Jégkorong: Nilsson nélkül az elit-vb-n a válogatott – Kevin Constantine

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.04. 09:43
null
(Fotó: Török Attila)
A honosított bekk idén másodszor szenvedett agyrázkódást, így a szövetségi kapitány, Kevin Constantine szerint nem játszhat a május 12. és 28. közötti elit-vb-n. A szakember arról is beszélt, a felkészülés utolsó szakaszában kevesebb kísérletezésre, stabilabb sorokra és egységekre számíthatunk.


– Bár tudjuk, hogy a felkészülési meccseken nem a győzelem az elsődleges szempont, de nem aggasztja, hogy az április eleje óta lejátszott kilenc összecsapásból csak egyet nyert meg a magyar válogatott?
– Az alapján kell megítélni ezeket a mérkőzéseket, hogy mi volt a célunk – felelte a Nemzeti Sportnak a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Kevin Constantine. – Ez esetben elsődlegesen a csapat kiválasztása, amely végül Finnországba utazhat. Igyekeztünk mindenkinek tisztességesen lehetőséget adni, hogy megmutassa, érdemes rá, ezen kívül sérülések is keresztülhúzták a számításainkat, volt, aki most tért vissza a sérüléséből, vagy csak most csatlakozhatott a válogatott kerethez, mert a klubja még versenyben volt – Sebők Balázs és Csányi Karol is vasárnap érkezett meg – őket a novemberi Sárközy Tamás-emléktorna óta nem láttuk. A második számú célunk megismertetni a játékrendszert mindenkivel, tudatni a játékosokkal, hogy mit várunk tőlük, és mindenkinek esélyt adni, hogy megmutassa, megtanulta a leckét. Oktatunk videóelemzéssel, értekezleteken, edzéseken és a felkészülési mérkőzéseken is. Ezeken a szakaszokon végig kell menni. Azt is ki kell deríteni, kire számíthatunk az emberelőnyös és -hátrányos egységben, ezt pedig csak meccsszituációban lehet feltérképezni. Tehát amikor arról beszélünk, hogy a felkészülési meccseink közül mennyit nyertünk meg, a negyedik-ötödik számú prioritásunkról folyik a szó – még ha sportemberként mindig ég bennünk a győzelmi vágy, ilyen a természetünk. Nyilván előfordult, hogy néhány játékos olyan helyzetekben került jégre, ami tétmeccsen elképzelhetetlen lenne. Ha a győzelem számított volna, másokat küldtünk volna pályára. Sorozatban négyszer játszottunk idegenben, kétszer Lengyelország, kétszer Nagy-Britannia ellen, és mindegyik összecsapás döntetlenre állt a harmadik harmadban. A végjátékban fegyelmezetlenek voltunk, meggyűlt a bajunk a kiállításokkal, ezért veszítettünk. Örülünk neki, hogy szoros meccseken kikaptunk? Nem. De mint hangsúlyoztam, nem ez érdekelt minket.

– Több játékos szereplése is kérdéses sérülés miatt, mit lehet tudni az állapotukról?
– Többen úgy utaztak el velünk a kéthetes túrára, hogy még nem voltak harcképesek. Három játékosnak is volt lehetősége, hogy felépüljön, és bekerüljön a keretbe, sajnos vegyes eredményeket könyvelhettünk el: Sárpátki Tamásnak újra megsérült a válla, ugyanaz a probléma, mint ami miatt eddig sem szerepelhetett. Stipsicz Bence és Terbócs István viszont jól teljesített, láttuk, számíthatunk rájuk, és Pozsgai Tamás britek ellen összeszedett sérülése sem jelentős, már edzhet.

Henrik Nilsson agyrázkódás miatt nem lehet ott a tamperei elit-világbajnokságon
Henrik Nilsson agyrázkódás miatt nem lehet ott a tamperei elit-világbajnokságon

– És az újonnan honosított védő, Henrik Nilsson?
– Ő nem játszhat. A klubidény alatt volt egy agyrázkódása, aztán Miskolcon Japán ellen még egy. Türelmesen vártunk, reménykedtünk benne, hogy enyhébb, mint az előző, és visszatérhet. Láttam már hokisokat törött csontokkal vagy kismillió öltéssel összevarrt sebbel játszani, de az agyrázkódás olyan sérülés, amiből felelőtlenség siettetni a visszatérést. Túl sok tudományos bizonyíték van a hosszú távú szövődményekről, ha túl korán lép újra jégre valaki. Nem bátorítanék senkit arra, hogy ilyen helyzetben szorítsa össze a fogait, és legyen kemény. Nilsson nincs elég jó állapotban, ezért minden bizonnyal nem jöhet velünk a világbajnokságra.

– Ki veheti át a helyét?
– Nem mondanám, hogy valaki átveszi a helyét, vele együtt tizenegy védőnk volt a keretben, Nagy-Britanniába kilenccel utaztunk – ő nem jött –, és Finnországba is várhatóan kilencet viszünk magunkkal. Inkább az a kérdés, hogy kik alkotják ezt a kilencest. Ezeket a döntéseket a közeljövőben kell meghoznunk.

– Mondjuk a Szlovénia elleni mérkőzések alapján?
– Nem akarjuk a legutolsó pillanatra halasztani a döntést, de nem felejthetjük el, hogy minden pillanatban egyetlen sérülésre vagyunk attól, hogy a döntésünk kényszerűen megváltozzon. Ezért inkább azt mondanám, hogy az utolsó, Kanada elleni felkészülési meccsünk után nézzük meg, ki egészséges.

– Mire számíthatunk a felkészülés hajrájában, mi a válogatott célja?
– Alapvetően három szakaszra bontottuk a világbajnokságot és az azt megelőző felkészülést. Éppen úgy, ahogy egy klubévadnál is megszokhattuk, először alapozás edzőmeccsekkel, aztán alapszakasz, amit a rájátszás követ. Ezt az analógiát használva az eddigiek tették ki az alapozást, a Szlovénia elleni két meccs és a Kanada elleni összecsapás az alapszakasz, míg az elitvébé a rájátszás. Ezért már kevesebb kísérletezésre számíthatnak, a sorok és speciális egységek is kevésbé lesznek rugalmasak – kőbe vésni még nem tudjuk őket, hiszen egyelőre a végleges létszám fölött vagyunk –, és olyan felfogással lépünk jégre, mint egy alapszakasz-mérkőzésen, aminek már tétje is van.

 A FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM     
SZERDA
18.00:
Magyarország–Szlovénia, MVM Dome (zárt kapuk mögött)
CSÜTÖRTÖK
19.00:
Magyarország–Szlovénia, MVM Dome
MÁJUS 9., KEDD
19.00:
Magyarország–Kanada, MVM Dome

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik