Jégkorong: vb-felkészülési meccsen legyőztük Ukrajnát

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2022.04.14. 20:07
A magyar jégkorong-válogatott 3–1-re legyőzte Ukrajnát a Miskolcon rendezett világbajnoki felkészülési mérkőzésen.
Válogatottunk 3–1-re nyert az ukránok ellen (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL
Válogatottunk 3–1-re nyert az ukránok ellen (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL

 

 

Félig felkészülési, félig jótékonysági mérkőzést rendeztek csütörtök este a Miskolci Jégcsarnokban, ahol a májusi divízió 1/A-világbajnokságra készülő magyar válogatott (pontosabban annak egyelőre csak erősen foghíjas, kísérleti kerete) fogadta az egy osztállyal alattunk szereplő ukránokat. A találkozó ezúttal elsősorban a vendégek okán volt érdekes nyilván, hiszen komoly nemzetközi és sportági összefogás indult a megsegítésükre: többek között a hazai (MJSZ), a nemzetközi (IIHF), valamint több más szövetség és a kormányzat is támogatta a divízió 1/B-s vb-re készülő ukránok miskolci edzőtáboroztatását. Alekszandra Szlatvicka, az ukrán hokiszövetség igazgatója korábban elárulta, a válogatott tagjai eleve különengedéllyel mentesültek a sorkötelezettség alól, mi több, közülük voltak, akiket konkrétan úgy kellett kimenekíteni az orosz invázió sújtotta városokból. A miskolci edzőmeccs jegybevételének felét így az ő, illetve családjuk megsegítésére ajánlották fel a szervezők, emellett támogatói jegyeket is lehetett vásárolni az interneten.

Egy felkészülési mérkőzésen eleve nem a végeredmény a lényeg, egy ilyen összecsapáson meg aztán végképp nem, de a játékot ezzel együtt sem lehetett félvállról venni, hiszen a mieinknél most pályára lépők – egyelőre a szezonjukat hétfőn befejező fehérvári játékosok, valamint az Erste Liga-finalista FTC és Csíkszereda hokisainak 90%-a híján – a Sean Simpson szövetségi kapitány vezette magyar stábot igyekeznek meggyőzni arról, hogy lehetőleg számoljanak majd velük a május 3. és 8. közötti, ljubljanai vb-n, az ukránok pedig kevesebb mint két hét múlva kezdik a divízió 1/B-vb-t a lengyelországi Tychyben.

A mieink kapujában Bálizs Bence kezdett, váltótársa pedig némi meglepetésre Arany Gergely volt, aki nemrég végzett az Erste Liga-fináléban, így előzetesen nem is szerepelt a neve a keretben – erre most nemhogy ott ült a padon, de a mérkőzés felénél fel is váltotta kollégáját... No nem azért, mert Bálizs rosszul teljesített volna – 20 ukrán lövésből 19-et megfogva 95.24%-kal zárt, azt az egy vendéggólt a legutóbb novemberben, a Tüskecsarnokban is betaláló Roman Blahij szerezte –, hanem mert edzőmeccseken így szokás, hogy a kapitány igyekszik mindkét portásának egyenlő időt adni a bizonyításra.

És Bálizs után bizony Aranynak is bizonyítania kellett, mert a 37. perc elejére felépített 3–1-es előnyünk tudatában úgy megnyugodtunk, hogy innentől csak úgy záporoztak az ukrán lövések: a Fradi kapusa – aki a sérült Schlekmann Márk helyére utólag behívott Kóger Dániellel együtt egyelőre másodmagával képviselte a klubját – végül 16-ból 16 lövést hárítva ért el shutoutot.

Ami a mi góljainkat illeti, ez Tóth Richárd estéje volt. A MAC csatára 25 perc alatt két lesipuskás gólt szerezve mattolta közelről, középről az ukrán kapust, Dmitro Kubrickijt, a záró harmad elején pedig klubtársa, az ukrán kapu előtt árván hagyott Kreisz Brúnó oldotta meg gyönyörűen a ziccerét a keretbe ugyancsak utólag bekerült Scott Macaulay asszisztja után.

A magyar válogatott így az első felkészülési mérkőzésén szűk, 3–1-es győzelmet aratott egy osztállyal lentebb érdekelt riválisa felett; jövő kedden, Székesfehérváron már leendő vb-riválisunk, a ljubljanai házigazda szlovénok ellen folytatjuk.

JÉGKORONG
VB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Ukrajna 3–1
(1–0, 2–1, 0–0)
Miskolc, 1190néző.V:Pálkövi Zs., Rencz, Fényi, Kövesi.
MAGYARORSZÁG:
BÁLIZS (ARANY G.) – Macaulay(1),Garát / Fejes(1),Pozsgai / Kiss R., Szirányi B. / Tóth Gergely(1),Kiss D. – Szita, Papp, Sárpátki / VINCZE P.(2),TÓTH RICHÁRD2,Vas J. / Szigeti, Császár, Galanisz / KREISZ1,Miskolczi, Kóger D.Szövetségi kapitány:Sean Simpson
UKRAJNA:
Kubrickij – Litvinov, Merezsko / Matusevics, Pangelov-Juldasev / Andrejkiv, Hrebenik / Tolsztusko, Vorona – MIHNOV, Mazur, Pereszunko / Ljalka, Szimcsuk, KORENCSUK / BLAHIJ1,Nimenko, Morozov / Szavcsenko, Hricenko, Borodaj.Szövetségi kapitány:Vadim Sahrajcsuk
Kapura lövések:21–37.Gól – emberelőnyből:2/0, ill. 4/0.Fegyelmi büntetések:végleges fegyelmi (Szita, ill. Pangelov-Juldasev)

MESTERMÉRLEG
Sean Simpson:
– Remek meccset játszottunk. A srácok két hete keményen edzenek, és ennek a pályán is megmutatkozott az eredménye. Az ukránok ellen sosem könnyű, jó csapatuk van, nagyok, erősek és gyorsak, de mindenki jól teljesített, a két kapusunktól kezdve a védőkön át a csatárokig bezárólag. Ez nyilván örömteli, úgyhogy elégedett vagyok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik