Már megint... A női hoki-vb-n is egy góllal nyertek a dánok a mieink ellen

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.08.28. 16:56
null
Gasparics (balra, fehérben) és Jensen kapus összecsapását utóbbi nyerte (Fotó: MJSZ / Vörös Dávid)
A Dániában zajló női elit jégkorong-világbajnokság csoportkörének vasárnapi játéknapján a B-csoportban szereplő magyar válogatott hiába lőtt 45 alkalommal kapura, 1–0-s vereséget szenvedett a házigazdától, így egyelőre nem tudta biztosítani helyét az élvonalban.

 

JÉGKORONG
NŐI VB

B-CSOPORT
3. FORDULÓ
DÁNIA–MAGYARORSZÁG
1–0 (0–0, 0–0, 1–0)
Frederikshavn, Scanel Hockey Arena, 719 néző. Vezette: Anniina Nurmi (finn), Amanda Tassoni (amerikai) – Jennifer Cameron (amerikai), Jessica Chartrand (amerikai)
DÁNIA: L. JENSEN – Refsgaard, Asperup / Skott, Glud / Russell, Jacquet – N. Jensen, WEIS, Bau / Persson, J. Jakobsen (1), Östergaard 1 / Sörensen, Oksbjerg, Friis-Hansen / Brix, Skriver, Peters / Perry. Szövetségi kapitány: Björn Edlund
MAGYARORSZÁG: NÉMETH A. (Révész) – Németh B., Odnoga / Baker, Knee / Kiss-Simon, Mayer / Márton A. – Gasparics, Seregély, Kreisz / Huszák, Metzler, JÓKAI-SZILÁGYI K. /Williams, Dabasi, Pázmándi / Szamosfalvi, Horváth I., Rónai / Strobl. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Gól: Östergaard (43:05 – Jakobsen)
Lövések:
19–45
Gól – emberelőnyből: 0/4, ill. 0/7
Kiállítások:
16 ill. 6 perc
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina:
– Azt gondolom, az eredmény ellenére mi voltunk a jobb csapat, nem hagytunk nekik sok lehetőséget, különösen az első és a második harmadban. A kapusuk remek napot fogott ki. Vannak olyan meccsek, amikor nem mennek be a lövések, és ez történt velünk vasárnap. Javulni tudtunk abban, hogy már a legelejétől majdnem a végéig mi irányítottuk a mérkőzést. Nehéz látni edzőként, hogy ennyire jó a csapat, és az eredmény mégsem tükrözi a befektetett munka mennyiségét. Néhány szituációban hiányzott a nyugalom, túlságosan nyerni akartunk, de ez még mindig jobb, mintha nem akartuk volna eléggé a sikert. Hétfőn ugyanilyen harcosan lépünk majd jégre.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pedig remekül kezdték Pat Cortina lányai a találkozót, már ha azt vesszük, hogy az előző két mérkőzésünkkel ellentétben ezúttal sikerült megúszni az első perceket kapott gól nélkül – a németek és a csehek is betaláltak a második percben, utóbbiak aztán a harmadikban még rá is dupláztak. Ezúttal viszont a dánoknak esélyük sem volt erre, Gasparics Fanniék valósággal nekiugrottak a házigazdáknak, de Kreisz, Emma, Huszák Alexandra és Odnoga Lotti lövései is elakadtak – vagy a kapusban, vagy egy blokkoló védőben. A harmad közepén rövid időre átvették a játék irányítását a hazaiak, ám az első szünetben az volt az ember érzése, itt bizony akár már vezethetne is a magyar válogatott.

S ez az érzés a második húsz percet követően csak fokozódhatott a magyar válogatott szurkolóiban, főleg abban a nagyjából 50 drukkerben, akik a helyszínen varázsoltak remek hangulatot a lelátóra. A dánokat a középső felvonásban rendesen beszorították Huszákék, ám a kapus, Lisa Jensen ihletett formában védett, míg a mieinket szemmel láthatóan beoltották gól ellen – pedig 40 perc játék után kétszer annyi kapura lövést regisztrálhattak, mint a vendéglátók: 30–15.

A gólütés elleni immunitás pedig a harmadik 20 percre is megmaradt a mieinknél, ráadásul, ahogy az várható volt, a dánok egy kósza ellenakcióból megszerezték a vezetést: Josefine Jakobsen kiugratása után Julie Funch Östergaard precízen emelte a korongot a kiszolgáltatottan is menteni igyekvő Németh Anikó lába fölött a léc alá.

Hiába osztottak ki még háromszor két perc büntetést a dánoknak a játékvezetők – jogosan, tegyük hozzá –, s hiába támadhatott egyenlő létszámban is sokat a magyar válogatott, ahogy mondani szokták, ezen az estén akkor sem ütött volna gólt, ha három napig játszik. Így a dánok örülhettek a győzelemnek – a június végi két felkészülési mérkőzés után ismét egy góllal múlták felül a mieinket. Ez egyben azt jelenti, hogy a magyar válogatott nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, hogy már a svédek elleni utolsó mérkőzés előtt bebiztosítsa jövő évi elit-vb-s tagságát, ráadásul a folytatásban már nem csak a saját kezében van a sorsa.

A kapujára tartó 45 lövésből 45-öt hárító Lisa Jensent választották meg a mérkőzés legjobbjának, a mieinknél Gasparics Fanni kapta az egyéni elismerést.

Folytatás – és egyben a csoportmeccsek befejezése a mieink számára – a svédek ellen hétfő este.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
MGy
HGyHVVLG–KGGkP
1.Csehország2
2
12–2+106
2.Svédország2
119–5+45
3.Dánia31
2
4–10–63
4.Magyarország3
1
2
5–10–53
5.Németország2
1
1
5–8–31

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

A mieink legjobbja Gasparics Fanni lett. Érthetően nem mosolyog a díj átvételekor. A dánoknál pedig Lisa Jensen lett a legjobb. Neki viszont fülig ér a szája. Ez is érthető, 45 lövésből 45-öt védett...

60. perc: Vége, megszólalt a duda, kikaptunk...

60. perc: A tilos utáni bulit elhozzák a dánok, kiütik megint, és ezzel gyakorlatilag vége.

60. perc: Nem sikerül lövéshez jutni fél percig, majd Seregély emeli középre,Huszák, és Kreisz is próbálkozik Jensen véd, kiütik, tilosra.

59. perc: Még 69 másodperc játékidő lesz hátra az időkérés után. Németh lejött, a buli megvan.

59. perc:Tilos felszabadítás a dánoknál. Németh Anikó már nagyon jönne le, Cortina mester időt kér.

58. perc: Seregélyt egyetlen pillanat választotta el attól, hogy ziccerben törhessen kapura,de egy messziről vetődő védő lesodorta az ütőjéről a pakkot.

58. perc:Tábort vertek a dánok a harmadunkban, ez nekik jó sajnos.

58. perc: Jakobbsen csúszott be lesre.

57. perc: Sikerült kiütni a korongot a harmadunkból, jó fél percig eltart, mire visszajönnek a dánok, de felállni már nem igazán tudnak. Kivédekeztük, három perc van még hátra.

56. perc: A kapu mögül visszatett korongra jól érkezett Weis, de Németh Anikó a helyén volt. Ahogy fél pillanattal később Bau lövésénél is.

56. perc: Sőt, még Kreisz kap egy két percest, meg ütközött Asperuppal – sajnos jogos az ítélet.

55. perc: Ezt az előnyt is kihagytuk...

54. perc: Huszák lőtt passza Kreisz ütőjéről Seregély elé pattan, de hiába próbálta meg gyors egymásutánban háromszor is ápasszírozni a korongot Jensen kapus lábai között...

53. perc: Huszák és Kreisz kavargattak a dán kapu előtt, végül utóbbi lövését védte Jensen.

53. perc: Persson most a kapura törő Jókai-Szilágyit ütközte le szabálytalanul – ezt még a férfimezőnyben sem biztos, hogy elengedték volna – két perc. Rászolgált...

52. perc: Amilyen stabilan és megfontoltan játszott a magyar válogatott az első két harmadban, a gól óta annyira esetlegessé vált a mieink játéka.

51. perc: Pázmándi szerzett harcosan korongot a semleges harmadban, majd megindult a kapu felé, kiosztott két kötényt, ám lövésre már nem maradt energiája egy harmadik dán végül elnyomta és szerelte.

50. perc: Letelt ez a kiállítás is. Ez volt a hatodik kimaradt előnyünk...

49. perc: Kreisz marad a jégen a kapu előtt, miután Gasparics lövése után a kipattanót próbálta bekotoroni, ám Persson két kézzel a földre lökte... Kiállítás nincs.

48. perc: Gyorsan felállunk, járatjuk a korongot sokáig, ám lövésig nem sikerül jutni, Baker majd Gasparics kísérletét is blokkolják.

47. perc: Megint fórba kerülünk. Gludot szórják ki, Mayert akasztotta. Egyet már nagyon illene kihasználni ezek közül...

46. perc: Letelt az emberelőnyünk...

45. perc: Nagy nehezen sikerült felállni a dán harmadban, Odnoga lő is jobbról, de hiába takarja a kapu előtt a kilátást Kreisz Lisa Jensen elől, a lövés nem jut el a kapuig...

44. perc: Gyorsan emberelőnybe kerülünk, Weist zavarták ki két percre.

44. perc: Hát ilyen nincs... Vezetnek a dánok... Östergaard kapott remek kiugratást Jakobsentől két védőnk közé, betört a harmadunkba, rávezette a kiszolgáltatott Németh Anikóra, majd miután elfektette, a léc alá emelte a korongot, 1–0, oda.

43. perc: Sikerült kiütni a korongot, de N. Jansen visszafelé lesre csúszik.

42. perc: Gyorsan le is pörgött sajnos az előnyünk. Ismét öt az öt ellen folyik a játék.

41. perc: Némi nehézség után ismét a miénk a korong a kezdésnél. Mégis: Weis lép ki a jobbon, majd középre húz és lő a bal alsó mellé fél perc játék után...

Érkeznek a csapatok, hamarosan folytatódik a mérkőzés.

A második harmadban 19–7-re nyertük a kapuralövést, össszesítésben 30–15, ide.

40. perc: Ezzel vége is a második harmadnak. Gólokkal kéne már vezetünk, ám Lisa Jensen eszén eddig egyelőre nem sikerült túljárni... A harmadik harmad elején 53 másodpercig még emberelőnyben leszünk.

40. perc: Jajj... Majdnem elszórakoztuk... Odnoga mélázott el a saját harmadunkban Weis szerelte is, ám mielőtt lőtt volna, Baker mintaszerűen – és szabályosan – szerelte.

40. perc: Gasparics csinált egy jó cselt a bal oldali bulikörnél, majd lőtt, Jensen kapus lepkéséről felpattant a korong, de az ott ólálkodó Seregély nem jutott lövéshez. Aztán a dánok kivágták a harmadból.

39. perc: Újabb dán kiállítás, Nicolnie Jensen ütközte le szabálytalanul Mayert.

38. perc: Leltelt a második kiállítás is. Kár érte.

37. perc: Russell visszatért, sima előnyben játszunk még bő egy percig.

37. perc: Gyorsan kiütik a dánok, de sikerül visszahozni ám hiába kerül Németh Bernadett lövése után a kipattanó Huszák elé, Jensen ezt is hárítja...

36. perc: Hoppá! 46 másodpercig 5 a 3 ellen, Friis Hansen akasztotta Huszákot.

35. perc: Fór nálunk, Russel sózott rá a botjával Huszák ütőjére, két perc.

35. perc: Huszák próbált egy kipattanót a kaput megkerülve bekampózni a másik oldalról, de Jensen átért jobbról balra és védett...

33. perc: A második harmadban kétszer annyit lőttünk eddig kapura, 15–7 ide.

30. perc: Újabb ziccert hagytunk ki, Gasparics... A mi harmadunkban egy buli után lódult meg a csapatkapitányunk, senkitől sem zavartatva vezette a korongot Jensenre, lövése kijött róla, majd az ismétlések is elakadtak benne...

30. perc: Azt továbbra sem állíthatjuk, hogy a dán közönség belehajszolná a győzelembe az övéit, ellenben a magyar drukkerek dobolása és biztatása simán elnyomja a hazai pálya előnyét.

28. perc: Kiss-Simon remekül cselezte ki a védőjét a bal oldali bedobóponttól indulva, majd tiszta helyzetből lőhetett középről, mellé...

27. perc: Ezt az előnyt is kivédekezték a lányok.

26. perc: Németh Anikó! Mit védett! Egy középről, távolról leadott lövés után a palánkról visszapattant a korong a kapunk elé, Weis érkezett is és egyből lőtt közelről, de Németh fantasztikus mozdulattal, fogta a lepkésével a pakkot!

25. perc: Williams húzta vissza ellenfelét, ez is két perc.

24. perc: Most Kiss-Simon kapott keresztpasszt a jobb oldalon, de nem tudta jól átvenni, így egy védő szerelte.

23. perc: Jó korongjáratás a kékvonalnál Knee és Baker részéről, utóbbi fordít át a jobb oldalra, Huszák lő is, de Jensen fog mint a friss festék.

22. perc: Emberelőny nálunk, Glud csüccsen ki két percre, gáncsolásért.

21. perc: Folytatódik a mérkőzés, megint elhozzuk a korongot a kezdésnél. Sőt, húsz másodperc játék után Gasparics törhet kapura egyedül a jobb oldali bedobóponttól, ám hiába csinálja meg a cselt a kapussal szemben nem tudja beemelni a kapuba a pakkot a spárgázó Jensen lába fölött...

Fun fact:ez volt a hetedik harmada a magyar válogatottnak az idei világbajnokságon, egyben az első, ami gól nélkül zárult.

A magyar válogatott egyértelmű fölénye mellett telt el az első 20 perc, a mieink 11 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, a házigazdák nyolcszor. A mieinknek volt több nagyobb lehetősége a gólszerzésre.

Jókai-Szilágyi Kinga (97) közel járt második vb-gólja megszerzéséhez az első harmadban (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
Jókai-Szilágyi Kinga (97) közel járt második vb-gólja megszerzéséhez az első harmadban (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

 

20. perc: Ezzel vége az első harmadnak. Kifejezetten jól játszik a magyar válogatott, s többször is közel járt a vezetés megszerzéséhez.

20. perc: Még egy magyar helyzet a végére: Gasparics szerzett korongot a dán kapu mögött, visszajátszott középre Kreisznek, ő egyből lőtt is, Jensen védett.

19. perc: Ó, mi maradt ki! Egy könnyen eladott dán korongra Pázmándi csapott le a támadóharmadban, majd közelről lőtt is, Jensen kapus védett, a kipattanót pedig Williams nem tudta bekotorni egészen közelről...

19. perc: Jókai-Szilágyi lépett volna ki ziccerben Huszák passza után, s már éppen készült lőni, amikor a bevetődő Jakobsen el tudta piszkálni előle a korongot...

18. perc: Weis jobbról indulva egy nagy félkörben került ált a bal oldalra, majd lőtt, de a pakk a vele szemben jól védekező Baker ütőjén lelasssulva nem okozott gondot Némethnek.

17. perc: Jól védekezünk, a két perc simán lepörög, a dánok még behozni is alig tudják a pakkot a harmadunkban.

15. perc: Ejnye... elcseréltük magunkat, hat mezőnyjátékosunk volt a jégen. Pázmádni üli le a büntit.

15. perc: Refsgaard meggyógyult, újra ott van a pályán.

14. perc: Sikerült kivédekezni a hátrányt, de nem volt könnyű, Németh kapuja előtt többször is nagy kavarodás alakult ki, ám a kapunk végül érintetlen maradt.

13. perc: Ugyan gyorsan fel tudnak állni a dánok a harmadunkban, de N. Jensen passszát Glud nem tudja átvenni a harmadon belül, aztán visszajönnek, ismét felállnak, s Jensen ezúttal lő, Németh mamutjáról lábbal véd.

12. perc: Itt az első dán fór is: Odnoga akasztotta Weist, két perc.

12. perc: Kiss-Simon csapott le kishíján egy könnyelműen keresztbepasszolt korongra a dán harmadban, de Asperup javítani tudott.

11. perc: Ébredeznek a dánok, ismét Némethnek kellett védeni.

10. perc: Refsgaard esett neki a palánknak Huszák mellett a dán kispad előtt, nagy nehezen tudott csak térdelve kibotorkálni a jégről, a társak húzták be a padra.

9. perc: Először töltenek hosszabb időt a dánok a magyar harmadban, Nicoline Jensen lövését védte spárgázva Németh.

8. perc: Mayer próbálkozott kissé jobbról a kékvonal közeléből, de hosszú alsó mellé lőtt, társ pedig éppen nem volt arra, hogy esetleg bepattintsa.

7. perc: Örömteli, hogy bár viszonylag sokan vannak a lelátókon, mégis a magyar szurkolók hangja tölti be a csarnokot.

6. perc: Letelt az emberfór, kivédekezték a dánok.

5. perc: Újabb nagy helyzet maradt ki, ezúttal Seregély lövése után Kreisz próbálta a kipattanót betuszkolni, nem sikerült.

4. perc: Megvan az első emberelőnyünk, Jakobsen volt szabálytalan. Sikerült is felállni, Odnoga kap keresztpasszt balról, fonákkal lő is, Jensen véd.

3. perc: Pázmádni próbálkozott jobbról, közelről, blokkolta a védő.

2. perc: Nem akarom elkiabálni, de úgy nézki ezt a meccset végre jól kezdjük, beszorítjuk a dánokat, Kreisz és Huszák is próbára teszi a dán kapust, Lisa Jensent. Nálunk Németh Anikó véd. Bár eddig jobbára csak áll a kapuban.

1. perc: Elhoztuk a korongot a bulinál, de az első akciónk nem vezetett lövéshez.

A mieink fehérben játszanak majd, a dánok pirosban lesznek.

A bemelegítésnek vége, minden készen áll a kezdésre.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan megkezdődik a mérkőzés.

Huszák Alexandráék (18) nagy lehetőség kapujában (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
Huszák Alexandráék (18) nagy lehetőség kapujában (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

 

ELŐZMÉNYEK

A legfontosabb a mérkőzés előtt: a szombati pihenőnapot követően a magyar csapatban mindenki egészséges és játékra kész.

Rögzítsük a tényt: ha a magyar válogatott ma bármilyen formában győzelmet arat rendes játékidőben,– akár hosszabbításban, vagy szétlövésben – bebiztosítja bennmaradását az elitben. Tegyük hozzá, hogy ha a németek szombaton nem mentik hosszabbításra a svédek elleni mérkőzésüket, s kapnak érte egy pontot, akkor egy mai bármilyen győzelem nemcsak az elit-tagság megőrzését, hanem a nyolcaddöntős szereplést is jelentette volna.

A mieinknek egyébként a szakmai stáb a szombati szabadnapon egy könnyed délelőtti edzést követően délutánra szabadfoglalkozást rendeltek el, míg Pat Cortináék a helyszínen nézték meg a tegnapi két B-csoportos meccset, s az ott látottakat már a mai délelőtti átmozgató edzés után osztották meg a lányokkal. Bővebben itt.

Dániával a közelmúltban többször is találkozott a magyar válogatott: legutóbb júliusban, néhány nap alatt kétszer is megmérkőzött egymással a két csapat, mindkétszer a dánok nyertek egy góllal. Az előző világbajnokságon a mieink nyertek, még pedig 5–1-re,majd ismét néhány nappal később egy felkészülési találkozón 6–4-re győztek lányaink Dánia ellen.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
MGy
HGyHVVLG–KGGkP
1.Csehország2212– 2+106
2.Svédország211 9– 5 +45
3.Magyarország211 5– 9 –43
4.Németország211 5– 8 –31
5.Dánia22 3–10 –70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik