Erste Liga: meglepetésre nyert a DAB, hosszabbításban a Brassó

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2022.10.08. 20:23
null
A DEAC után a DAB is elkapta a Gyergyót (Forrás: GYHK)
Nincs megállás a jégkorong Erste Ligában, hiszen a pénteki öt meccs után újabb háromra került sor szombaton. A Gyergyószentmiklós elszenvedte második vereségét, a Csíkszereda bezsebelte az első hazai győzelmét, míg a DVTK Jegesmedvék hosszabbításban maradt alul a Brassóval szemben.

A mérkőzés első góljára a 11. percig kellett várni. A Dunaújváros már a kiállítása végén járt, amikor egy buli után Haaranenhez került a korong, aki azt Bodóhoz passzolta a túloldalra. A csatár jól megnézte magának a folyósót, amelyen a korongot eljuttathatja a kapuig, amely előterében Sylvestrén megpattanva került az be a hálóba. A Gyergyó bő öt percig őrizte az egygólos előnyét, amely emberhátrányban akár kétgólosra is nőhetett volna, ha Jarvinen nem védi mamuttal Bodó ziccerét. Ehelyett azonban a másik kapu előtt Somogyi keresztpassza után Embrich passzolt a középen üresen hagyott Szalmához, ő pedig élt a lehetőséggel. Így a felek 1–1-el vonultak a harmadszünetre.

A második játékrész nem akármilyen izgalmakat hozott. A 29. percben a Gyergyó emberelőnyben vette vissza a vezetést, Tranca távolijába Császár piszkált bele a kapu előtt. Szinte azonnal jött a válasz, miután a haza védelem nem vette komolyan a korongot a palánk mellett elhozó Lérántot, aki ezzel a lendülettel bevitte azt a kapu elé, s gólt lőtt. Alig telt el egy perc, a Dunaújváros emberlőnybe került, s ezt azonnal ki is használta: Dézsi találatával átvette a vezetést. Ezt azonban csak két percig birtokolta, miután senki sem támadta meg Bodót, aki passz helyett középtávolról lőtt, s talált. Ezután a gyergyóiak akár vissza is vehették volna a vezetést, de három az egyben Sárpátki lövés helyett passzolt, és a kipattanót sem sikerült értékesíteni – igaz, közben el is cserélték magukat.

A harmadik harmad tehát 3–3-ról folytatódott, de nem sokáig maradt ez az eredmény: a gyergyói védelem megint nem volt a helyzet magaslatán, s bár Ödman lövését még védte a kapus, a kipattanót Embrich zavartalanul lőhette a hálóba. Két és fél perccel később kontrából növelték az előnyüket az Acélbikák, a ziccert Ödman értékesítette. Nyilván itt még korántsem volt vége a meccsnek, nyolc perccel a vége előtt Orban góljával jött közelebb a Gyergyó, és innentől nyomtak is, az utolsó percekre lehozták a kapusukat, de nem jött össze az egyenlítés. Sőt, a vendégek egy eladott korongot megköszönve lőttek még egyet. Így a Gyergyó elszenvedte második vereségét is az Erste Ligában, míg a Dunaújváros 6–4-es meglepetésgyőzelmet aratott.

JÉGKORONG ERSTE LIGA

GYERGYÓI HK (romániai)–DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK 4–6 (1–1, 2–2, 1–3)
Gyergyószentmiklós,1050néző.V:Kicha, Peretiatko, Kharaberyush, Ostroukh (mindannyian ukránok).
Gyergyó:Rinne – Haaranen(1),Jalonen(1)/ Fejes(1),Saari / Imre, Kozma Zs. – BODÓ1 (1),Császár1,OrbánB.1 (1)/ SYLVESTRE1 (1),Sárpátki,Vincze P. / Csiszer, Sándor-Székely, Silló / DiDiomete, Szigeti, Tranca(1).Edző:Szilassy Zoltán
DAB:Jarvinen – Svars, Varga A. / Brus, Léránt1/ Lammi, Vas M. / Sternk, Tolsztusko – Niskanen, Pinczés(1),Valtola(1)/ DÉZSI1 (1),EMBRICH1 (3),ÖDMAN1 (1)/ Somogyi1,Stan, Szalma1/ Horváth Á., Marosi, Tamás I.Edző:Niko Eronen
Kapura lövések:41–34.
Gól – emberelőnyből:4/2, ill. 6/2.

Érvénytelenített találattal indult a meccs, s bár az első harmadban sorozatban jöttek a kétperces büntetések, volt, hogy a DEAC négy a háromban játszhatott, gól nem esett. A második harmad elején a DEAC szerezte meg a vezetést Molnár találatával, majd alig egy perccel később már 2–0-ra vezetett. A Csíkszereda a 28. percre azonban már kiegyenlített, sőt, a 30. percben, kettős emberelőnyben átvette a vezetést. A DEAC-nak erre még ebben a játékrészben volt válasza, az utolsóban azonban csak a csíkiak voltak eredményesek, így 5–3-ra nyertek hazai jégen.

SC CSÍKSZEREDA (romániai)–DEAC 5–3 (0–0, 3–3, 2–0)
Csíkszereda, 1250néző.V:Mihai, Radu, Stefan, Gheorghies (mindannyian románok).
Csíkszereda:Szamankov – Kubát(1),Láday / Gecse, Ferencz-Csibi / FARKAS T.(1) 1,Casaneanu / Bajkó – Rokaly N.(1),Szkacskov1,Stach(1)/ Péter B.1,Részegh T.,Rokaly Sz.(1)/ BECZE1 (1),Fodor Cs.(1),REISZ Á.1 (1)/ RészeghZs., Péter A.Edző:Hozó Levente
DEAC:Hetényi Z. – Jakabfy, Zalamaj1/ Bogesics, Szoszunov / Bukor, VOKLA1 (1)/ Sándor B. – Dalecky, Mihalik A., Spirko(1)/ Izacky, Mazzag, Novotny / Molnár D.1,Révész M., Sági Martin(1)/ Borbát, Kozma, Mihalik G.Edző:György József
Kapura lövések:45–25.
Gól – emberelőnyből:9/2, ill. 5/0.
MESTERMÉRLEG
Tódor Krisztián (másodedző):– Jól indítottuk a mérkőzést, próbáltuk a saját akaratunkat érvényesíteni. A második harmadot nem kezdtük jól. Kaptunk is két gólt, ekkor viszont karaktert mutatott a csapat, sikerült átvenni a vezetést. Ezután kaptunk egy újabb gólt, de ettől függetlenül, úgy gondolom, végig mi domináltuk a mérkőzést, így sikerült behúznunk a győzelmet. A pénteki meccs után sikerült javítanunk a védekezésünkön, ennek ellenére a szombati összecsapáson is ejtettünk hibákat, de szívvel és nagy csapatmunkával sikerült kijavítani ezeket. Remélem, a következő mérkőzéseken a megkezdett úton megyünk tovább.
György József:–Az első húsz percben nem találtuk a játékot. Volt egy eredményes momentumunk, majd a Csíkszereda átvette az irányítást. A második harmadot jól kezdtük, azonban a sok emberhátrány kivette az erőt belőlünk. Talán két emberelőnyünk volt a vége felé, ám abból nem tudtunk semmit kreálni. Küzdöttünk, próbálkoztunk, de elfogytunk a végére. A befejezéseknél nem voltunk eléggé határozottak. Mindezek ellenére úgy gondolom, megérdemeltünk volna egy pontot, de nem sikerült ezt megvalósítanunk.

Óriási csatát hozott a Corona Brasov és a DVTK Jegesmedvék összecsapása (Forrás: Corona Brasov)
Óriási csatát hozott a Corona Brasov és a DVTK Jegesmedvék összecsapása (Forrás: Corona Brasov)

A játéknap legizgalmasabb meccsét Brassóban játszották. Az első harmad utolsó percében előbb egy palánk melletti kavarodásból a brassóiak hozták ki a korongot, a kapu előtti keresztpasszra Schaber érkezett, s bár elsőre is úgy tűnt, közeli tenyerese után belülről jött ki a korong, a gólt csak hosszas videózás után érvényesítették. A DVTK még a szünet előtt egyenlíthetett volna, ám az egy nappal korábbi hős, Razumnyak ordító helyzetben a félig üresen tátongó kapu helyett a már vert helyzetben lévő Tőkét lőtte telibe.

A fordulás után azonban ismét a bomba formában lévő orosz volt jókor jó helyen. A 26. perc elején látott miskolci tűzijátékból még nem született gól, ám a pakk maradt a vendégeknél, Páterka mentette meg Razumnyaknak, akinek bár nem a legjobban jött ütőre, kapásból tüzelve mégis megtalálta a lyukat a kapus lábai között. A mérkőzés derekán kettős emberelőnybe került a DVTK, a vendégek a nagy eséllyel nem tudtak élni, másfél perccel a vége előtt viszont egy újabb fórt már gólra váltottak: körbejárt a korong, végül Szirányi nézte meg magának a lepkés oldalt, és tűpontosan ki is lőtte.

A záró periódusban Voris és a miskolci védelem bevehetetlennek bizonyult, de többször Tőkének is nagyot kellett fognia – a legnagyobbat három perccel a vége előtt, amikor a gólvonalon tudott ráfeküdni a korongra. A DVTK hajszálra, egészen pontosan 19 másodpercre volt a bravúrtól, a rendes játékidős sikertől, ám ahogy az első, úgy a harmadik harmadban is be tudott találni az utolsó percben a házigazda. A kapuslehozatal és Dave MacQueen időkérése után elhozták a bulit a brassóiak, és bár Schaber rosszul találta el a korongot, éppen így csorgott VanWormer elé, aki közvetlen közelről kiegyenlített.

A túlóra gyakorlatilag az első támadással eldőlt: Valchar középre tett korongja a befékező Galajda korcsolyájáról pattant be a kapuba, szegény így két nap alatt a második öngólját szerezte teljesen vétlenül, a Corona pedig az utolsó pillanatokban énekelte ki a sajtot a miskolciak szájából.

CORONA BRASOV (romániai)–DVTK JEGESMEDVÉK 3–2 h.u. (1–0, 0–2, 1–0, 1–0)
Brassó.V:Csata, Csomortáni , Bandi (mindhárom romániai), Filip (román).
Brassó:Tőke – Boriszenko(1),Sweeney/ Garcia, Williams / Bors, Gajdó T. – Van Wormer1,SCHABER1 (2),Valchar1/ Zagidullin, Gliga(1),Domingue / Vasile A., Gajdó B., Kovács Mátyás / Vasile R., Antal, Buda.Edző:Dave MacQueen
DVTK:Voris – Vojtkó, Kiss R. / Skrabov, Ilvessuo / Szirányi1,Illés / Petko – Mattyasovszky, Miskolczi, Galajda / Razumnjak1,Páterka(1),Kulesov / Farkas M., Lövei, Blasko / Pecsét, Ritó, Vas J.(1). Edző:Tokaji Viktor
Kapura lövések:39–32.
Gól – emberelőnyből:5/1, ill. 6/1.
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen:
Tokaji Viktor:

(Forrás: ersteliga.hu)

Az állás
1. FTC-Telekom 7 6 1 25–14 +11 18
2. Budapest Jégkorong Akadémia 6 5 1 35–12 +23 17
3. Gyergyói Hoki Klub 6 4 2 30–17 +13 12
4. Corona Brasov 7 3 1 3 20–16 +4 11
5. Sport Club Csíkszereda 7 2 3 2 18–23 –5 9
6. DVTK Jegesmedvék 6 1 2 1 2 17–17 0 8
7. UTE 6 2 1 3 18–22 –4 7
8. Dunaújvárosi Acélbikák 6 2 4 17–25 –8 6
9. DEAC 7 1 1 5 21–32 –11 5
10. FEHA19 6 1 5 7–30 –23 3

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik