Jégkorong-vb: Kanada kiejtette a címvédőt, Lettország pedig a svédeket!

Vágólapra másolva!
2023.05.25. 22:13
null
Felrobbant a rigai aréna Bukartsék (71) győzelme után (Fotó: IIHF)
Ahogy a korai negyeddöntők is vegyes eredményekkel zárultak a finn-lett közös rendezésű elit jégkorong-világbajnokságon, úgy az esti két meccs közül az egyik óriási meglepetést hozott, a másikról, viszont tudtuk előre: egy nagyágyú biztosan elhullik. Az óriási meglepetést a társházigazda Lettország szállította, amely 3–1-re legyőzte Svédországot, míg az előző három vb-döntő visszavágóján Kanada 4–1-re nyert Finnország ellen, kiejtve a címvédőt.

 

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ

Kanada–Finnország 4–1 (1–0, 1–0, 2–1)
Svédország–Lettország 1–3 (0–1, 1–0, 0–2)

KANADA–FINNORSZÁG

A sportág európai és tengerentúli nagyhatalma az előző három világbajnoksággal ellentétben ezúttal nem a döntőben találkozott egymással, s hogy most ilyen korai randevút adtak egymásnak, az elsősorban a kanadaiak valamivel gyengébb csoportkörös szereplése miatt és a körbeveréseknek köszönhetően történhetett meg.

Ismét bebizonyosodott viszont, hogy a topcsapatokat nem érdemes leírni: Kanada mindhárom harmadban betalált a finneknek, akik viszont rendkívül rossz hatékonysággal használták ki lövéseiket, csupán 3–0-s hátrányban, az utolsó öt percre fordulva iratkozott fel a táblára a társházigazda, ám Tyler Toffoli üres kapus góljával visszaállította a háromgólos különbséget. 4–1

SVÉDORSZÁG–LETTORSZÁG

Az este utolsó meccsén csodát hajtott végre a közel tízezer hazai néző által hajtott lett válogatott, hiszen óriási meglepetést okozva legyőzte Svédországot. Hiába jutottak a sárga-kékek 41 kapura lövésig, ők is csupán egyszer voltak eredményesek – ahogy a finnek is. Ezzel szemben Lettország csak 15 kapura lövésig jutott, s ennek több mint a felét az első játékrészben eresztették meg Janis Jaksék.

Az első harmad felénél hátrányban a svédek bőszen próbálkoztak, de csak a második 20 perc közepén sikerült egyenlíteniük, s jóllehet a harmad utolsó öt percét Martin Dzierkals végleges kiállítása miatt a lettek emberhátrányban töltötték, a svédeknek nem sikerült megszerezniük a vezetést. Nem úgy az utolsó harmadban a letteknek, akik a középső periódusban még csak egy kapura lövést jegyeztek fel, a záró periódusban viszont ismét hat alkalommal próbálkoztak, amiből kétszer is betaláltak. Miks Indrasis után éppen Jaks állította be a 3–1-es hazai győzelmet jelentő végeredményt.

A LETT ÖRÖM


A lett jégkorong-válogatott történetének minden kétséget kizáróan legnagyobb sikerét aratta, első alkalommal jutott be a világbajnoki elődöntőbe, ahol Kanada lesz az ellenfele szombaton.

KORÁBBAN
Svájc–Németország 1–3 (0–1, 1–2, 0–0)
Egyesült Államok–Csehország 3–0 (1–0, 1–0, 1–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik