Munkatársunktól 2022.05.24 11:44 Frissítve: 2022.05.24 12:01

Jégkorong-vb: a magyar szövetség még nem akar elbúcsúzni a pályázattól

Fodor Ádám, a Magyar Jégkorongszövetség kommunikációs igazgatója a Sportrádió Hazafutás című műsorában arról beszélt Lantos Gábornak, hogy a hiányzó állami garancia ellenére még nem akarnak lemondani a 2023-as elit-világbajnokság megrendezéséről.

 

Az MVM Dome lenne a magyarországi helyszín (Fotó: MJSZ)

Ahogy arról a magyar szövetség tájékoztatása alapján beszámoltunk, nem lesz meg a kormánygarancia a magyar–szlovén pályázathoz, így amennyiben a nemzetközi szövetség ragaszkodik ehhez a feltételhez, kénytelenek leszünk elállni a kandidálástól.

„Egyelőre még nem akarunk elbúcsúzni a világbajnokságtól – mondta a Sportrádiónak Fodor Ádám. – Elég speciális pályán mozgunk. Normál körülmények között egy ilyen világbajnokságra négy év van felkészülni, és a pályázat is sokkal hosszabb ideig szokott tartani. Most közel egy hónapja kezdtük végig vinni a pályázati folyamatot a nemzetközi szövetséggel, illetve a hazai kormányzati síkon – máskor erre azért van fél év.”

„A kormány jelenleg alakulóban van, rengeteg pénzügyi és egyéb szabályt fogadnak el. Azt a típusú garanciát, amit a nemzetközi szövetség kért, nem tudta a kormány a megfelelő folyamatok során elfogadni a mostani időszakban. Eddig volt egy elvi támogatásunk, a kért garancia viszont egyelőre nincs meg. Felmerülhet a kérdés, hogy mit fog erről a nemzetközi szövetség mondani, nyilván tájékoztatást adtunk a körülményekről. Normál esetben a kért garancia szükséges a rendezéshez, de most rendkívüli helyzet van, hiszen beugróként pályázunk egy eseményre. Egyelőre várjuk a nemzetközi szövetség visszajelzését” – tette hozzá a kommunikációs igazgató, kiemelve, hogy egyre jobb volt a pályázatunk megítélése az elmúlt időszakban.

A magyar és a szlovén szövetség május 8-án, a ljubljanai divízió 1/A-s vb utolsó napján jelentette be, hogy közösen pályázik a 2023-as eseményre. A budapesti MVM Dome és a ljubljanai Stozice Aréna lett volna a két helyszín, a két csarnok összesen 28 ezer férőhellyel rendelkezik.

A másik pályázatot a finnek és a lettek adták be, és a nemzetközi szövetség várhatóan pénteken dönt Tamperében, a jelenleg zajló vb fő helyszínén. A jövő évi tornának Szentpétervár adott volna otthont, de az ukrajnai háború miatt az IIHF elvette a rendezés jogát Oroszországtól.

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.