Vajda úgy készül a vb-re: szombat este nem kell altatni

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2014.08.04. 11:22
null
Vajda Attila tavaly két éremmel zárta a vb-t, olimpián távon nyert. Idén hasonlóak a tervei (Fotó: Tumbász Hédi)
Olimpiai bajnok társ szegődött Vajda Attila mellé a világbajnoki felkészülése utolsó hétvégéjére: legjobb kajakosainknak és kenusainknak a hét második felében Moszkvában, a sportág legrangosabb idei eseményén, a vb-n lesz jelenésük. A Hódmezővásárhelyen tréningező úszó, Gyurta Dániel is átruccant a Maty-érre, és a két jó barát együtt tölthetett egy napot.

 

KHAUT KRISTÓF KOZÁK DANUTÁVAL EVEZETT
„Két hetet töltöttem a szolnoki edzőtáborban, és lehetőségem nyílt együtt edzeni Kozák Danutával, amit nagyon köszönök nekik. Úgy érzem, jól felkészültem életem első felnőtt-világbajnokságára. Az U23-as vb szerényebb eredménye még céltudatosabbá tett, és bízom benne, hogy Moszkvában életem legjobb pályáját evezem” – mondta a fiatal Khaut Kristóf, aki a C–1 500 méteren képviseli majd a magyar színeket a vb-n.

„Hogy miről beszélgettünk? Természetesen a terveinkről. Dani az Európa-bajnokságról és a világkupa-sorozatról, én pedig Moszkváról, amit már nagyon várok – magyarázta a szegediek olimpiai bajnoka, aki nem titkolja, jó érzésekkel készül a világbajnoki rajtra. – Úgy érzem, fizikailag és mentálisan is jól felkészültem, most már csak arra kell figyelnem, hogy ezek a jó érzések megmaradjanak, kitartsanak Moszkváig. A világbajnokságig hátralévő napokban arra törekszem, hogy megmaradjon az egyensúly, kizárjam a feszültségeket, és csak a céljaimra összpontosítsak."

A célokra, vagyis két éremre. Vajda Attilától ugyanis megszokhattuk, ha rajthoz áll egy világversenyen, éremmel tér haza. Az elmúlt években vagy arany- vagy ezüstéremmel, hiszen a német Sebastian Brendellel kimagaslanak a mezőnyből, különpárbajokat vívnak a nemzetközi színtéren. Tavaly Vajda nyerte meg a duisburgi világbajnokságot az olimpiai egyes számban, az idén a szegedi világkupán és a brandenburgi Európa-bajnokságon Brendel volt a jobb.

MIKE RÓBERT: SZINTE A VÍZ ALATT HÚZTUK MAGUNKAT
„Az Európa-bajnokság után volt olyan időszak, amikor szinte a víz alatt húztuk magunkat a fáradtságtól, de a múlt hét elején megéreztük, hogy újra dinamikusak és lendületesek vagyunk. Vagyis jöhet a verseny! Ezer méteren egyértelműen mi vagyunk az esélyesek, míg ötszázon inkább az oroszoknak áll a zászló. Érdekes, de a program szerint most az ötszáz lesz előbb, és vasárnap rendezik az olimpiai távot. Az Európa-bajnokság után egyébként az oroszok változtattak, Alekszej Korovaskov helyett Viktor Melantyev lesz Ilja Pervuhin párja. Legalábbis ezt silabizáltam ki a cirill betűs csapat-összeállításból" – mondja Mike Róbert, aki Vasbányai Henrikkel C–2 1000 és 500 méteren rajtol Moszkvában, az olimpiai távon ők a címvédők.

„Szeretnék visszavágni Brendelnek a brandenburgi vereségért, készülök rá, hogy meglepjem – mondta Vajda. – Ő általában a táv elején jobb, ott tud elmenni tőlem, így arra kell törekednem, hogy minimalizáljam a különbséget kettőnk között. Próbálom őt nehéz helyzetbe hozni. Az én utazóiramom általában megfogja a mezőnyt, rendesen ki tudom készíteni a többieket, Brendelen kívül nem tudok másról, aki bírná ezt a tempót. Talán még David Cal, aki az elmúlt időszakban Brazíliában készült, hiszen a brazil kenusok trénere az ő edzője lett. Aztán az is megeshet, hogy várnak ránk nagy meglepetések, mondjuk a hazai pályán szereplő oroszoktól. Az sem lesz mellékes, hogy az időjárás-előrejelzések szerint kánikulában versenyzünk, a C–1 1000 méter döntőjét például fél tizenkettőkor rendezik meg. Nem tudom, kinek akartak kedvezni ezzel a rendezők, de hogy a versenyzőknek nem, az biztos."

És, hogy ne legyen egyszerű Vajda Attila szombatja, a C–1 1000 méter döntője után délután rendezik meg az 5000 méter fináléját is, amelyen szintén éremért száll harcba a magyar kenus.

„Sűrű programom lesz, de erre készülök. Azt hiszem, este nem kell majd altatni, a döntők után egy vodka elég lesz ahhoz, hogy szép álmokat kívánjak magamnak. De nagyon bízom benne, hogy lesz okom az ünneplésre" – bizakodott a versenyző.

MOSZKVA 2014, KAJAK-KENU-VB
K–1 5000 M
Csontos Csaba
K–1 1000 M (olimpiai szám)
Dombvári Bence
K–1 500 M
Dombvári Bence
K–1 200 M (olimpiai szám)
Dudás Miklós
K–2 1000 M (olimpiai szám)
Hufnágel Tibor, Kökény Roland
K–2 500 M
Dombi Rudolf, Boros Gergely
K–2 200 M (olimpiai szám)
Molnár Péter, Bán Kristóf
K–4 1000 M (olimpiai szám)
Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
Váltó
Dudás Miklós, Hérics Dávid, Nádas Bence, Tótka Sándor
C–1 5000 M
Vajda Attila
C–1 1000 M (olimpiai szám)
Vajda Attila
C–1 500 M
Khaut Kristóf
C–1 200 M (olimpiai szám)
Nagy Péter
C–2 1000 M (olimpiai szám)
Vasbányai Henrik, Mike Róbert
C–2 500 M
Vasbányai Henrik, Mike Róbert
C–2 200 M
Lantos Ádám, Nagy Péter
C–4 1000 M
Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál,
Váltó
Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid, Lantos Ádám, Nagy Péter
NŐK
NK–1 5000 M
Csay Renáta
NK–1 1000 M
Csipes Tamara
NK–1 500 M (olimpiai szám)
Kozák Danuta
NK–1 200 M (olimpiai szám)
Kozák Danuta
NK–2 1000 M
Medveczky Erika, Sarudi Alíz
NK–2 500 M (olimpiai szám)
Szabó Gabriella, Csipes Tamara
NK–2 200 M
Kárász Anna, Vad Ninetta
NK–4 500 M (olimpiai szám)
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta
Váltó
Kozák Danuta, Kárász Anna, Lucz Dóra, Tóth Dzsenifer
NC–1 200 M
Lakatos Zsanett
NC–2 500 M
Lakatos Zsanett, Takács Kincső

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik