabb elfárad az ember, nehezebb a versenytempót tartani.

– Mennyire tartja kezelhetőnek egyszerre a két olimpiai számot?
– A négyes hajóban helyet cseréltünk Kuli Istvánnal, így mindkét számban én leszek a vezérevezős. Ez mindenképpen segítség, csak a dinamikát kell megtalálnom. Bálint nagyon egyedi technikával evez, teljesen másképp kell együttműködnöm vele, mint a többiekkel, akik mind sprinterek. Emellett a vébé kiírása is megkönnyíti a helyzetemet. Az én szempontomból el van nyújtva a program, nem kell megosztanom a figyelmemet egy-egy napon: vagy csak páros, vagy csak négyes futamot rendeznek.

– Érez bármi nyomást, amiért két kategóriában is részben önön múlik a párizsi kvóta?
– Nem foglalkoztat különösebben, nyugodt vagyok, hiszen minden tőlem telhetőt megtettem, legyen szó regenerációról, táplálkozásról, pihenésről, edzésről. Fiatalabbként, a 2019-es szegedi vébé előtt kicsit talán lelki tehernek éltem meg a négyest, de benőtt a fejem lágya, számíthatnak rám! Ha kihozzuk magunkból, amire képesek vagyunk, biztos vagyok benne, nem lesz okunk panaszra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik