L. M. 2022.05.28 16:05 Frissítve: 2022.05.28 17:10

Jégkorong-vb: szoros mérkőzésen jutott döntőbe Finnország

Nagyon korán hátrányba került Finnország az Egyesült Államok ellen a jégkorong-világbajnokság szombati első elődöntőjében, de fordítani tudott és egy utolsó pillanatig kiélezett mérkőzésen nyert is, ezzel ott van a világbajnoki döntőben.

Finnország legyőzte az Egyesült Államokat és ott lehet a döntőben (Fotó: AFP)

Jobban kezdték a mérkőzést az amerikaiak, már a második perc elején megszerezték a vezetést Nate Schmidt góljának köszönhetően.

Ezután a finnek fokozatosan növelték a nyomást az ellenfél kapuja előtt, és a tizenhetedik percben Miro Heiskanen révén egyenlíteni tudtak. A Dallas Stars védője bal oldalról tört be, majd egy finom mozdulattal a védők sűrűjében a kapuba tudta juttatni a pakkot.

A második játékrészt jobban kezdték a házigazdák, s emberelőnybe kerülve a vezetést is meg tudták szerezni. Sakari Manninenre nem jutott ember a védekezés során, így a 30 éves játékos közelről a felső sarokba lőtt, ezzel előnyhöz juttatva a finneket.

Három percet sem kellett várni az amerikai egyenlítésre, Sean Farell találatának köszönhetően ismét nyílttá vált a párharc.

Sami Vatanen révén a második harmad tizedik percében ismét előnybe kerültek a finnek. A védő bal oldalról tört be, majd az ellenfelek között szlalomozva megtalálta a rést és a kapuba talált.

A harmadik játékrész elején emberelőnybe kerültek a házigazdák. Az amerikaiak szinte az utolsó pillanatig ki tudták védekezni a finn nyomást, de amint kiegészültek, a korong Joel Armia elé került, aki megtalálta a rést előbb Schmidt lábai között, majd a kapus és a kapufa között is, ezzel 4–2-re növelve Finnország előnyét.

Három perccel a mérkőzés vége előtt szépített a tengerentúli válogatott, egy remek jobb oldali összjátékot követően Adam Gaudette talált a kapuba. Hiába tettek meg mindent az amerikaiak, hogy az utolsó percekben kiharcolják a hosszabbítást, Finnország sikeresen kivédekezett minden támadást és ott van a vb-döntőben.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, FINNORSZÁG
Elődöntő, Tampere
Finnország
–Egyesült Államok 4–3

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.