Kajak-kenu: Csipes Tamara szerint a lehető legjobb négyes állt össze

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.18. 08:21
null
Csipes Tamara Lisa Carrington ellen szeretne egy jót versenyezni (Fotó: Nemzeti Sport)
A Budapesti Honvéd SE kajak négyessel Rióban és Tokióban is aranyérmes versenyzője, Csipes Tamara szerint a jelenleg összeállítható legjobb egységgel vág neki a válogatottunk a szerdán kezdődő olimpiai kvótaszerző világbajnokságnak.

 

– A második szegedi válogatóversenyen azt mondta, érzelmi hullámvölgybe került. Kilábalt belőle?
– Néhány nappal később, az Európai Játékokon voltam a mélyponton, de utána kaptunk egy hét pihenőt, amit otthon töltöttem a kislányommal. Szinte ki sem mozdultunk otthonról, teljesen feltöltődtem – felelte a Nemzeti Sportnak a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara. – Utána kezdődött a héthetes visszaalapozás Szolnokon. Élveztem a felkészülést, nálam kulcsfontosságú, hogy jólessen, amit csinálok, különben megette a fene.

– Ha már felhozta az Európai Játékokat, többször is hangot adott annak, nem érzi megfelelőnek a négyesben a beülés sorrendjét. Nyilván a kvótaszerzés rendje is közrejátszott, de átalakult az egység. Elégedett a jelenlegi felállással?
– Szerintem a jelenlegi legjobb opciót választotta a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba. Fojt Sára és Pupp Noémi ütőképesebbek párosban, mint Gazsó Alida Dórával és velem négyesben. Dorka és Sári is egyértelműen vezérevezős alkat, nem is tudom őket más szerepben elképzelni. Nehéz összerakni egy négyest két sztrókemberrel. Hozzáteszem, nem lehetetlen, a tokiói olimpián ugyan nem két ilyen karakter ült a hajóban, de Kárász Anna nem az első beülőben kapott helyet.

– Mi lehet ennek a négyesnek az erőssége?
– Igazából csak Rendessy Eszternek új a helyzet, Hadvina Dóra a negyedik helyen ötkarikás bajnok, én a második és harmadik lyukban is jártam már olimpián és vébén, de Dorka is volt már világbajnok négyes vezérevezőse 2019-ben. Egyébként éppen abból az egységből indultunk ki, az egyetlen különbség az akkori aranyérmes csapathoz képest, hogy az idén szülő Medveczky Erika helyére most Eszti került.

– Az egység többi tagja úgy fogalmazott, ön az irányító négyük közül. Természetesen jön önnek a szerep?
– Amikor számolnak velem is tagként, a négyest édesapám, egyben edzőm, Csipes Ferenc készíti fel. Előfordult, hogy négy lány négy különböző edzőtől tette ki az egységet, nem célravezető, ha mindenki bent ül a „motorosban”, és mindenki mást szeretne. Ezért egy embert jelölnek ki – jelen esetben, mint mondtam, édesapámat. Nyilván születésem óta ismerem, a legtöbb esetben tudom előre, mit fog mondani és miért, van, hogy már előre szólok a lányoknak. Talán ezért alakult ki, hogy én lettem a „vezető”.

– Miben merül ki ez a szerep?
– Bátorítom őket, ha valami nem stimmel, jelezzék, ne csak üljenek csendben. Néha kisajtolom belőlük – amint beérünk a célba, egyesével végigkérdezek mindenkit: te mit éreztél? Előfordul, hogy Eszti nem mond semmit, úgyhogy másodszor is meg kell kérdeznem. Emlékszem, amikor Kovács Katalinnal versenyeztünk egy hajóban, még engem kellett noszogatni, most rangidősként, tapasztalt sportolóként más a szerepem. Minden hajóba kell valaki, aki próbálja szorosabbra fűzni a tagok viszonyát, mégiscsak egyéni kajakosok vagyunk, sokszor négyen négyfelé edzünk, így nehéz összekovácsolódni.

– Apropó, egyéni: a kvótaszerző világbajnokságon ön duplázik, K–1 ötszáz méteren is indul. A szabályok értelmében kvótát nem kaphat mindkettőért, és nyilván a négyes indulási joga a prioritás, hiszen abban nincs javítási lehetőség: vagy megszerzik Duisburgban, vagy kihagyják a jövő évi olimpiát. Mi motiválja, hogy egyesben is megméresse magát?
– Szeretnék egy jót versenyezni Lisa Carringtonnal – még sosem győztem le. Kíváncsisággal tölt el, mire vagyok képes ellene, Japánban megvert az olimpiai döntőben, foglalkoztat, más stratégiával megelőzhetem-e.

– Sikerülhet?
– Nem akarok álszerénynek tűnni, tényleg jó időket mentem mostanában. De fizikailag nem érzem magam olyan formában, mint Tokióban. Nagy lökést adna, ha az első két hely valamelyikén végeznék a vébén. Jó visszajelzés lenne, ha elérném az idei célomat, igazolná, hogy jó úton járok, és ha továbbmegyek rajta, jövőre nem lehet gond.

A MAGYAR CSAPAT
Férfi kajak

K–1 200 méter: Birkás Balázs
K–1 500 méter: Kopasz Bálint
K–1 1000 méter: Varga Ádám
K–1 5000 méter: Noé Bálint
K–2 500 méter: Nádas Bence, Kopasz Bálint
K–2 1000 méter: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K–4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

Női kajak
K–1 200 méter:
Lucz Anna
K–1 500 méter: Csipes Tamara
K–1 1000 méter: Rendessy Eszter
K–1 5000 méter: Kiszli Vanda
K–2 200 méter: Kiss Blanka, Lucz Anna
K–2 500 méter: Fojt Sára, Pupp Noémi
K-4 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra

Férfi kenu
C–1 200 méter:
Koczkás Dávid
C–1 500 méter: Fejes Dániel
C–1 1000 méter: Adolf Balázs
C–1 5000 méter: Adolf Balázs
C–2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
C–2 1000 méter: Kollár Kristóf, Fejes Dániel
C–4 500 méter: Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán, Hodován Dávid

Női kenu
C–1 200 méter:
Balla Virág
C–1 500 méter: Balla Virág
C–1 1000 méter: Kisbán Zsófia
C–1 5000 méter: Kisbán Zsófia
C–2 200 méter: Horányi Dóra, Takács Kincső
C–2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Bianka
C–4 500 méter: Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka

Vegyes számok
K–2 500 méter:
Lucz Anna, Opavszky Márk
C–2 500 méter: Hajdu Jonatán, Takács Kincső

A magyar para vb-csapat
Férfiak

KL1 200 méter: Kiss Péter Pál és Suba Róbert
KL2 200 méter: Rozbora András és Kiss Tibor
KL3 200 méter: Kiss Erik
VL2 200 méter: Suba Róbert és Juhász Tamás

Nők
KL2 200 méter:
Varga Katalin
KL3 200 méter: Molnár Nikoletta
VL2 200 méter: Boldizsár Dalma

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik