SZŰCS ANDRÁS 2020.07.29 23:24

Nem kell elájulni – Szűcs András jegyzete

 

Legkésőbb 2015. április 3. óta nem akkora szám, ha egy NHL-es beteszi a lábát hozzánk.

 
Jégkorong: az FTC korábbi NHL-játékost szerződtetett – hivatalos

Nekünk is van ugyanis NHL-esünk, és nem Szuper Leventére gondolunk, akit nemcsak draftoltak a világ legjobb jégkorongbajnokságába – amit elmondhat magáról Gröschl Tamás és Vas János, ősztől pedig remélhetőleg Papp Kristóf is –, hanem maroknyi alapszakaszmeccsen is bemelegíthetett, majd ülhetett a kispadon, hogy a szőrösszívű edző sose cserélje be a Calgary Flames akkor ramaty csapatába… Hivatalosan az első és egyetlen magyar állampolgárságú NHL-es a kanadainak született Frank Banham, aki manapság egy német mechanikai cégnél dolgozik, de 1996-tól 2000-ig még a hoki legnagyobbjaival korcsolyázott, az Anaheimmel és a Phoenixszel 32 mérkőzésen 11 pontot is szerzett. Aztán hasonló pályaívet járt végig, mint a most az FTC-hez igazoló Keaton Ellerby: járt Orosz-, Svéd- és Finnországban, Svájcban és Ausztriában is, mielőtt kikötött volna nálunk, és feljuttatott volna minket az elitbe 2015. április 25-én.

Nem ok nélkül honosítottuk tehát, és nem ok nélkül hoztuk a többi NHL-est sem. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós, élő sorvezető (volt) régóta. Nyilván külön fejezet az ugyancsak a Ferencvároshoz kötődő dupla sztárigazolás, amikor az NHL 2004–2005-ös bérvitája alatt a klub örökös bajnoka, Kassai György ismerősén keresztül lecsapott Rob Niedermayerre és Jason Strudwickra, akik hetekig játszadoztak itt önfeledten, pedig szürreális élmény volt nekik, hogy gyermekkoruk után először a szabad ég alatt játszhattak a Kisstadionban, ráadásul azok után, hogy a csapatot kipakolták Káposztásmegyerről…

Hasonló élményeket szerzett Ric Jackman is Székesfehérváron: először is őszintén lenyűgözte a bejárat utáni vitrin tartalma ifjabb Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián és a többiek ereklyéivel, csak aztán megtudta, hogy ahol sétál, az nem a gyakorlópálya, hanem „a” csarnok, majd az első tétmeccs bemelegítéséről az öltözőbe visszatérve, hogy nincs meccsmez, vegye vissza, amelybe beleizzadt. Hiába, Stanley-kupa-győztesként ő máshoz szokott, abban viszont megegyezett az itteniekkel, hogy a hangulattól és a szeretettől eltelve távozott. Erre bízvást számíthat Ellerby is – az pedig sokadik bizonyítéka jégkorongunk felemelkedésének, hogy már nem vágjuk hanyatt magunkat egy NHL-es érkezésétől.

A múlt héten igazoltunk olimpiai bajnokot a női válogatotthoz…

2021.08.29 21:14:53

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Ladányi Balázs vezetőedző a hosszabb távú célnak azt jelölte meg, hogy a Győr meghatározó szereplője legyen az élvonalbeli jégkorongbajnokságnak.

2021.08.29 21:19:15

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Eljött a világvége? Nem. Eljött a Kánaán? Dehogy.

2021.08.29 11:26:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)

Sean Simpson csapata 2–1-re felülmúlta az olaszokat, így harmadik lett az olimpiai selejtezőtornán.

2021.08.27 18:36:44

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)

Hiába tartotta jól magát az első két harmadban Sean Simpson csapata, az utolsó 20 percben nyolcat kapott.

2021.08.26 14:17:11

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS (Riga), HARMATH ÁKOS (Budapest)

A magyar jégkorong-válogatott kétgólos vereséggel kezdte az olimpiai selejtezőtornát.